Božić pred vratima

Cijene božićnih jela malo niže nego lani: Metar smreke iz Gorskog kotara 60 kuna, a “nordijske” 200 kuna

Ljiljana Hlača

Zadovoljavajuća ponuda božićnih drvca na glavnoj riječkoj tržnici / Foto Vedran KARUZA

Zadovoljavajuća ponuda božićnih drvca na glavnoj riječkoj tržnici / Foto Vedran KARUZA

Tržnica je dobro opskrbljena božićnim detaljima za ukrašavanje doma



RIJEKA – Stigle su božićne jele na glavnu riječku placu. Prodaja se tek zahuktava, saznajemo od prodavača jela, koji dolaze iz Gorskog kotara. Iako se drvca mogu kupiti i ispred nekih trgovačkih centara ponuda na glavnoj tržnici je zapravo najbolja.


Ima drvaca za svačiji džep, raznih visina, a i cijene su nešto drugačije nego lani. Doduše vrijednost smreke nije se mijenjala te je njezin metar po 60 kuna, dok se metar one iglicama bogatije jele, tzv. nordijske, prodaje uglavnom po 200 kuna. Prošle godine, recimo, metar takvog drvca koštao je 250 kuna. Ove godine čini se da su prodavači nekako više spremni za dogovor oko cijene, jer što se proda do petka se prodalo – malo tko se odluči na kupnju za Badnjak.


Stabalaca u »loncu« i nema baš previše, mogu se kupiti uglavnom mali borovi. Njihova visina je oko 50 centimetara, a cijena tih borića je 200 kuna. Prošlih godina ovakvi borovi mogli su se kupiti po 130 kuna. Za one koji podno drvca rade jaslice, tu je lijepa mahovina, čiji je komad po 10 kuna, a toliko treba izdvojiti i za borove grane za one koji se odlučuju za aranžmane. U ponudi su čak i kocke sijena.




Glavna tržnica je dobro opskrbljena božićnim detaljima za ukrašavanje doma. Najjeftiniji simbol za blagdane je božikovina za koju treba dati 5 kuna, koliko stoji jedan macić. Tu su i pripremljeni božićni aranžmani te buketi, a njihova cijena ovisi o tome koliko su bogati – mali buketi se mogu kupiti već za 15 kuna, a nešto skuplje verzije su po 60 ili 70 kuna. Grane imele prodaju se po 10 kuna.