Infrastruktura

Butković kod Komadine najavio ulaganja u krčki aerodrom i luke

Tihana Tomičić

Krenut će se u infrastrukturno jačanje i povećanje prometa Zračne luke Rijeka kroz sustav udruženog oglašavanja. Uskoro raspisivanje natječaja za izgradnju lukobrana i riva Cres, Lošinj, Novi Vinodolski, Krk, Klenovica i Povile koje će država frinancirati s oko 10 milijuna kuna



RIJEKA Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podržao je jučer na sastanku sa županom Zlatkom Komadinom i suradnicima stav da je potrebno puno intenzivnije razvijati aerodrom na Krku, odnosno Zračnu luku Rijeka.


Dogovoreno je da će se krenuti u infrastrukturno jačanje kao i povećanje prometa kroz sustav udruženog oglašavanja. Za sljedeći tjedan, već za 3. kolovoza, dogovoren je još jedan zajednički sastanak u Zračnoj luci Rijeka s ciljem dogovora oko podrške projektima iz proračuna Ministarstva.


– Slažem se s prijedlozima i sugestijama od strane župana Komadine jer su suvlasnici Zračne luke Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Županija, Grad Rijeka i ostale općine. Ima dosta prostora za napredak, a u jednom koordiniranom radu i pristupu to možemo i ostvariti – najavio je ministar Butković. Kako je poznato, država je dugo zanemarivala Zračnu luku Rijeka te predstavnik države praktički nije godinama sudjelovao na sjednicama Skupštine društva, a to se odnedavno promijenilo, na zadovoljstvo predstavnika Županije koji su dugo bili prisiljeni samostalno ulagati u aerodrom. – Složili smo se da treba ojačati aerodrom, jer za to ima puno prostora, pa ćemo i kroz proračun Ministarstva snažnije pratiti taj projekt – rekao je ministar Butković.

Najavio je i velika ulaganja u luke i pomorsko dobro od strane njegovog ministarstva:




– Ukupno imamo na državnoj razini oko 80 milijuna eura za ulaganja u otočno povezivanje te gradnju lukobrana i riva. U PGŽ-u računamo na financiranje četiri-pet većih projekata, uskoro će biti raspisani natječaji za oko deset milijuna eura tih sredstava – rekao je Butković.


Župan Zlatko Komadina pobrojio je koji su to projekti: Cres, Lošinj, Novi Vinodolski i Krk, uz dodatna ulaganja u luke Klenovica i Povile.


Kako je rekao župan Zlatko Komadina, na sastanku su definirani kratkoročni, srednjoročni i dugoročni projekti.


– Radimo Master plan prometa kojim bismo rješavali željeznice i cestovno povezivanje riječke aglomeracije na glavne europske prometne pravce, u smislu planiranja i pripreme projektne dokumentacije. U srednjoročnom smislu tu je dio zasad nepostojećih poveznica dijelova nekih prometnica, kao što je obilaznica oko Selca do Novoga itd. Na sastanku je bilo riječi i o nizinskoj pruzi, prometnim pravcima i obnovi cesta što će se u idućim godinama zajednički i realizirati.

U pratnji ministra bili su pomoćnik Anđelko Petrinić i državni tajnik Tomislav Mihotić, dok su PGŽ na sastanku predstavljali zamjenik župana Marko Boras Mandić, pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević i pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.