Obljetnica

Cijela zgrada u Gajevoj pripala Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, svi učenici u jednoj smjeni

Ingrid Šestan Kučić

Svi gimnazijalci i profesori konačno zajedno / snimio Vedran Karuza

Svi gimnazijalci i profesori konačno zajedno / snimio Vedran Karuza

Zahvaljujući 1.500 četvornih metara adaptiranog prostora škola dobila optimalan prostor za rad 24 razredna odjela i 640 učenika



Napokon nakon više desetljeća Kršnjavijeva ljepotica koju je gradio upravo za potrebe gimnazije u cijelosti je pripala sušačkim gimnazijalcima – istaknula je ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko prilikom jučerašnje proslave 390. obljetnice kontinuiranog rada, djelovanja i obrazovanja mladih naraštaja. U sklopu proslave velike obljetnice gimnazije koju su utemeljili isusovci svečano je otvoren i treći kat školske zgrade koji će toj ustanovi od idućeg tjedna nakon niza desetljeća omogućiti jednosmjenski rad. Zahvaljujući 1.500 četvornih metara adaptiranog prostora ta je škola, napomenula je ravnateljica, dobila optimalan prostor za rad 24 razredna odjela i 640 učenika. Radovi na unutrašnjem uređenju obuhvaćali su sanaciju 11 učionica, 3 kabineta za nastavnike, kao i sanaciju sanitarnih čvorova te kompletnu sanaciju elektroinstalacija s ugradnjom infrastrukture koja će omogućiti uvođenje suvremene računalne opreme u svim učionicama, a sve će to prema najavama Franko omogućiti rad po modernim pedagoškim standardima.


Povodom 390. obljetnice u Sušačkoj gimnaziji je otkrivena i spomen ploča koja će buduće generacije podsjećati na jučerašnji povijesni dan škole kada je toj najvećoj gimnaziji u Primorsko-goranskoj županiji pripala cijela zgrada, a pripreme za taj događaj, prema riječima predsjednika Županijske skupštine Erika Fabijanića, započele su još u pretprošlom mandatu kada je Skupština usvojila mrežu škola.


– Tada je donesena odluka o iseljenju Medicinske škole iz prostora Sušačke gimnazije, a osnovni cilj takve političke odluke bio je osigurati kvalitetan pedagoški standard svim školama u županiji. Međutim, koliko god mi ulagali milijune kuna u zidove najveća vrijednost škole su ljudi koji mladim generacijama prenose znanja, sposobnosti i iskustva, a mladim generacijama koje sve to moraju upiti želim puno uspjeha, poručio je Fabijanić.




Primorsko-goranska županija kao osnivač u preuređenje trećeg kata Sušačke gimnazije u protekle dvije školske godine uložila je tri milijuna kuna, no sve radnje koje su prethodile tom preuređenju koštale su, prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edite Stilin, puno više.


– Da bi danas ovdje bili trebalo je zarotirati tri škole. Najprije je Strojarsko-brodograđevna škola morala preseliti u prostore Prometne škole, potom je Medicinska škola iselila iz Sušačke gimnazije i uselila u zgradu koju je koristila Strojarsko-brodograđevna škola, a sve to zajedno s ovim preuređenjem u konačnici je koštalo 20 milijuna kuna, kazala je Stilin.


Zadovoljstvo odrađenim poslom i stvorenim uvjetima za jednosmjenski rad dijele i sami gimnazijalci, jer kako je istaknuo predsjednik Vijeća učenika Adrijan Štivić jučerašnji je dan za tu školu velik korak naprijed u kvaliteti radne atmosfere.