Paljenje pusta na Brege

Cestar Žičko skončao u strašnim plamenim mukama

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



VIŠKOVO  U strašnim plamenim mukama skončao je Cestar Žičko, ovogodišnji krivac za slovensku žilet-žicu i sva ostala zla i brige što su tijekom protekle godine snašle stanovnike Viškova. Tradicionalna manifestacija paljenja pusta na Brege u Viškovu, u organizaciji Turističke zajednice i ove je godine privukla mnogobrojne mještane i njihove goste, koji su imali prilike uživati u višesatnom zabavnom programu. Maškare i drugi gosti počeli su se okupljati na Bregu, u samom centru Viškova, još u popodnevnim satima.


Nakon izvlačenja prvog dijela Zvončarske tombule, koja je i ove godine, zahvaljujući brojnim sponzorima, nosila iznimno bogate nagrade, uključujući i telca od 200 kila, na scenu su stupili Halubajski zvončari. Zvonjavom iz 250 zvonaca i tradicionalnim kolom zvončari su tjerali zle sile i prizivali proljeće, kao što su to protekla tri dana činili i u svim mjestima Halubja i Kastavštine, duž svoje rute putovima i selima svog zavičaja, prema davno utvrđenom rasporedu.


Uslijedilo je brzo suđenje pustu, a optužbe što su snašle Žička bile su preteške pa ni branitelji nisu uspjeli zlikovca obraniti od najteže kazne: spaljen je i pretvoren u pepeo. Meštrica Mića Maja morala je potom, na jedvite jade, htjela ne htjela, vratiti općinski ključ načelnici Sanji Udović, uz povik »Živio pust!«. Načelnica je ključ preuzela na čuvanje do sljedeće godine i sljedećeg pusta.




U sklopu programa uručene su nagrade Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje za najmaškaraniji poslovni prostor.