Viševac se definitivno zatvara krajem listopada

Čistoća i GP Krk ugovorili izgradnju nulte faze Marišćine do ožujka 2012.: privremeno baliranje otpada na Viševcu

Andrej Petrak

Balirano smeće prevozit će se na privremeni plato na Marišćini, do izgradnje kasete za trajno odlaganje



VIŠKOVO Komunalno društvo Čistoća u ponedjeljak je s konzorcijem GP Krk potpisalo ugovor o izgradnji »nulte faze« Marišćine vrijedan 17,8 milijuna kuna s PDV-om. GP Krk sklopio je sporazumni ugovor s tvrtkama Hidroplan Zagreb, HIS Ljubljana i Geoprojekt Opatija, a prema riječima direktora Čistoće Zlatka Štoka, očekuje se da će »nulta faza« biti stavljena u pogon u prvom kvartalu 2012. godine. U sklopu »nulte faze« u Marišćini će biti izgrađena kaseta za odlaganje otpada, čime će se problem zbrinjavanja smeća u Primorsko-goranskoj županiji privremeno riješiti do otvaranja buduće Centralne zone za gospodarenje otpadom 2014. godine. 



Smokvarijanci napominju kako je njihova uporna borba za zatvaranje Viševca trajala punih sedam godina. 


    – Uspjeli smo uz brojne javne proteste i zahvaljujući slanju protestnog pisma institucijama EU. Pismom smo jasno izrazili što nam se događa i kako nemamo nikakvo razumijevanje ni lokalne, a niti državne vlasti. Činjenica je da je nakon slanja protestnog pisma u sljedećih godinu dana pronađeno rješenje napuštanja Viševca. Činjenica je i da političkim strukturama Općine Viškovo izrečena rješenja napuštanja Viševca nisu prihvatljiva, te da od njih ne možemo očekivati podršku za kvalitetnija rješenja, kaže Bezjak.





    Postojeći županijski deponij Viševac definitivno će biti zatvoren krajem listopada, kada će kapaciteti ovog odlagališta konačno biti popunjeni. »Brdo smeća« na Viševcu, koje je u proteklih gotovo pedeset godina dostiglo nadmorsku visinu obližnjeg Kastva, time ipak u potpunosti ne odlazi u povijest, zbog kašnjenja izgradnje »nulte faze«. Čistoća je, naime, bila prisiljena ponoviti javni natječaj za izvođača radova »nulte faze« nakon puna tri mjeseca čekanja odgovora Državne komisije na žalbu jednog od ponuđača. Do stavljanja u funkciju »nulte faze« Marišćine, prikupljeni komunalni otpad tijekom sljedećih pola godine bit će zbrinjavan sustavom baliranja. 


   Montažno postrojenje


Na lokaciji između Viševca i Sovjaka bit će postavljeno montažno postrojenje u kojem će se dopremljeno smeće balirati. Postrojenje za baliranje otpada besplatno će Čistoći ustupiti Fond za zaštitu okoliša. Postupkom drobljenja stisnuto smeće u obliku bale omatat će se mrežicom uz završno omatanje s više slojeva polietilenske folije. Balirano smeće će potom kamionima biti prevoženo na Marišćinu, gdje se priprema plato za odlaganje otpada. U Čistoći ističu kako su polietilenske folije za baliranje nepropusne za zrak i oborinske vode, te samim tim ne dolazi do biološke razgradnje otpada, niti stvaranja procjednih voda i odlagališnog plina. Nakon dovršetka »nulte faze«, balirani otpad bit će dodatno obrađen i konačno deponiran u kasetama. Čistoća će u međuvremnu nastaviti sa saniranjem Viševca, a cijeli bi posao trebao biti dovršen do kraja 2012. godine. 


    Na informaciju o konačnom zatvaranju Viševca jučer je reagirala i Smokvarijska lista, poručivši kako baliranje otpada na Viševcu prihvaćaju kao »nužno zlo«. 


    – Nismo najsretniji što se smeće balira na Viševcu, iako nam je jasno da vremenski tjesnac od mjesec i pol dana do popunjenja kapaciteta županijskog deponija nudi samo »ad hoc« rješenja. Čistoća tvrdi kako je razlog odabira Viševca kao lokacije za baliranje u tome što se »smeće mora vagati, a vaga u funkciji postoji na Viševcu«. Vjerujemo da će buka zbog baliranja i sam proces sabijanja smeća u bale ipak neusporedivo manje utjecati na zagađenje okoliša u našem prostoru, izjavio je predsjednik Smokvarijanaca i viškovski općinski vijećnik Veljko Bezjak.   


Reagirali na vrijeme


Prema njegovim riječima, Smokvarijanci su pravodobnim istupom u medijima uspjeli spriječiti mogućnost povećanja Viševca, što se, tvrdi, potajice razmatralo. 


    – Zahtijevali smo poštovanje odluka Općinskog vijeća o suprotstavljanju izvlaštenja zemljišta Viševca i time smo onemogućili načelnika da potpiše suglasnost na izvlaštenje zemljišta u vlasništvu Općine Viškovo u korist Čistoće na ponovljenom procesu. Da je Čistoća dobila suglasnost na izvlaštenje, mogla je vrlo brzo ishodovati dozvolu novih povećanja Viševca, jer bi zemljište na deponiju bilo u potpunosti u njihovom vlasništvu. Novim povećanjem kapaciteta Viševca, Grad Rijeka i nadležno Ministarstvo uštedjeli bi više od 20 milijuna kuna, koje trebaju utrošiti u nultu fazu Marišćine i pogon baliranja smeća. Time bi dobili nastavak ekološkog zločina i sve bi bilo onako kako su godinama tvrdile sve političke strukture Općine Viškovo: »Viševac će se puniti dok se ne stavi u pogon CZGO Marišćina i tu nema drugog rješenja«, kaže Bezjak.