Za Markanovićev kompleks u Baračevoj nema interesa

Četvrti pokušaj: Nitko ne želi imovinu propalog Teri-Croteka

Orjana Antešić

Trideset milijuna kuna cijena je kompleksa na 18.000 kvadrata u kojem su industrijske hale, upravna zgrada i samački hotel s 50 soba, uz ostale prateće sadržaje 



RIJEKA Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer se po četvrti put pokušala prodati pozamašna i vrijedna imovina stečajnog dužnika Teri-Croteka, nekad moćne tvrtke u vlasništvu Mate Markanovića.


Riječ je o poslovnom kompleksu u Ulici Milutina Barača u Rijeci, neposredno ispred istočnog ulaza u riječko brodogradilište u kojem su ova tvrtka i njezin vlasnik nekad godišnje ubirali desetke milijuna kuna na poslovima antikorozivne zaštite i bili jedan vjerojatno najjači kooperant »3. maja«, ali i nekim drugim brodogradilištima.


U istom »paketu« oglašena je i zasebna prodaja bivšeg restorana »Gloria« na Zametu, također u vlasništvu ove propale tvrtke. Premda je početna cijena u odnosu na prvu prodaju koju su oglasili na riječkom Trgovačkom sudu gotovo upola manja, ni jučerašnji pokušaj prodaje kompleksa u Baračevoj, koji se prostire na oko 18.000 četvornih metara, nije urodio plodom.





Na riječkom Trgovačkom sudu novo ročište za prodaju ovih Teri-Crotekovih nekretnina zakazano je za mjesec dana. Za kompleks u Baračevoj početna cijena sa jučerašnjih 30 milijuna, kako doznajemo, spustit će se za još pet milijuna kuna dok će se za objekt na Zametu početna cijena biti formirana na 800.000 umjesto dojučerašnjih milijun kuna. 



Ne samo da se na dražbi nije pojavio nitko nego ponovno nije iskazan ni načelni interes da za 30 milijuna kuna preuzme tamošnje industrijske hale, upravnu zgradu i samački hotel sa 50 soba, uz ostale prateće sadržaje.


Tim više što je riječ o potpuno funkcionalnim objektima i sadržajima koji se, praktički, odmah mogu početi koristiti, koliko su u dobrom stanju i održavani, kako napominje stečajna upraviteljica Teri-Croteka Marija Ružić. 


   Ove nekretnine Teri-Croteka bezuspješno se pokušavaju prodati već godinama. Prije nego što ih je preuzeo Trgovački sud u Rijeci u naknadnom stečajnom postupku, poslovni kompleks i bivši restoran prodavali su se u ovršnom postupku na Općinskom sudu u Rijeci u tri ili četiri navrata. Istina, početna cijena tada je bila daleko viša, ali rezultat isti – bez uspjeha. 



 I dok se o kompleksu u Baračevoj ulici kroz cijelo ovo vrijeme brine nekoliko bivših zaposlenika ove propale Markanovićeve tvrtke, ugostiteljski objekt na Zametu, ukupne površine oko 230 četvornih metara, prepušten je propadanju, jer novaca za njegovo čuvanje i brigu, kaže stečajna upraviteljica, nema. Podjednako kao što nema novca za parcelizaciju kompleksa u Baračevoj, pa da se na taj način, dio po dio, pokušaju naći kupci umjesto da se prodaje cijeli kompleks »u šutu«.



   Teri-Crotek, kao što je poznato, koncem 2011. godine završio je u stečaju zbog dugova koji su se penjali na oko 180 milijuna kuna. Njegovi najveći vjerovnici bili su Ministarstvo financija-Porezna uprava te Grad Rijeka na račun neplaćene komunalne naknade koja je već tada premašivala dva milijuna kuna.


Stečaj nad Teri-Crotekom zaključen je u travnju prošle godine jer, kaže stečajna upraviteljica Marija Ružić, nije bilo novca za podmirenje ni najosnovnijih troškova stečajnog postupka da bi naknadno prodaja stečajne imovine ovog dužnika s Općinskog prešla na Trgovački sud koji je jučer neuspješno zaključio četvrto ročište za prodaju ovih nekretnina.