Potpora inovatorima

Čokoladne praline Ive Čulumović najbolja inovacija u Županiji

Andrej Petrak

Na ovogodišnjem natječaju autori prve tri najbolje inovacije dobili su po 18 tisuća kuna, druge tri inovacije 13 tisuća kuna, te treće tri 9 tisuća kuna



RIJEKA Primorsko-goranska županija ove će godine s bespovratnih 150.000 kuna sufinancirati razvoj devet inovacija, odabranih na javnom natječaju. Izabrane inovatore u sjedištu Županije primio je zamjenik župana Marko Boras Mandić sa suradnicima, čestitavši im na trudu i radu. Javni natječaj provodi se još od 1995. godine, a ovim putem do danas izvršen je odabir 185 najboljih inovacija, za čiji je razvoj odobreno više od tri milijuna kuna. Na ovogodišnjem natječaju autori prve tri najbolje inovacije dobili su po 18.000 kuna, druge tri 13.000 kuna, te treće tri 9.000 kuna. Autorima čije su inovacije rangirane od desetog do sedamnaestog mjesta, kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu u idućim godinama dodijeljeno je po 2.250 kuna. Dodatni poticaj odobreni su mladim inovatorima, do 30 godina starosti. Tri inovacije mladih autora stimulirane su na način da se autoru inovacije koja je na najvišem mjestu na zbirnoj listi odobri 5.000 kuna, drugom 4.000 kuna i trećem 3.000 kuna.


Ovogodišnja prvonagrađena inovacija jest linija delicija Camelliata s kamelijom te praline punjene hrvatskim vinima u tekućem obliku, inovatorice Ive Čulumović. Razvila je osam proizvoda s kamelijom, čiji listovi dosad nisu bili korišteni pri proizvodnji delicija. Čokoladne praline također su jedinstvene na domaćem i inozemnom tržištu, ističe Iva Čulumović, pojašnjavajući da se još nije uspjelo staviti vino u praline, a da ostane u tekućem obliku. Čulumović već prodaje ove delicije po narudžbi. Loredana Vodarić razvila je desertni set s tri funkcije, koji omogućuje veću mogućnost odabira željenog promjera biskvitnog produkta jednim podesivim obručem za pripremu slastica, a Svjetlana Despot izumila je Swift Wall paravan, pregradu u prostoru izrađenu od filca.


– Swift Wall je lagan, lako se premješta i pomoću njega se po želji pregrađuje prostor. Apsorbira zvuk pa je pregrada ne samo vizualna, nego i zvučna, pojasnila je Svjetlana Despot. Izum Romine Jardas, Eko solarna sušilica, koristi se za sušenje smokava te drugih plodova, koristeći »besplatnu« sunčevu energiju, dok je Dalibor Jovanović želio pomoći većoj sigurnosti pješaka, svojom »Trčećom zebrom«. Riječ je o sustavu ranog upozoravanja na pješake, sekvencijalnim slijedom snopova svjetlosti, kojima bi »prelazeći prijelaz« pravovremeno obavijestio vozače o prisutnosti pješaka na zebri. Petra Juračić Kovač razvila je kombinirani stol, namijenjen malim stanovima s malo prostora.


– Rješenje je vrlo jednostavno, jer je kompletan stol u obliku kocke, u kojoj se nalaze tri manje kocke, koje su u stvari stolice, rekla je Petra Juračić Kovač. Dragan Čolak već je pokrenuo proizvodnju svog inovativnog vadičepa na komprimirani plin. – Vadičep je jedinstven u svijetu po obliku i funkciji, jer s jednom ampulom pod pritiskom otvara boce vina. Prenosiv je i lagan za korištenje, rađen je od vrhunskog materijala i kao takav garancija mu je dugi niz godina, rekao je Čolak. Čelnicima Županije skrenuo je pozornost na to da svi koji žele pokrenuti ozbiljniju proizvodnju u nekom prostoru, nerijetko moraju potrošiti i do 20.000 kuna za uvođenje trofazne struje, što dodatno poskupljuje investiciju i otežava inovatorski rad.Robert Lesjak razvio je ideju podvodnog drona, po pristupačnoj cijeni za razne korisnike, od marina, preko lučkih uprava do malih brodogradilišta, odnosno za sve one koji moraju imati podvodnu snimku radi ispravnosti plovila, učinjene štete i slično. Tihana Kalčić izumila je Podnu reklamu, koja za cilj ima istaknuti određeni proizvod ili tvrtku tako da ona kod pojedinca izazove trenutni efekt upoznavanja i potrebe.