15. izdanje

ČANSONFEST Publika izabrala Daniela Načinovića i ‘Škocila je macka na štol’

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nagrada za najbolju skladbu - ČAnsonu pripala je skladbi "Batuda" u izvedbi Vivien Galletta. Nagrada za najbolju interpretaciju otišla je u ruke Martine Majerle za interpretaciju skladbe "Leja le lej". Lani ustanovljenu nagradu, onu za najboljeg kantautora kući je ponio Daniel Načinović



KASTAV – Na jubilarnom 15. izdanju Časnsonfesta, odnosno Festivala čakavske šansone, pred dupkom punim gledalištem na kastavskoj Crekvini predstavilo se sa šesnaest kompozicija. Od prvog do posljednjeg izvođača, publika je reagirala isto – pljeskom. Nekom duže i glasnije, nekom kraće i tiše, ali svima.


Za brojne festivalske nagrade konkurirali su Vivien Galletta, Karin Kuljanić, Katja Budimčić, Lado Bartoniček, Mladen Medak Gaga, Martina Majerle, Francesco Squarcia, Damir Vrbljanac, Hrvoje Hegedušić, Gianluca Draguzet, grupa Kožne jakne, Neven Barac, Zemir Delić, Silvana i Duško Jeličić, Daniel Načinović i skupina Batarele.


A publika i stručni žiri na kraju balade, u ovom slučaju šansone su rekli svoje.




Najbolja po mišljenju publike bila je skladba “Škocila je macka na štol” (Daniel Načinović) u izvedbi Daniela Načinovića.


Stručni su ljudi (Silvana Vranić, Smiljan Grbac, Đurđa Grujičić, Rajka Jurdana Šepić, Vjeko Alilović) pak rekli da nagrada za najbolji tekst pripada Vjekoslavi Jurdani za tekst pjesme “Leja le lej” za koju je glazbu napisao Smiljan Kirinčić, a izvela ju je Martina Majerle.



Drugi stručni ljudi, oni zaduženi za glazbu (Saša Matovina, Željen Klašterka, Zvonko Varošanec, Kostadinka Velkovska, Albert Petrović) nagradu za najbolju skladbu – ČAnsonu dodijelili su skladbi “Batuda” (Tamara Obrovac/Roberta Razzi) u izvedbi Vivien Galletta.


Nagradu za najbolju interpretaciju združenim su snagama donijela oba žirija i to u ruke Martine Majerle za interpretaciju skladbe “Leja le lej”. Lani ustanovljenu nagradu, onu za najboljeg kantautora kući je ponio Daniel Načinović.



Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, podijeljena je i ona, na ČAnsonfestu već tradicionalna nagrada, pa je tako Radio Istra dodijelila nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg ČAnsonfesta Nini Fakin i kompoziciji “Pir” za koju je glazbu napisao Bruno Krajcar, a tekst Rajka Jurdana Šepić.


Prošle godine ustanovljena nagrada za najbolju zavičajnu šansonu što je dodjeljuje Radio Bakar otišla je u ruke “Kožnim jaknama” i kompoziciji “O divojko crvene kose” (Igor Lesica-Toni i Igor Lesica).


Nagrada publici bila je ova prekrasna večer. Ostvarila ju je Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, a pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine.



I za kraj još samo – ki ni bil, neka mu bude žal. Ma i – Festival ki ima Irenu Grdinić za voditeljskin mikrofonon ne samo da čuje i vidi, ta i gušta!


Predsjedničina podrška Festivalu


Vlasta Juretić, osobna izaslanica Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH pozdravila je publiku Čansonfesta, te izrazila predsjedničinu podršku organizatorima Festivala koji već petnaest godina rade na očuvanju čakavice.


Publici se obratio i Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva također čestitavši jubilej Festivalu ali i dodavši kako je Čansonfest zapravo polovica njegovog života, što znači da je Čansonfest dobrano ušao u kastavsku tradiciju, ali i da Kastav ima mladog gradonačelnika.



Svima koji su radili na Čansonfestu, ali i na svim ostalim projektima Kastafskog kulturnog leta kao i publici koja je bila dijelom tih događanja, u ime KKL-a zahvalila je Linda Petrović.