Riječko Sveučilište u akciji

ČAROBNO ZNANJE Profesor Baltazar očarao najmlađe zanimljivim pokusima na Trsatskoj gradini

Damir Cupać

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Profesor Baltazar mjesecima je bio tužan jer je shvatio da je sve manje djece na opustjelim ulicama Baltazargrada. Ta njegova tuga prelazila je u očaj jer nikako nije mogao smisliti što da napravi kako bi se opet čula dječja graja na ulicama Baltazargrada. A onda se sjetio. Valja djecu na jedan dan učiniti Baltazarom. I upalilo je. Sva ona dječja galama koja gotovo da se ne čuje preselila je u čarobni dvorac Baltazargrada na Trsatu, a što je nazvano »Baltazar na Gradini«.Riječ je o događaju koji se održava četvrtu godinu zaredom i kojim završava Ljeto na Gradini. Manifestacija se organizira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a inspiracija joj je bio crtani film »Profesor Baltazar« o profesoru koji je živio u Baltazargradu, a koji je nastao nadahnut Rijekom.

Svoj onoj djeci koja su s roditeljima došla do Baltazara na Gradinu prezentiran je velik broj znanstvenih tema koje su prilagođene njihovom uzrastu kako bi jednoga dana odrastao još jedan profesor Baltazar koji će smišljati rješenja za sve nevolje ovoga svijeta. Riječkoj djeci na njima zanimljiv način znanstvene priče ogrnute zabavnim plaštom prenosili su neumorno predavačice i predavači kako bi shvatila što prije da znanost nije rezervirana samo za profesora Baltazara, već za sve one koji se ne boje zakoračiti u svijet mašte.



U spilji je prikazivan animirani film »Profesor Baltazar«, a znanstvene zanimljivosti istraživale su se na svakom koraku Trsatske gradine na nekom od edukativnih štandova. Jadran Galenski laboratorij posjetitelje je ugostio na svom edukativnom korneru, a prvi put na manifestaciji se predstavio Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica i škola mentalne aritmetike »Malac genijalac«. Svoje spoznanje riječkoj je djeci približila Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i njihovi Putujući znanstvenici, zatim studenti Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koji su pokazali kako izgleda fizika u čaši vode, dok su studenti Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci omogućili igranje matematike kroz interaktivnu radionicu. Zahvaljujući članovima Akademskog astronomskog društva u Rijeci posjetitelji su mogli zaviriti kroz teleskop i pogledati u zvijezde iznad Gradine.


Na Gradini je održan i niz predavanja. Dr. Ivana Poljančić Beljan održala je predavanje uz interaktivnu demonstraciju te objasnila zakone fizike na primjeru zabavnih parkova, dr. Ivana Kunda posjetitelje je uvela u svijet društvenih mreža, dr. Tomislav Jurkić govorio je o porijeklu života u svemiru, dok je dr. Benedikt Perak izlagao o jezičnom izražavanju emocija. O cijepljenju kao najučinkovitijoj obrani protiv zaraznih bolesti predavala je dr. Ivana Munitia, a Vanesa Ujčić Ožbolt bavila se tajnama sunčevog sustava.