Uzbuđenje na vrhuncu

Čitajte posvuda, čitajte na entu: U Rijeku na Tjedan dobre dječje knjige stiže i zmaj Knjigoljubac Veliki

K. B.

Jelena Pervan, književnica za djecu, u Striboru

Jelena Pervan, književnica za djecu, u Striboru

U realizaciju programa uključeni su i ArtMašina (radionice izrade lutkica prema likovima iz priča i oslikavanja dopisnica uz preporuke za čitanje nepoznatim prijateljima u domovima za djecu bez roditeljske skrbi i djeci u marginaliziranim sredinama), Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić (Bajkaonica za velike i radionice origami knjiga te pričanje priča), DV Rijeka i PD Kamenjak (izvedba priče i vodstvo u Šumu Striborovu) te Učiteljski fakultet (pričaonice za najmlađe)



Zašto Tjedan dobre dječje knjige?Jer živimo na izvoru, svakodnevno nam u ruke pristižu nove i sjajne dječje knjige, svaka nosi inspiraciju na svoj način, a želja koja nas pokreće iz dana u dan je spojiti pravu knjigu s pravim čitateljem. Da ne bi mnoge knjige ostale nespojene, pokrenuli smo ovu manifestaciju 2012. Želimo sa svima podijeliti radost čitanja knjiga koje nanose osmijeh na lice, škakljaju moždane vijuge, griju iznutra, kažu voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš i suradnika za marketing i projekte Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, mjesta gdje stanuju mnoge dobre knjige.


Dječja knjiga nije nešto što srećete na naslovnicama novina, nešto o čemu slušate na televiziji. A opet, sve nas je othranila, svi smo uz nju odrasli i u nešto se pretvorili. Nova djeca odrastaju uz knjige novog doba.




„Ovom manifestacijom upoznajemo i roditelje s novim dječjim knjigama, zbližavamo djecu s knjigama koje možda sami ne bi otkrili, odrađujemo onaj vid reklame koji nije pokriven u društvu – skrećemo pažnju na kvalitetnu knjigu koja se sama ne bi nametnula“, poručuju organizatori manifestacije.


TDDK diljem županije


TDDK je jedinstven u Rijeci jer je jedina manifestacija koja se bavi dječjom knjigom, jer okuplja stotine djece na mjestima koja su njima cijele godine dnevni boravak (Stribor prije svega, ali i ogranci Trsat i Zamet, Knjižnica Čavle…), jer djecu i roditelje vodi na livade gdje spaja priču i prirodu, jer okuplja cijele obitelji u zajedničkim aktivnostima, jer potiče djecu na kreativnost, razvija maštu, razvija odnos s knjigom od malih nogu, a od ove godine TDDK se održava diljem županije. Nakon pet godina manifestacija je sazrjela i odlučila preći na višu razinu, a narodne knjižnice u županiji rado su se pridružile pa se tako programi održavaju i u Gradskoj knjižnici Bakar, Narodnoj knjižnici i čitaonici Bribir, Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, Narodnoj knjižnici Kostrena, Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj, Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ Opatija, Narodnoj knjižnici i čitaonici „Halubajska zora“, Marinići, Viškovo i Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko.


Čitateljski leksikon


Obitelj u kojoj su djeca okružena knjigama, djeca kojoj se čita i s kojom se, ruka u ruci, odlazi u lokalnu knjižnicu, te obitelji imaju ozračje u kojem odrasta čitatelj. Obitelj nam je važna, zato je u TDDK provlačimo kroz nekoliko važnih aktivnosti, kažu Tibljaš i Benić iz GKR, a samo neki od programa su:


(S)lažeš (knjige), Melita, obiteljski knjiški kviz u koji su pozvane obitelji koje i inače zajedno provode puno vremena u knjižnici. Ako znamo i mamu i tatu i dijete, i brata i sestru, i baku i djeda…, onda je to vjerojatno prava obitelj za ovaj kviz. Jer pitanja će biti knjiška, obitelj će igrati timski a tim koji zajedno dolazi u knjižnicu sigurno je tim koji pametne glave drži na okupu.


Šuma Striborova akcijaje u kojoj cijele obitelji planinare laganom planinarskom šetnicom na rubu grada, šetnica je na Biviju pored Doma umirovljenika (utro ju je član PD Kamenjaka koji je umirovljeničke dane provodio u Domu Kantrida). TDDK tradicionalno zaključujemo ovom šetnjom i pričama koje se čitaju, pričaju i izvode na livadama, odmorištima na putu do vrha s kojeg puca pogled na Kvarner. Svake godine proljetna Šuma Striborova okupi dvjestotinjak velikih i malih ljubitelja šetnje i priče.


Knjiga moga djetinjstva ili međugeneracijsko povezivanje, potraga za najdražim knjigama – malih i velikih. Građani izgrađuju izložbu koja će se moći razgledati u TDDK. Ovoj izložbi prethodile su uspješne izložbe Divota prašine (najstarijih slikovnica u gradu), Divota posvete, Hlapićeva baština…


Knjiške igre jedna su od popularnijih aktivnosti TDDK, svake godine druga tema, ove godine šašave priče koje djeca jako vole čitati a koje i mi veliki jako volimo. Gregovi dnevnici, Darcy Burdock, Natko Veliki, Ottollina, Timi Promašaj, Tom Gates, romani Davida Walliamsa nude puno inspiracije za igru i istraživanje, a nakon ovih igara i oni koji nisu čitali požele pročitati te knjige.


Središnje zbivanje Tjedna je u srijedu 26. 4. u podne, a to je predstavljanje brušure Tajni dnevnik  Knjigoljupca Velikog, čitateljskog leksikona koji je nastao kao plod zajedničke igre kreativnog tima Gradske knjižnice Rijeka i ilustratorice Gordane Ivković koja je potpuno shvatila ideju i namjeru te stvorila lik koji je odmah postao brand – dvoglavi zmaj simbioza je dvoglavog orla i trsatskog zmaja a dvije mu glave služe da istovremeno čita dvije knjige jer se nikako ne može odlučiti koja mu je bolja. Rubrike leksikona poput „Knjige za zagrljaj“, „Mjesečarenje s knjigom“, „Grozomorno grozne knjige“…, pozivaju na suradnju i komuniciraju s čitateljem.


U realizaciju programa uključeni su i ArtMašina (radionice izrade lutkica prema likovima iz priča i oslikavanja dopisnica uz preporuke za čitanje nepoznatim prijateljima u domovima za djecu bez roditeljske skrbi i djeci u marginaliziranim sredinama), Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić (Bajkaonica za velike i radionice origami knjiga te pričanje priča), DV Rijeka i PD Kamenjak (izvedba priče i vodstvo u Šumu Striborovu) te Učiteljski fakultet (pričaonice za najmlađe). 


Oslikavanje dopisnica i izrada lutkica iz priče


TDDK s Kreativnim atelierom ArtMašina i Udrugom Kombinat udružuje snage u hvalevrijednoj akciji „Pročitaj ovo!“, kojom djeca djecu potiču na čitanje dječjih knjiga, a provest će se na dva načina. Na radionicama oslikavanja dopisnica svatko će na svoju nacrtati prizor iz knjige koju voli te nepoznatom prijatelju napisati preporuku za čitanje. Oslikane dopisnice djeca će poslati vršnjacima u domovima za djecu bez roditeljske skrbi. Radionice će se održati u knjižničnom Ogranku Trsat  u utorak, 25.  travnja u 9 sati i u četvrtak, 27.  travnja u 9 sati, te u Ogranku Zamet u srijedu, 26. travnja u 9 sati.


Na radionicama će se izrađivati i lutkice po predlošku iz priče Mjesta ima na metli svima! Likovi iz priče će oživjeti i tako uprizoreni upakirati se u zabavne pakete te krenuti zajedno s dopisnicama, na iste adrese. U Striboru će biti održane dvije radionice izrade lutkica, i to u srijedu, 26. travnja u 18 sati i petak, 28. travnja u 18 sati. Želite li svoje dijete prijaviti za ovu radionicu (a možda mu i pomoći pri izradi lika, zašto ne?), prijave se primaju na e-mail: [email protected]. Pri slanju prijave navedite datum koji vam odgovara.


Stvaralačko-edukativna šetnja gradom “KulTura”


KulTura je vođenašetnja gradom tijekom koje djeca traže autore a oni im se pojavljuju na neobičnim mjestima i predstavljaju na neobične načine. Šetnja riječkim osunčanim ulicama tijekom koje mogu naići na ekipu s druge strane knjige – pisce i ilustratore, namijenjena je djeci i mladima od 10 do 15 godina. Za sudjelovanje nije potrebna prijava, a polazak je ispred Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka u petak, 28. travnja u 17 sati. Šetnja traje oko sat i pol, vrlo laganim tempom. Iza ugla nas čekaju Velid Đekić, Morea Banićević, Zoran Krušvar i Korina Hunjak.


Odrasli ste? Treba vam jedna dobra bajka!


U sklopu Tjedna dobre dječje knjige organizatori nisu zaboravili ni na odrasle. Pod vodstvom Ksenije Vičić i Maje Opašić iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, u utorak, 25. travnja u 18 sati u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka (Trg 128. brigade hrvatske vojske 6) očekuje vas Bajkaonica za velike, namijenjena odraslim ljubiteljima bajki.


Sudionici Bajkaonice za velike imat će priliku doznati kako mogu sami napisati bajku, a tijekom radionice i okušati se u stvaranju bajke koja može imati iscjeljujuću ulogu za njih same ili osobu kojoj žele tu bajku namijeniti. Stvarajući bajku, svatko od nas postaje junak – bolje se upoznajući sa samim sobom i svijetom koji nas okružuje, prekidajući “čarolije” i poništavajući prokletstvo prihvaćanjem onog lijepog što se nalazi u svakome od nas.