Suvremena oprema

Čavle će imati besplatni internet na javnim površinama

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Za pripremu i početak realizacije projekta Općina Čavle ima godinu i pol dana



ČAVLE Općini Čavle na europskom su natječaju dodijeljena sredstva za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu, što znači da će Grobničani uskoro dobiti zone besplatnog interneta, najvjerojatnije na javnim prostorima, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice i zdravstvene ustanove. Naime, Općina Čavle jedna je od 224 jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, kojima su, kroz program »Wifi4EU«, dodijeljena europska sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wifi pristupne točke.


Gradovima i općinama dodijeljeno je po petnaest tisuća eura, odnosno oko 110 tisuća kuna za postavljanje besplatnog interneta na javnim površinama, a na natječaj se prijavilo čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave. Dodijeljena sredstva namijenjena su za troškove opreme i postavljanje pristupnih točaka bežičnom internetu, dok će gradovi i općine snositi troškove interneta i održavanja opreme, kroz najmanje tri godine.


– Imamo godinu i pol vremena za pripremu i početak realizacije projekta. Slijedi nam odabir izvođača radova, a to će biti također netko tko je sudjelovao u ovom natječaju, izbor lokacija i priprema projekta. Bežični internet bit će, najvjerojatnije postavljen u centru Čavala, kako bi se »pokrilo« što šire područje, a naša je želja, ako bude moguće, postaviti ga i na području Platka i grobničkog Kaštela, kaže zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović.