Vinari Kastavštine

Čak petsto butelja vina na ocjenjivačkom susretu: Šampionska belica Kristiana Lučića

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KASTAV Čak pet stotina butelja najboljih vina vrijednih kastavskih vinara mogli su degustirati brojni posjetitelji 13. izdanja Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine, manifestacije koja već godinama privlači veliki broj ljubitelja dobre kapljice. Zasluga je to Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica te njihovih pokrovitelja iz Grada i Turističke zajednice Kastva.


Kako objašnjava predsjednik Belice, Radenko Srdoč autohtona belica, specifična kupaža kastavskih sorti i malvazije, iz godine u godinu sve je bolja i kvalitetnija. A sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnjeg mukotrpnog rada članova udruge, koji su uz podršku Grada i Županije, osigurali da se belica očuva i opstane. Zatim i da njihovi članovi, kroz školovanje o vinogradarstvu i podrumarstvu rade sve kvalitetnija vina. Dok je prije trinaest godina, na prvom Ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine bilo tridesetak uzoraka vina kastavskih vinara, ove godine pristiglo ih je rekordnih 89. Značajan broj od pristiglih uzoraka odnosi se na belicu, što je još jedna činjenica koja govori u prilog kvaliteti rada kastavskih vinara i njihove udruge.



Tri zlata


Unatoč ne baš sjajnoj godini po kvaliteti grožđa, ove su godine na Ocjenjivačkom susretu dodijeljene tri zlatne medalje u raznim kategorijama, što uz niz dodijeljenih srebrnih medalja svjedoči o vrhunskoj kvaliteti proizvedenih vina. Svi u Kastvu posebno su sretni što je i ove godine šampionsko vino domaća belica, i to vinara Kristiana Lučića, kojem je ujedno pripao prijelazni pehar za najbolju belicu. U njegovoj obitelji tradicija vinogradarstva i vinarstva prenosi se s koljena na koljeno, a uspjeli su očuvati i trse sorti koje čine belicu.Zlatne medalje zaslužili su i Dejan Rubeša za svoju malvaziju u kategoriji bijelog vina od kupovnog grožđa, te Claudio Beni za malvaziju iz 2016. godine, u kategoriji posebnih vina. Pristigla vina ocjenjivala je komisija pod predsjedanjem sommeliera Nenada Kukurina, u sastavu: enolozi Tomislav Pavlešić, Albert Koraca, Patricia Rumac, Toni Babić, Nina Jurinjak-Brajko i Franko Ružić, sommelier Klaudio Jurčić te vinar Rino Prelac.


Degustacija


Svečano proglašenje najboljih kastavskih vina održano je pod povijesnom gradskom Ložom, a prisutni su se potom spustili do Fortice gdje je održana degustacija izloženih vina, uz prigodnu ugostiteljsku ponudu. Posjetitelje je u manifestaciju uvelo u ovakvim prigodama nezaobilazno Glazbeno društvo Spinčići, a gosti ovogodišnjeg Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine bili su kolege vinari iz Nadina, Ludbrega i Križevaca. Bio je to njihov uzvratni posjet, nakon što su članovi Udruge Belica gostovali sa svojim vinima na njihovim manifestacijama.