Unatoč rastu stope PDV-a

Cijene komunalnih usluga u Rijeci neće se mijenjati

Marinko Glavan

Autotrolej, Čistoća i Kozala će dobar dio tako izgubljenih prihoda kompenzirati smanjenim davanjima za zdravstveno osiguranje



RIJEKA – Riječka gradska komunalna društva »Autotrolej«, »Čistoća« i »Kozala« neće podizati cijene svojih usluga, unatoč rastu stope PDV-a za dva posto, odlučio je gradonačelnik Vojko Obersnel.


Među valovima poskupljenja svega i svačega što svaki dan sve jače zapljuskuju džepove osiromašenih građana i vijest da nešto neće poskupiti, iako sama po sebi ne predstavlja nikakvu novost, dobro zvuči. Toga su očito bili svjesni i u gradskoj upravi pa su točke o izmjenama cijena komunalnih društava na način da će njihovi prihodi biti umanjeni, a cijena usluga s povećanim PDV-om za građane ostati ista, pogurane na vrh dnevnog reda gradonačelnikova kolegija.


Komunalna će društva dobar dio tako izgubljenih prihoda kompenzirati smanjenim davanjima za zdravstveno osiguranje. Tako će, primjerice, Čistoća smanjenjem prihoda od gospodarenja otpadom ostati bez ukupno 570 tisuća kuna do kraja 2012. godine, a na davanjima za zdravstveno u istom razdoblju uštedjeti oko 450 tisuća kuna pa je razlika, prema riječima direktora Zlatka Štoka, zanemariva i Čistoća će ju kompenzirati »iz unutarnjih rezervi«.




Slična je priča i u »Autotroleju« i »Kozali«, a gradonačelnik Obersnel je ocijenio kako je najvažnije da se cijene za građane kao krajnje korisnike ne mijenjaju.


Niža stopa PDV-a


– »Autotrolej« je osim povećanja PDV-a izložen i stalnom rastu cijene dizel goriva, što je jedan od najvećih troškova poslovanja tog komunalnog društva, no cijene prijevoza neće se mijenjati do daljnjega. Ukoliko i bude novih velikih poskupljenja goriva, cijena se za građane neće rasti, već će razlika ići na teret proračuna suvlasnika »Autotroleja« i onih jedinica lokalne samouprave koje s »Autotrolejom« imaju potpisane ugovore o obavljanju javnog prijevoza, kazao je Obersnel, ne propustivši istaknuti kako je zbog niže stope PDV-a pojeftinila vodna usluga, iako cijene KD Vodovod i kanalizacija nisu bile tema jučerašnjeg kolegija, budući da se smanjenje cijene ne odnosi na osnovicu o kojoj odlučuje gradska vlast, već je posljedica smanjenog poreznog opterećenja.



Zemljište za gradnju hotela u Benčiću ovoga se puta prodaje, za razliku od prethodnog pokušaja prodaje prava građenja, zbog slabog interesa potencijalnih ulagača za takav vid investiranja, objasnio je Škunca, a Obersnel je za propast prvobitnog projekta izravno prozvao riječke konzervatore.– Tada su i oni sudjelovali u pripremi natječaja, da bi, po njegovoj provedbi počeli mijenjati uvjete. Nisam protiv zaštite baštine niti za to da se u svim segmentima izlazi u susret željama investitora, ali u ovom bi se slučaju dalo vrlo konkretno izračunati koliko je gradski proračun izgubio zbog toga što je netko ili nesavjesno radio svoj posao tijekom pripreme natječaja ili radio nepotrebne kasnije izmjene. Hotel je mogao biti izgrađen prije tri godine, kada su i okolnosti na tržištu nekretnina bile znatno povoljnije, što znači da je izgubljeno direktno ulaganje u pravo građenja, uz ostale prihode gradskog proračuna i radna mjesta, kazao je Obersnel.


Gradonačelnik je donio i odluku o raspisivanju natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u kompleksu Rikard Benčić, za gradnju hotela. Riječ je o svojevrsnom oživljavanju projekta od prije nekoliko godina, kada je Grad raspisao natječaj za prodaju prava građenja hotela, no na koncu je sve unatoč interesu investitora propalo jer se ispostavilo da se hotel ne može izgraditi u gabaritima određenim natječajem, zbog zaštite susjednih zgrada u kompleksu Benčić.


U novom pokušaju Grad će na natječaju ponuditi prodaju zemljišta, a ne samo prava građenja na njemu, površine 2.315 metara kvadratnih po početnoj cijeni od 459 eura po kvadratu, a sam hotel koji bi na njemu trebao niknuti, bude li ulagača, bit će znatno manji od prvobitno planiranog nebodera s deset katova. Točnije, ovoga je puta predviđena gradnja zgrade s prizemljem, dvije etaže podzemne garaže i pet katova.


Za potrebe pristupa garaži u sklopu natječaja bit će ponuđeno i pravo građenja na parceli od 650 kvadrata, za izgradnju ulazno-izlazne rampe. Hotelska garaža imat će kapacitet od oko 120 parkirnih mjesta, a prema riječima pročelnika za urbanizam Srđana Škunce, natječaj za prodaju zemljišta trebao bi biti okončan idućeg mjeseca, dok bi gradnja hotela trebala krenuti u roku od godine dana.