Iznimni uspjeh

CTK Rijeka: Pet medalja stiglo s državnog natjecanja iz informatike

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Radi se o iznimnom uspjehu mladih Riječana jer školska razina natjecanja podrazumijeva konkurenciju od gotovo 7 tisuća učenika



RIJEKA Budi++ ekipa Centra tehničke kulture Rijeka, koju čini šestero osnovaca i srednjoškolaca, s državnog natjecanja iz informatike, koje se prošli tjedan održalo u Primoštenu, vratila se s čak pet medalja. Riječ je o polaznicima radionice za darovite učenike, koja se održava tijekom školske godine, a iznimno uspješnu ekipu činili su: Jakov Tomasić, učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole za svoju android aplikaciju Learn aChord te treće mjesto u kategoriji Osnove informatike za strukovne škole Antonio Erdeljac, učenik Prve riječke hrvatske gimnazije, koji je sa svojim radom CityCoin zauzeo drugo mjesto u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole, dok su Marin Kupanovac iz OŠ Zamet i Jakov Celin iz OŠ Rikarda Katalinića Jeretova osvojili drugo mjesto svaki u kategoriji Logo za 6. razred odnosno 7. razred osnovne škole. Bojan Puvaća, učenik 3. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, natjecao se u kategoriji Algoritmi te je osvojio 10. mjesto, a Simeon Stefanović, učenik 8. razreda Osnovne škola Zamet Rijeka, natjecao se u dvije kategorije: Logo za koje je osvojio 4. mjesto te Algoritmi na kojem je osvojio 6. mjesto.


Razvijene aplikacije


S darovitim mladim informatičarima redovito rade mentori koji su do prije nekoliko godina bili korisnici programa Budi++ te su i sami osvajali brojne nagrade i priznanja, a oni su Dino Ilić, Kristijan Vulinović i Ivana Žužić. Navodeći kako je na državnoj razini natjecanja sudjelovalo 172 učenika iz cijele Hrvatske, Ilić je naglasio da su polaznici Budi++ ostvarili izniman uspjeh, jer školska je razina natjecanja podrazumijevala konkurenciju od gotovo 7 tisuća učenika.


Među jučer predstavljenim darovitim informatičarima dvoje od njih razvili su aplikacije koje su im osigurale prvo i drugo mjesto u državi, a riječ je o pobjedničkoj android aplikaciji Jakova Tomasića Learn aChord koja je primarno namijenjenom glazbenicima te učenicima glazbenih škola. Na zabavan i interaktivan način korisnik može vježbati slušno prepoznavanje intervala, akorda i tonova te trenirati glazbeni sluh, a korisničko sučelje je dobro uređeno te lako za korištenje svim uzrastima. Drugoplasirana aplikacija je CityCoin, a kako je pojasnio njen autor Antonio Erdeljac, riječ je o platformi za stvaranje pametnoga grada.




– Aplikacija je napravljena po uzoru na funkcije kartica pametnih gradova poput Rijeka City Card kojom se omogućuje plaćanje autobusnih linija, parkinga i manjeg shoppinga. CityCoin omogućuje jednostavnu integraciju manjih zgrada u sustav pametnih gradova kroz web i mobilnu aplikaciju, kazao je Antonio.


Brojni podupiratelji


Čestitajući učenicima na ostvarenom uspjehu izvršna direktorica Centra tehničke kulture, Olja Stanić, istaknula je da je program Budi++ nadopuna redovnog školskog programa te omogućuje darovitim učenicima da razvijaju svoje interese i potencijale iz područja informatike. Tijekom školske godine kroz Budi++ učenici proučavaju različite programske jezike, pripremaju se za natjecanja, organiziraju vlastita natjecanja, obilježavaju međunarodne dane kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka te svojim znanjima realiziraju brojne projekte, a projekt podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zaklada Hrvatska za djecu, ACI – Adriatic Croatia International Club, HBOR i Ina.



Jakov Tomasić


Antonio Erdeljac


Marin Kupanovac


Jakov Celin


Bojan Puvaća


Simeon Stefanović



Bez obzira na to u kojoj su se kategoriji natjecali i koje su mjesto osvojili, svi su se mladi nadareni informatičari usuglasili da velike zasluge za njihov uspjeh idu i njihovim mentorima.


– Ovo nije samo naš pojedinačni uspjeh, nego i uspjeh naših mentora. Njihova zasluga je 50 posto našeg uspjeha, kazao je Marin Kupanovac.