Nikakav ustupak potrošačima zapravo nije napravljen

Cijena grijanja nije umanjena, već je naplata odgođena

Marinko Glavan

Na računima do kraja sezone grijanja iznos za naplatu bit će iskazan na temelju cijene od 0,37 kuna plus PDV, po kilovatsatu utrošene toplinske energije, dok će razlika do cijene od 0,50 kuna, uvećane za PDV, biti obračunata kroz ljetne mjesece, kaže zamjenik direktora Energa Marko Križanec



RIJEKA » Odluka Gradskog vijeća prema kojoj će Energo do kraja sezone grijanja na računima isporučenu toplinsku energiju obračunavati po cijeni od 0,37 kuna po kilovatsatu (kn/kWh), kolika je bila prije poskupljenja od 1. prosinca prošle godine, za gotovo deset tisuća korisnika neće značiti nikakvu uštedu.


Gradsko vijeće, naime, nije ukinulo odluku o poskupljenju, već samo odlučilo kako će se razlika između stare cijene utrošene toplinske energije od 0,37 kn/kWh i nove od 0,50 kn/kWh obračunati do kraja ove godine, što znači da će korisnici platiti punu cijenu od 0,50 kn/kWh, samo će im dio računa na naplatu doći u ljetnim mjesecima, kada i inače plaćaju paušal, iako grijanje ne radi. Potvrdio je to i zamjenik direktora Energa Marko Križanec, objasnivši kako je zapravo riječ o odgodi plaćanja dijela računa.


  – Na računima do kraja sezone grijanja iznos za naplatu bit će iskazan na temelju cijene od 0,37 kuna plus PDV, po kilovatsatu utrošene toplinske energije, dok će razlika do cijene od 0,50 kuna, uvećane za PDV, biti obračunata kroz ljetne mjesece, kazao je Križanec, dodavši kako Energo smatra da bi razliku trebalo naplatiti u razdoblju od svibnja do rujna.




  – To je period u kojemu grijanje ne radi, pa je naš stav da razliku treba obračunati prije početka iduće sezone grijanja, rekao je Križanec.


  Iz takvog je objašnjenja nedvojbeno kako Energo, odnosno Gradsko vijeće, nisu napravili gotovo nikakav ustupak prema korisnicima, od kojih su neki dobili račune za siječanj od preko pet tisuća kuna, već je samo omogućeno plaćanje otprilike trećine računa za potrošenu energiju u ljetnim mjesecima. To će, primijeni li se odluka, dovesti do novog apsurda, jer Riječani ne samo da će plaćati najskuplje centralno grijanje u Hrvatskoj već će i usred ljeta plaćati potrošenu toplinsku energiju, uz ionako po mnogima sporni paušal na ime instalirane snage. Osim toga, prilično je upitno koliko će korisnicima pomoći mogućnost da umjesto dvije i pol tisuće kuna za potrošenu energiju, čemu još treba pridodati paušal, plate i dalje nemalih tisuću i sedamsto kuna, znajući da će ostalih osamstotinjak kuna morati platiti već za svega dva-tri mjeseca.


Izmjene pravilnika


Osim što odlukom Gradskog vijeća od smanjenja cijena centralnog grijanja realno neće biti ništa, upitan je i dio odluke u kojemu se spominje mogućnost fakturiranja računa zgradi, za ukupnu količinu utrošene toplinske energije, koja bi se plaćala iz pričuve, a suvlasnici bi se sami dogovarali o načinu raspodjele toplinske energije.



  U udruzi Protiv skupog Energa, čiji su članovi organizirali i prosvjed građana zbog previsokih cijena grijanja početkom veljače, ne nalaze nimalo razloga za zadovoljstvo odlukom Gradskog vijeća.  – Vladajuća koalicija ovom je odlukom samo zamazala oči javnosti. Neistinite su interpretacije kako će građani plaćati manje. Plaćat će isto, samo će dio platiti ljeti. Ništa se bitno nije promijenilo, niti kod cijene centralnog grijanja, niti kod paušala niti kod mogućnosti individualnog iskapčanja.  Ovo je samo pokušaj gradonačelnika Vojka Obersnela i njegove koalicije da zavaraju javnost i skinu sa sebe odgovornost za preskupo grijanje koju svaljuju na HERA-u, komentirao je odluku pokretač inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan, dodajući kako u Udruzi nakon ovakve odluke gradskog parlamenta vrlo ozbiljno razmišljaju o ponovnom izlasku na ulice, i to već početkom ožujka.


  – Ispostavljanje računa zgradi i naplata iz pričuve, pri čemu bi se suvlasnici dogovarali oko raspodjele, nije moguće prema trenutačno važećim zakonskim propisima i Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu toplinske energije, objasnio je Križanec.


  Energo će, dodaje, prema odluci Gradskog vijeća, Ministarstvu gospodarstva uputiti prijedloge izmjena navedenog pravilnika, kao i Zakona o tržištu toplinske energije, kojima bi se omogućio takav sustav naplate, i što je još važnije, pravičniji sustav raspodjele troškova toplinske energije, jer bi se pri raspodjeli troškova u obzir uzimao znatno veći broj parametara nego što je trenutačno slučaj. Iz Energa su već u više navrata tvrdili kako je do pojave ekstremno viskokih računa kod dijela korisnika, došlo ponajprije zbog manjkavog Pravilnika, pri čemu je korisnicima koji su termostatske ventile držali otvorenima, u zgradama opremljenim razdjelnicima, naplaćen razmjerno znatno veći udio u potrošenoj energiji od realnog. No, na pitanje hoće li zakonodavac prihvatiti predložene promjene koje bi rezultirale pravednijim obračunom, u Energu imaju neslužbeni odgovor kako se već radi na izmjenama, uz ogradu da će završnu riječ o svemu ipak imati Ministarstvo gospodarstva.


  Nakon sjednice Gradskog vijeća ostalo je nejasno i kako se uopće određuje cijena centralnog grijanja u Rijeci, budući da je direktor Energa Sanjin Kirigin izjavio kako HERA cijene određuje za svega tri toplane u Rijeci, na Vojaku, Gornjoj Vežici i Krnjevu, a Energo upravlja s ukupno 11 toplana i devet kotlovnica.


Toplane i paušal


– Te tri toplane zadovoljavaju zakonske uvjete da bi se smatrale centralnim toplinskim sustavima, a to je da moraju imati ili toplovode dulje od dva kilometra ili više od pet stotina korisnika. Međutim, Energo svoje prijedloge cijena izračunava na temelju cijelog sustava, kako korisnici na određenim toplanama ne bi bili privilegirani ili diskriminirani u odnosu na ostale. Za usporedbu, to je kao cijena goriva na benzinskim crpkama. Kolika je realna cijena litre benzina na Lastovu, s obzirom na trošak transporta i ostale parametre. Sigurno viša nego u Rijeci, ali je cijena goriva određenog distributera svugdje ista, na temelju nekog prosjeka. Tako i Energo za cijelu Rijeku primjenjuje istu cijenu, kazao je Križanec.


  Što se tiče iskapčanja čitavih zgrada iz Energovog sustava, direktor Sanjin Kirigin u više navrata i dosad je isticao kako će takve zgrade dobiti maksimalnu moguću podršku Energa, kako u smislu pripreme projektne dokumentacije i financijske potpore banaka, tako i osiguravanja plinskog priključka ukoliko se suvlasnici odluče na ugradnju vlastite kotlovnice. Kod individualnog izdvajanja iz sustava, situacija je drugačija – iz Energa poručuju kako će u slučaju pojedinačnih zahtjeva za izdvajanjem postupati prema važećim zakonskim propisima, a to znači da će oni koji odluče isključiti radijatore, osim suglasnosti ostalih suvlasnika, i dalje morati plaćati mjesečni paušal, odnosno naknadu za instaliranu snagu. Prođu li prijedlozi izmjena Pravilnika koje je Energo uputio Ministarstvu i HERA-i, ti će korisnici, kao i oni koji radijatore drže zatvorenima, morati plaćati i srazmjerni udio potrošene toplinske energije u cijeloj zgradi, jer, prema Kiriginu, koriste toplinsku energiju iz vertikalnih cijevi koje prolaze kroz njihove stanove, a morat će platiti i udio u energiji koja se gubi prolaskom kroz vanjske zidove zgrade. Pojednostavljeno, u ukupnom računu oni koji su dobivali astronomske iznose plaćat će manje, ukoliko Energov prijedlog izmjena bude prihvaćen, ali će zato oni koji su radijatore isključili ili ih drže zatvorenima, plaćati više. U konačnici, promijenit će se samo udjeli koje će pojedini korisnici morati platiti, a ukupni »ceh« ostat će isti.