Podbačaj investicija

Čačić: Proračun probijen za 600 do 800 milijuna kuna

Aneli Dragojević Mijatović

Iako su poduzeti rezovi ozbiljni, rebalansa će biti, a budžet ćemo probiti za 600 do 800 milijuna kuna, otkrio je Čačić. Plan povećanja investicija za  50 posto preambiciozan

RIJEKA U ovoj godini je cilj vlade bio podići investicije za 50 posto u odnosu na lani. Ako me pitate da li ćemo to realizirati – nećemo, ali morali smo si dati cilj. Uveli smo međutim prvi put sustav praćenja investicija koji pokazuje da ćemo ostvariti 80 posto od onog što smo si zadali, pa smo dakle na 20 posto više od lanjske realizicije. Nisam time zadovoljan, ali nisam ni nezadovoljan, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, gostujući u četvrtak na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Kaže da je novim ljudima trebalo tri do četiri mjeseca da uopće prođu tranziciju promjene vlasti pa je spomenuti pomak napravljen u samo devet mjeseci, iako je, kaže, ipak daleko od onog što se planiralo. Za podbačaj investicija u prvom kvartalu odgovorna je, kaže Čačić, vlada Jadranke Kosor. – Uloga države je stvoriti uvjete da se pokrenu privatne investicije, a više nam se ne smije dogoditi da država ulaže tamo gdje je mogao doći privatni novac, rekao je Čačić, te podsjetio da se HEP uspješno zadužio na inozemnom tržištu te postigao kamatnu stopu nižu od države. To je zato,  kaže, što vani gledaju samo brojke, a mi zaista jesmo osmislili četiri milijarde težak program investicija, i to je prepoznato. Prije javna poduzeća nisu ni išla vani se zadužiti, nisu ni mogla, s onakvim političkim bilancama, no ova vlada to mijenja, rekao je. Podsjetio je na »fantastičan program energetske učinkovitosti«, dodao da su od 11 administrativnih stepenica sada na tri, a s 20 mjeseci procedura je skraćena na 90 dana. Kaže da je prepoznat program solarne energije, a turizam sada koristi linije na 17 godina i s 4 posto kamata. Veli da u Hrvatskoj tri četvrtine ekonomije ovisi o državi na ovaj ili onaj način, i to je »tragedija, strašno i opasno, a vlada koja ne poštuje tržišne principe, opasna je vlada«. Ova vlada, međutim, želi mijenjati taj opasan oblik mišljenja, pa makar je to koštalo gubitka idućih izbora, jer ovo što sada radimo nema alternative, poručio je prvi potpredsjenik. Studente je zanimalo, kada će se onda krenuti s bitnijim rezovima pa da se smanji taj utjecaj države i otvori prostor investicijama.

– Donedavno smo govorili da neće biti rebalansa, što naravno nije istina. Naravno da će rebalansa proračuna biti. No, prvi put u 22 godine proračun za ovu godinu i realno je i nominalno niži no godinu ranije. Dakle, rezovi su ozbiljni, iako ćemo probiti budžet za jedno 600 do 800 milijuna kuna, otkrio je Čačić.



Čačića su studenti pitali zašto se ne smanji broj jedinica lokalne samouprave da bi se uštedjelo, na što je odgovorio da to dijelom ima logike, a dijelom su tim pitanjem »promašili ceo fudbal«, jer je, kaže, svih 300 općina teško svega 600 milijuna kuna. »Samo 25 kilometara HDZ-ovih autocesta napravilo je toliko štete koliko cijela lokalna uprava potroši«, kazao je Čačić, poručivši studentima da trebaju gledati cjelovitu sliku. Iz publike su mu pak odvratili da i socijala malo košta, ali to u vladi znaju rezati. »Socijala itekako košta«, zaključio je prvi potpredsjednik.  





– U elektroenergetskom sektoru imate proizvodnju, prijenos i distribuciju, a problem je Hrvatske da godinama nitko ni u što nije ulagao, pa sada prvo moramo napraviti mrežu, da bi netko došao i da bi na koncu imali konkurentan proizvod. No, nitko ne želi čuti istinu pa kada smo imali poskupljenje struje, dobili smo za to batine. No, iako je HEP dobio niži rejting, i s tim nižim rejtingom, uspješno se zadužio za 2,7 milijardi dolara po kamati nižoj od države. Kada stvari dobro posložite, onda novca ima, poručio je Čačić.



– U Hrvatskoj smo godinama imali ekonomsku logiku bez smisla i pravila igre, ni o čemu se nije moglo ekonomski razgovarati, jer je sve bilo podređeno jednom cilju: ostanku na vlasti. No, takva se politika plaća eksplozijom duga pa ćemo i za iduću godinu imati porast kamata od dvije milijarde kuna, odnosno dva posto proračuna dodatni je trošak samo po osnovu rasta kamata. To ludilo je negdje moralo stati, a stalo je na nama, na ovoj vladi, zato smo, naravno, i dobili izbore. Normalno je da ljudi očekuju da odmah bude bolje, i to bez žrtava po mogućnosti, a ako ih već mora biti, onda ne u mom dvorištu. To je ljudski i ja to razumijem, no samo govorim gdje smo, rekao je Čačić studentima.