Riječki socijalni program

Cijena vrtića u Rijeci ista, subvencije za struju veće 50%

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kako je u 2014. broj korisnika socijalnog programa u odnosu na 2013. pao za oko pet posto te je nezaposlenost u Rijeci pala za 14 posto, u Gradu očekuju da će novac za socijalni program u 2015. godini biti dostatan za pokrivanje svih potreba korisnika



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel ne očekuje da će Grad Rijeka otpisivati dugovanja do 35.000 kuna građanima na temelju sporazuma s Vladom zbog toga što se u Rijeci zbog socijalnog programa nisu nagomilala potraživanja kada je riječ o gradskom proračunu ili prihodima gradskih poduzeća.


– No, ako netko u skladu s propisanom procedurom, a taj posao vode FINA i Centar za socijalnu skrb, od nas kao vjerovnika zatraži otpis dugova i ako za to budu ispunjeni uvjeti, dat ćemo potvrdan odgovor. Podsjećam da u socijalnom programu imamo brojne subvencije i zbog toga je teško reći koliko će građana zatražiti otpis duga, odnosno o kojem je iznosu riječ, izjavio je Obersnel. On je naglasio da će riječki socijalni program, unatoč smanjenju prihoda, i dalje ostati isti, odnosno da se neka prava i povećavaju.



Grad Rijeka i ove je godine osigurao oko tri milijuna kuna za novčanu pomoć za umirovljenike, a navedeno pravo može ostvariti umirovljenik koji ispunjava uvjet mirovinskog prihoda, odnosno koji ima prebivalište na području grada Rijeke i čiji mjesečni iznos mirovine, u koji se uračunava i zaštitni dodatak za tekući mjesec, ne prelazi iznos od 1.400 kuna.




Umirovljenici I. skupine – čija mirovina iznosi 1.000 kuna mjesečno ili manje, ostvaruju pravo na novčanu pomoć u visini razlike iznosa mjesečne mirovine koju primaju i novčanog iznosa od 1.200 kuna. Umirovljenici II. skupine – čija mirovina iznosi 1.000,01 kuna do 1.400 kuna, ostvaruju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna. Pravo na novčanu pomoć za umirovljenike nema umirovljenik ako na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor.



Kriteriji ostali isti


– Ili su kriteriji za dodjelu raznih oblika pomoći ostali isti, ili su se iznosi čak i povećali, kao u slučaju subvencija za potrošnju električne energije koje su povećane za 50 posto. Jednako tako, u ovome trenutku ne razmišljamo o poskupljenju dječjeg vrtića, izjavio je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat iznijela je podatak da je u 2014. godini broj korisnika socijalnog programa u odnosu na godinu ranije pao za oko pet posto te da je prema zadnjim podacima Zavoda za zapošljavanje nezaposlenost u Rijeci pala za 14 posto.



Za nabavu opreme novorođenčeta postoje dvije skupine. Naime, za svako novorođeno dijete, bez obzira na primanja, isplatit će se tisuću kuna, ali oni koji ispunjavaju socijalne kriterije dobit će dodatnih tisuću kuna. Prema Odluci o socijanoj skrbi, pravo na pomoć za nabavu opreme može ostvariti korisnik do navršenih 12 mjeseci života djeteta. Pomoć ostvaruje tako da se korisniku dodjeljuje poklon-bon koji se koristi u prodavaonicama koje imaju na raspolaganju potrebni asortiman dječje opreme.Za korisnike koji ostvaruju pravo na doplatak za djecu u suglasju s propisom kojim se uređuje ostvarivanje prava na doplatak za djecu utvrđeno je umanjenje mjesečne cijene boravka u jaslicama i vrtićima u iznosu od 30 posto pune mjesečne cijene u 2015. godini.


– Očekujem zbog tih pokazatelja da će novac koji je izdvojen za socijalni program u 2015. godini biti dostatan za pokrivanje svih potreba korisnika, a očekujem da će se socijalna situacija poboljšavati, optimistična je Perhat. Ona je nabrojila sve subvencije na koje građani imaju pravo ako ispunjavaju kriterije iz nove odluke o socijalnoj skrbi.


Troškovi najamnine


Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je pravo na pomoć za podmirenje troškova najamnine. Pravo na pomoć može ostvariti korisnik stana – najmoprimac koji plaća zaštićenu najamninu te korisnik stana – najmoprimac koji plaća slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe.


Najmoprimac koji plaća zaštićenu najamninu te najmoprimac koji plaća slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe može ostvariti pravo na podmirenje troškova najamnine, ako ispunjava uvjet prihoda ili socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.



Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije, a pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije kao dijela troškova stanovanja, mogu ostvariti najmoprimci koji plaćaju zaštićenu najamninu, najmoprimci koji plaćaju slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe te osobe koje temeljem Odluke o socijalnoj skrbi mogu ostvariti pravo na pomoć za podmirenje troškova komunalnih usluga.


– Pomoć za podmirenje troškova električne energije ostvaruje se tako da se korisnik za iznos pomoći oslobađa od plaćanja dijela računa pravnoj osobi koja je izvršila uslugu opskrbom električne energije. S obzirom na troškove života visina novčane pomoći za podmirenje troškova električne energije u ovoj godini povisit će se u odnosu na 2014. godinu. Samci će dobivati 150 kuna mjesečno, dvočlana kućanstva 200 kuna mjesečno, tročlana 300 kuna, četveročlana kućanstva 400 kuna mjesečno, ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakog člana povećava za 50 kuna mjesečno, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.



Podmirenje troškova zaštićene i slobodne ugovorene najamnine nadoknađivat će se u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do tisuću kuna mjesečno. Korisnicima stana, najmoprimcima koji plaćaju slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu fizičke osobe, ako imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ostvarivat će subvenciju sukladno broju članova kućanstva.


Samačka kućanstva dobivat će 500 kuna mjesečno, a višečlana kućanstva u iznosu do polovice iznosa zajamčene minimalne naknade priznate temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb Rijeka. Korisnicima koji ispunjavaju uvjet prihoda – utvrđuje se visina iznosa pomoći za podmirenje troškova slobodno ugovorene najamnine u iznosu od 500 kuna mjesečno za samačko kućanstvo te u iznosu od 750 kuna mjesečno za višečlano kućanstvo.