Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Suradnjom do posjetitelja

Četiri riječka muzeja u projektu "Muzeji zajedno"

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2014. u 16:09 2014-07-10T16:09:25+02:00

Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa svojim zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej s zbirkom u Brodu na Kupi te Muzej moderne i suvremene umjetnosti intenzivirali su suradnju kako bi zajedničkim nastupom pojačali vidljivost muzeja u zajednici te postigli bolju posjećenost i upućivanje publike iz jednog muzeja u drugi

RIJEKA  U atriju  Pomorskog  i povijesnog  muzeja  Hrvatskog  primorja predstavljen je projekt "Muzeji zajedno"  u kojem  sudjeluju četiri riječka muzeja, a pokrenula ga je Primorsko goranska županija u suradnji s Gradom Rijekom.  

Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa svojim zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej s zbirkom u Brodu na Kupi te Muzej moderne i suvremene umjetnosti intenzivirali su suradnju kako bi zajedničkim nastupom pojačali vidljivost muzeja u zajednici te postigli bolju posjećenost i upućivanje publike iz jednog muzeja u drugi.

Muzeji će, kako je najavljeno,  surađivati u više područja, od usklađivanja datuma otvaranja izložbi i ostalih događanja, organizacije zajedničkih izložbi, istraživanja zadovoljstva publike različitim segmentima muzejskog rada i slično.

Važan dio suradnje riječkih muzeja predstavlja i zajednička ulaznica za sva četiri muzeja koja uz povoljne cijene (obiteljska ulaznica 50 kuna, pojedinačna 30 kuna, umirovljenici, studenti i djeca mlađa od 18 godina 10 kuna)  omogućuje  posjećivanje sva četiri muzeja i tri dislocirane zbirke tijekom 48 sati.

Svečanom  predstavljanju  projekta, uz  predstavnike  muzeja  prisustvovali su  župan  Zlatko  Komadina sa  suradnicima    te   gradonačelnik  Vojko   Obersnel,   kao  i predsjednici Turističke zajednice Kvarnera   iz TZ Grada Rijeke  Irena Peršić Živadinov i Petar Škarpa.  Svi su  se oni složili  da  je   riječ   o projektu koji predstavlja značajan iskorak u radu  muzeja  i vodi  kvalitenijoj prezentaciji njihove djelanosti,   što   je  važno   za Riječane,   ali    i za turisičku promociju.  

Rijeka posljednjih godina bilježi stalan trend porasta  dolaska turista,  o čemu  svjedoči  i podatak da je u  prvih šest mjeseci ove godine  osvarila povećanje od 26 posto  dolazaka    u odnosu na prošlu godinu.  Unaprijeđenjem  kulurne ponude   može se  pospješiti   taj  rast i  ujecati na  produljenje turisičke sezone. Obersnel i Komadina vjeruju da će sinergijsko djelovanje muzejskih institucija osnažiti i kandidaturu Rijeke ze Europsku prijestolnicu kulture 2020. Primorsko-goranska županija podržala je Grad u tom projektu, a zajedničko planiranje programa uvećat će mogućnost osvajanja te prestižne titule.  

Od ovog ljeta  muzeji imaju i produljeno ljetno radno vrijeme, a radit će i vikendom. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja radi svakog dana od 9 do 20 sati i nedjeljom od 16 do 20 sati, Muzej Grada Rijeke ovoren je svakog dana od 9 do 20 sati i nedjeljom od 10 do 15 sati,  dok je MMSU  zatvoren ponedjeljkom,  a svim ostalim danima radi od 10 do 20 sati.  Prirodoslovni muzej od ponedjeljka do nedjelje radi  od 9 do 20 sati, ali je  do 15. kolovoza zavoren zbog uređenja  stalnog posatva, pa  se zajednička  ulaznica može iskorisiti  do kraja godine.  Salni muzejski posav u Kašelu Zrinskih u Brodu na Kupi otvoren je od utorka do petka od 9 do 19 sati a subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Muzejska zbirka u Dobrinju otvorena je svakodnevno od 9 do 13 i od 18 do 22 sata, a ona u Kastvu radi srijedom, petkom, subotom i nedjeljom od 17 do 21 sat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija