Prošao tehnički pregled

ČAVLE U novom krilu škole najkasnije do kraja rujna

Sanja Gašpert



ČAVLE Dograđeno novo krilo postojeće građevine školske zgrade Osnovne škole Čavle prošlo je tehnički pregled te se otvorenje novosagrađenog objekta očekuje za nekoliko dana, najkasnije krajem rujna. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 14 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Općina Čavle i Primorsko-goranska županija, u omjeru 50:50, a posredstvom Županije Općina Čavle za dogradnju škole dobila je milijun kuna iz programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovim i srednjim školama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupno je za 47 objekata diljem Hrvatske dodijeljeno 42 milijuna kuna, a čavjanska škola jedina je s područja Primorsko-goranske županije koja je dobila ovu potporu.


Realizacija kapitalnog projekta Općine Čavle počela je u srpnju prošle godine, polaganjem temeljnog kamena. Priprema samog projekta ustvari je započela još prije dvije godine prikupljanjem projektne dokumentacije, na koju je utrošeno 420 tisuća kuna. Županija je izradila potrebnu dokumentaciju i investicijski elaborat. Općina Čavle je u proljeće prošle godine uspješno odradila postupak javne nabave te su potpisani ugovori s izvođačem radova – Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Kopar. Stručni nadzor i usluge koordinatora II obavljala je tvrtka Centurio d.o.o. iz Rijeke, a projektantski nadzor povjeren je projektantu koji je i projektirao novo krilo škole, a to je tvrtka ZDL arhitekti d.o.o., također iz Rijeke.


OŠ Čavle


OŠ Čavle





Projektom je izvedena dogradnja novog krila s jugoistočne strane škole koja obuhvaća osam novih učionica, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Projektom su uređene građevne čestice, kolno-pješačke i hortikulturne površine. Kako ističu u Općini Čavle, tim zahvatom čavjanski učenici dobit će ne samo nove moderne učionice i najsuvremeniju opremu, nego i dizalo za one smanjene pokretljivosti. Stari i novi dio škole povezuje zatvoreni grijani prostor što je omogućeno rekonstrukcijom ulaza. Projektom je uređeno i školsko dvorište, kao i parkirna mjesta ispred škole. Nakon dogradnje, predviđeno je da najmlađi učenici, učenici prvog i drugog razreda, nastavu imaju u međusmjeni, a svi ostali u školu će ići samo u jutarnjoj smjeni.


U Osnovnu školu Čavle u novu je školsku godinu upisano 70 prvašića, koji su podijeljeni u tri školska odjeljenja, a dva su prvašića krenula u Područnu školu Grobnik. Ove školske godine čavjansku školu pohađa ukupno šestotinjak učenika, a broj prvašića kreće se na razini prošlih godina. Uz brojne školske i izvannastavne aktivnosti, čavjanske učenike ove godine čekaju i neke nove izvannastavne aktivnosti – domaćinstvo za učenike petih razreda, kao i Abacus, koji će biti organiziran i za niže i za više razrede. Informatika je od ove školske godine redovan školski predmet za učenike petih i šestih razreda, izborni predmet za sedmaše i osmaše, dok je, kao i prijašnjih godina, učenicima od prvog do četvrtog razreda ponuđeno učenje informatike uz plaćanje. Također, i ove je godine organiziran produženi boravak.