Djelomičan uspjeh roditeljske inicijative

CIJENA ZA SADA OSTAJE ISTA Roditelji ipak uspjeli odgoditi poskupljenje vrtića do iduće godine

Andrej Petrak

Ovu godinu vrtić će se još uvijek plaćati 400 kuna, a jaslice 750 kuna mjesečno, dok od one sljedeće vrtić poskupljuje na 600, a jaslice na 950 kuna mjesečno. Za drugo dijete plaćat će se 50 posto cijene



VIŠKOVO – Roditelji s Viškova nisu uspjeli spriječiti poskupljenje vrtića, ali uspjeli su u jednom, a to je primorati općinsku vlast da više cijene vrtića odgodi na godinu dana, za pedagošku godinu 2019./2020. Zajedničkom akcijom na sam dan odgođene sjednice na kojoj se raspravljalo o ovom prijedlogu načelnice Sanje Udović, zatrpali su općinsku upravu prijavama za sufinanciranje smještaja djece.


S obzirom na to da je prijetila situacija da bi dio roditelja plaćao po staroj, a oni koji prijave nisu podnijeli prije stupanja odluke na snagu po novoj cijeni, načelnica Udović htjela je izbjeći da dio mještana bude doveden u nepravednu situaciju pa je amandmanom predložila odgodu primjene odluke. Roditelji su od načelnice izvukli još jedno obećanje, a to je da će za predškolsku godinu 2019./2020. vrtićki i jaslički kapaciteti biti povećani za stotinu mjesta, što je načelnici bio i jedan od razloga za uvođenje ovakvog poskupljenja.


Ovu godinu vrtić će se još uvijek plaćati 400 kuna, a jaslice 750 kuna mjesečno, dok od one sljedeće vrtić poskupljuje na 600, a jaslice na 950 kuna mjesečno. Uvedene su ipak neke olakšice pa će roditelji koji imaju dvoje djece istovremeno u vrtiću, za drugo dijete plaćati 50 posto cijene, dok ostaje besplatni vrtić za treće dijete. Iz tog razloga, oni koji imaju dvoje djece u vrtiću, smještaj će na koncu plaćati 100 kuna skuplje nego dosad, dok će oni s dvoje djece u jaslicama plaćati nekoliko kuna manje. Onima s jednim djetetom vrtić poskupljuje za 200 kuna mjesečno.


HDZ: Sramotan prijedlog




Za ovakvu odluku glasovali su vijećnici SDP-a i partnera, uključujući nezavisnu Kseniju Žauhar, a protiv su bili vijećnici Kluba HDZ-HSS, Akcije mladih i nezavisna Mirna Međimorec. Prema pojašnjenju načelnice Sanje Udović na povećanje cijene odlučila se kako bi se povećao obuhvat djece vrtićkim programima i osigurala održivost financiranja tog sustava, za što se godišnje izdvaja 20 posto proračuna, što je, iznijela je, duplo više od drugih jedinica u PGŽ. Ta su izdvajanja od 2013. godine kad su iznosila 11.9 milijuna kuna narasla na 13.7 milijuna kuna 2017. godine, što iznosi 55 posto općinskih poreznih prihoda.


– Plan je za 2019./2020. godinu povećati kapacitete za 100 mjesta, kako bi mogli upisati više djece vrtiće i jasličke dobi, što je, vjerujem, roditeljima i najvažnije. Želimo i dalje biti duplo bolji od ostalih po izdvajanju za predškolski odgoj, ali i povećati uključenost djece te vrtićke kapacitete, rekla je Sanja Udović.


Dodala je kako će cijena i s poskupljenjem ostati prosječna u odnosu na okruženje, a mještane u vijećnici pitala je zar je u Viškovu zaista tako teško živjeti, kako su to u svojim istupima opisivali oporbeni vijećnici?


– Zar je tih 600 kuna toliko grozna cijena da bi s njima planirali sustav, gradili kapacitete pa i osigurali ovdje prisutnoj trudnoj mještanki da ima negdje upisati svoje dijete? Zar roditelji ne percipiraju da plaćaju zapravo trošak prehrane svoje djece, obratila se mještanima načelnica.


Na vijećnike je pak apelirala da razmišljaju u širem kontekstu i racionalno, kako bi, rekla je, uslugu vrtića učinili dostupnijom za sve mještane. Oporbeni vijećnici nisu mogli prihvatiti poskupljenje, Ervin Tomić (HDZ) nazvao ga je nepravednim, da ne kaže sramotnim. Ne može, kaže, prihvatiti da se zagrabi u džepove mještana, dok se ne osigura da su najprije iskorištene sve opcije u proračunu za uštede, pogotovo nakon što su povećane plaće izvršnoj vlasti, naknade predsjednicima odbora i drugo.



Nakon prošlotjednog upada članova Živog zida na sjednicu Općinskog vijeća, koja je potom odgođena, ovog puta pred ulazom u zgradu Stare škole nalazili su se zaštitari, a pozvana je bila i policija. Vijećnici HDZ-a tražili su objašnjenje i pozivali načelnicu da se nema što bojati mještana.


– Glupo je da tu uopće raspravljamo o ovoj odluci i što je nismo makli s dnevnog reda kad su mještani rekli svoje. Sad zbog toga prosvjeduju ispred vijećnice. Zašto se svi pravimo kao da ne znamo da su ispred i mještani, ali i policija i zaštitari. Tko ih je zvao i zbog čega, pitao je Mateo Rajkovača (HDZ).


Dobio je odgovor da ih plaća općinski proračun, a da su pozvani kako bi osigurali provedbu poslovnika i da na sjednici prisustvuju samo oni koje je pozvala predsjednica Vijeća. Oni mještani koji su poslali zahtjev za prisustvovanjem sjednici odgledali su raspravu, a ispred vijećnice čekalo je još dvadesetak mještana.



Koeficijenti za plaće


– Vidimo da je ekonomska cijena općinskog vrtića pala s 2.150 na 1.980 kuna. Dosad je 400 kuna bilo dovoljno za pokrivanje troškova. Ne vidim razlog za poskupljenje, rekao je Ervin Tomić.Marina Tomić Pujić (HDZ) nazvala je ovo jednim od najsramotnijih prijedloga načelnice dosad, pogotovo nakon što je prvi put izabrana na platformi jeftinog vrtića.

– Pozivam vas da povučete ovaj prijedlog, a vijećnike da se zapitaju jesu li ih izabrali da bi donosili ovakve odluke? Prozivaju nas za populizam, ali zašto ne bi i načelnica bila populist pa si smanjila koeficijenta za plaću i naknade vijećnicima pa omogućila da svim mještanima bude bolje, rekla je.


Sanja Udović pozvala ju je da sve to slobodno predloži, jer je u ingerenciji Općinskog vijeća, a o povećanju troškova za plaće rekla je da su u toj svoti u proračunu sadržane plaće za novozaposlene odgojiteljice u vrtiću, jer su otvorene dvije nove skupine. Što se tiče naknada za predsjednike odbora, odgovorila je da su zbog smanjenja broja odbora ukupna sredstva ostala na istoj razini kao i ranije.


Bojan Kurelić ocijenio je da do poskupljenja ne dolazi jer je načelnici do cjelovitog rješavanja predškolskog odgoja, već da postoje rupe u proračunu koje treba popuniti, a izrazio je i bojazan od uvođenja prireza.– Posao Općine je da bude resurs građana i pozitivno utječe na njihov standard. Ova odluka ne povisuje standard građana, a ovo što se događa posljednjih dana govori i da Općina nije servis građana, rekao je.