Loša vijest za gotovo deset tisuća korisnika

“Čestitka” iz Energa: Centralno grijanje skuplje za 20%

Marinko Glavan

Umjesto dosadašnjih 0,37, nova ukupna cijena iznosit će čak 0,62 kune za kilovatsat. Prema Energovom izračunu, za stan od 65 kvadrata s prosječnom potrošnjom na godišnjoj razini, troškovi će biti veći oko tisuću kuna



RIJEKA » Centralno grijanje u Rijeci od 1. prosinca skuplje je za 20 posto, potvrđeno je iz Energa. O »božićnoj čestitiki« za gotovo deset tisuća korisnika grijanja iz gradskih toplana u vidu drastičnog poskupljenja isporučene toplinske energije odlučeno je na sjednici skupštine toplinarske tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Rijeke, s obrazloženjem da će im time biti omogućena sigurnost opskrbe toplinskom energijom.


  – Zbog stalnog rasta cijena energenata koje su od 2005. godine pa do danas premašile prosjek od 80 posto, Energo je prisiljen, kako bi se omogućila sigurnost opskrbe toplinskom energijom, povećati njene cijene za 20 posto. Obzirom da Energo, uz postojeće cijene, više ne bi bio u mogućnosti kupovati energente za proizvodnju toplinske energije što bi u končnici dovelo u pitanje kompletan sustav centralnog grijanja u Rijeci, odnosno opskrbu skoro 10.000 kućansatva, a s ciljem izbjegavanja nedavnog scenarija koji se dogodio u Vukovaru, Energo je bio primoran povećati cijene toplinske energije, stoji u dopisu iz Energa, uz isticanje da se »uprihodovanim sredstvima temeljem povećanja cijene toplinske energije neće sanirati dosadašnji gubici društva, već će se koristiti isključivo za pokrivanje troškova nabavke energenata«.


 


 Najpogođeniji penzići


Cijena isporučene toplinske energije već na računima za prosinac iznosit će 0,50 kuna po kilovatsatu(kWh), umjesto dosadašnjih 0,37 kuna za kWh, čemu valja pridodati i PDV s kojim će nova ukupna cijena iznositi čak 0,62 kune za isporučeni kilovatsat. Prema Energovom izračunu, za stan površine 65 metara kvadratnih s prosječnom potrošnjom toplinske energije na godišnjoj razini, poskupljenje će značiti oko tisuću kuna veće troškove, pri čemu će centralno grijanje iz gradskih toplana i dalje biti povoljnije od grijanja na struju ili lož-ulje, no u stvarnosti ta razlika može biti i daleko veća.


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…