Toplane na zimskom načinu rada

CIJENA OSTAJE ISTA: Sezona grijanja počela najkasnije u zadnjih dvadeset godina

Marinko Glavan

Radijatori topli iako se temperature nisu spustile ispod 12 stupnjeva Celzijevih / Snimio Sergej DRECHSLER

Radijatori topli iako se temperature nisu spustile ispod 12 stupnjeva Celzijevih / Snimio Sergej DRECHSLER

Zahvaljujući tehničkim ulaganjima i unapređenju sustava zgradama je omogućena autonomija u odabiru vremena početka grijanja pa one koje još uvijek ne žele započeti s grijanjem mogu samostalno donijeti odluku da njihove podstanice ostanu isključene, te da se pokrenu kada se sustanari zgrade za to odluče



RIJEKA Ovogodišnja sezona centralnog grijanja iz Energovih toplana počela je najkasnije u zadnjih dvadeset godina. Usporedbe radi, prošle je godine ona započela 25. listopada, priopćeno je jučer iz Energa


– Iako zbog iznadprosječno visokih temperatura tehnički parametri za početak sezone nisu zadovoljeni, odnosno temperatura zraka u 21 sat nije bila niža od 12 stupnjeva Celzijevih, tijekom tri uzastopne večeri, zbog povećanog broja upita korisnika te visoke vlage u zraku, riječke su toplane prešle na zimski način rada te je u zgradama priključenima na Energov distributivni sustav pokrenuto grijanje. S obzirom na vremenske prilike, zgradama je zahvaljujući tehničkim ulaganjima i unapređenju sustava omogućena autonomija u odabiru vremena početka grijanja. Zgrade koje zbog relativno visokih temperatura zraka još uvijek ne žele započeti s grijanjem, mogu samostalno donijeti odluku da njihove podstanice ostanu isključene, neovisno o službenom početku sezone, te da se pokrenu kada se sustanari zgrade za to odluče. Neke su riječke zgrade već iskoristile ovu mogućnost te o tome putem svojih ovlaštenih predstavnika suvlasnika obavijestile svoje ugovorne servisere toplinskih podstanica – poručuju iz Energa.



– S početkom nove sezone grijanja, opskrba toplinom neupitna je za sve navedene distribucijske sustave. Energo je uložio iznimne napore da se svi projekti završe u što skorijem roku, no s približavanjem sezone grijanja prioritetna je postala uspostava opskrbe toplinom, zatim uređenje prometnica, parkirališta te završni radovi u pješačkim zonama i parkovima, poručuju iz Energa.Radovi na pojedinim lokacijama u različitim su stupnjevima izvođenja, no iz Energa poručuju da će se opskrba toplinskom energijom neometano odvijati, uz eventualne kraće prekide zbog radova.


Efekti investicija




Cijena toplinske energije za riječki distributivni sustav, ističu, za sada ostaje nepromijenjena. Eventualna promjena u budućnosti ovisit će o kretanju cijena energenata, u prvom redu prirodnog plina, na svjetskom i domaćem tržištu.


– Podsjećamo, posljednja promjena cijene toplinske energije dogodila se u listopadu 2016. godine te ona trenutno iznosi 0,35 kuna po kilovatsatu (kn/kWh). Cijena instalirane snage se definira sukladno ukupnoj instaliranoj snazi svih zgrada na sustavu grijanja i troškovima u prethodnoj godini te će se kod idućeg formiranja cijene vidjeti efekti ovogodišnjih investicija. Treba uzeti u obzir da se ukupna instalirana snaga smanjila za 3,8 megavata (MW), radi projekata energetske učinkovitosti i instalacije novih podstanica. Trenutna cijena instalirane snage iznosi 18,50 kn/kW, poručuju iz Energa.


Cjelodnevni rad


Velik dio riječkih toplana – Gornja Vežica, Vojak, Škurinje, Kozala, Zamet i Podmurvice, ove će zime raditi u 24-satnom režimu.


– Zgrade na navedenim sustavima mogu samostalno odabrati vrijeme dnevnog i noćnog grijanja, primjerice, grijanje od 5 do 24 sata ili od 6 do 23,30 sati, ili bilo koju drugu željenu kombinaciju te, neovisno o grijanju, režim grijanja tople vode. Energo će, u skladu s mogućnostima, nastaviti investicije u automatizaciju toplana, s konačnim ciljem da se svim riječkim toplanama omogući 24-satni rad, poručuju iz Energa. Energo je, nastavlja se u priopćenju, ove godine nastavio s projektom obnove sustava toplinske energije u Rijeci, i to radovima na zamjeni ukupno 2.500 metara toplovoda raspoređenih na pet lokacija. Radovima su obuhvaćeni toplinski sustavi Srdoči, Turnić (PO-48), Škurinje, Podmurvice i Kozala.