Prosvjed u središtu grada

‘Ča vas ni sram’: Rijeka prosvjednika digla glas protiv preskupog grijanja

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Tražimo da se to poskupljenje ukine, te da cijena bude snižena dodatnih dvadeset posto. Zbog onih među nama koji teško žive i ne mogu plaćati grijanje zahtijevamo i da se pojednostavi postupak isključivanja, kao i ukidanje najskupljeg paušala u Hrvatskoj



RIJEKA – Dosta je pljačke, imamo pravo na grijanje – poručilo je s prosvjednog hoda oko tisuću Riječana nezadovoljnih previsokim cijenama centralnog grijanja iz Energovih toplana.


Prosvjednici su se okupili u 17 sati ispred upravne zgrade Energa u središtu Rijeke, gdje im se obratio Josip Kukuljan, pokretač inicijative Protiv skupog Energa koja je organizirala prosvjedni hod. Kukuljan je iznio zahtjeve prosvjednika, od kojih, kako je kazao, ne mogu odustati, jer im sadašnje cijene grijanja ugrožavaju egzistenciju.


– Živimo u jednom od najljepših gradova na svijetu, smještenom između mora i planina, s ugodnom mediteranskom klimom, pa zbog čega onda moramo plaćati najskuplje grijanje u Hrvatskoj, zapitao se Kukuljan, navevši kako su energenti u zadnjih godinu dana znatno pojeftinili, na što je Energo reagirao poskupljenjem grijanja od 37 posto u prosincu prošle godine.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza





– Tražimo da se to poskupljenje ukine, te da cijena bude snižena dodatnih dvadeset posto. Zbog onih među nama koji teško žive i ne mogu plaćati grijanje zahtijevamo i da se pojednostavi postupak isključivanja, kao i ukidanje najskupljeg paušala u Hrvatskoj. A zbog otkrivanja raznih prešućivanih informacija o Energu tražimo i da nadležne službe preispitaju poslovanje Energa, rekao je Kukuljan, pozvavši prosvjednike da danas u devet sati dođu pred zgradu gradske uprave, uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se glasovati o prijedlogu oporbe za stavljanje moratorija na poskupljenje grijanja od 37 posto.


Energo mora smanjiti cijenu grijanja, poručila je prosvjednicima Slavenka Žuža, članica inicijative Protiv skupog Energa.


– Prvo su nas optuživali da se previše grijemo i ne vodimo računa o okolišu i uvjeravali nas da moramo plaćati više. Onda su nas primorali raznim zakonima i pravilnicima da ugradimo razdjelnike, nakon čega više nismo mogli plaćati račune pa smo zatvorili radijatore. Sada im ne valja ni to što se smrzavamo pa su nam i to odlučili naplatiti. Ako žele da se grijemo, neka spuste cijenu, to je jedino rješenje, rekla je Žuža.


Da su cijene centralnog grijanja u Rijeci za dobar dio korisnika zaista neizdržive svjedoči i primjer Jelene Hrkalović s Turnića, koja je na prosvjed došla jer nema načina da plati astronomske račune za grijanje koje joj je tijekom ove zime ispostavio Energo.


– Majka sam dvoje djece, s plaćom od tri tisuće kuna, a računi za grijanje su mi po dvije tisuće i osamsto kuna. I to za stan od 56 kvadrata. Kako da to platim? Od čega da živimo? Došla sam ovdje jer želim bolju budućnost svojoj djeci. Od gradske vlasti i uprave Energa ne očekujem ništa, ali očekujem od svih nas da budemo zajedno i ustrajemo na tome  da promijenimo stvari. Ako treba dolazit ću ovdje svaki dan zbog toga. Doći ću i na sjednicu Gradskog vijeća, rekla je ogorčena Riječanka.


Pred gradsku upravu namjerava i Tatjana Veljković, stanarka nebodera u Ulici Franje Čandeka.


– Cijelu veljaču nismo bili u stanu, jer smo bili u posjetu kćeri, ali smo svejedno dobili račun od 565 kuna. Pitam se za što, kad su svi radijatori bili zatvoreni i u stanu nije bilo nikog. Na žalost, jadni smo i nesložni, ovdje je trebalo biti i puno više ljudi. Od Energa i Grada ne očekujem da će stati na našu stranu i učiniti nešto za građane, jer ono što oni čine je obična pljačka, harač i sramota, rekla je Veljković.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak…