Stiglo 2.000 putnika

Cruiseri “Saga Sapphire” i “Thompson Celebration” na Brajdici

Darko Pajić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Oba broda su zbog veličine i gaza privezana uz obalu kontejnerskog terminala Brajdica, a na njima se nalazi gotovo 2.000 putnika za koje su organizirani izleti u Rijeci i okolici



RIJEKA  Čak dva cruisera u istom danu su boravila u riječkoj luci, a riječ je o brodovima »Saga Sapphire«, koji je u Rijeku stigao po prvi put i brodu »Thomson Celebration«, koji po šesti put dolazi u najveću hrvatsku luku.


Oba broda su zbog veličine i gaza privezana uz obalu kontejnerskog terminala Brajdica, a na njima se nalazi gotovo 2.000 putnika za koje su organizirani izleti u Rijeci i okolici.


»Saga Sapphire« je jedan od dva broda kompanije »Saga Cruises«, izgrađen je 1981. godine za cijenu od 120 milijuna dolara  i plovi pod zastavom Malte. Brod je dug 199 i širok 28 metara, ima kapacitet za 750 putnika i 415 članova posade i nudi 374 komforne kabine od čega je 65 kabina s balkonom.




Putnicima je od posebnih sadržaja na raspolaganju vanjski i unutarnji grijani bazen, kino na otvorenom i manji golf teren smješten na najvišoj dvanaestoj palubi,  a posebno je zanimljivo da na brodu nema djece, jer je riječ o putovanju isključivo za odrasle.


»Saga Sapphire« se nalazi na kružnom putovanju u trajanju od 32 dana, a krenula je 23. rujna iz Southamptona te je na krstarenju Mediteranom ticala niz francuskih, španjolskih i talijanskih luka.


Nakon Rijeke brod nastavlja prema Dubrovniku, Santoriniju u Grčkoj i španjolskim lukama Mahon i Cadiz nakon čega se vraća u Englesku.


Kako je ovaj brod po prvi puta u Rijeci danas su ga posjetili predstavnici Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke, Lučke kapetanije Rijeka, Turističke zajednice Grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarner.


U studenom i prosincu u Rijeci se očekuju još dva cruisera, »Pacific Princess« i »Minerva«.