Inicijativa Bure

Burić traži raspuštanje Gradskog vijeća: Izjasnite se, jeste li spremni za nove izbore u Rijeci?

Tihana Tomičić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Upozorio je i da će se zaduženje Grada za potrebe Energa svejedno odraditi, iako su vijećnici baš zbog toga da ne bi amenovali novi kredit od 9,9 milijuna kuna bili napustili sjednicu prošlog tjedna. 



RIJEKA – Nezavisna lista Bura inicirat će izjašnjavanje svih gradskih vijećnika o tome smatraju li da bi se kriza upravljanja Gradskim vijećem Rijeke trebala razriješiti – samoraspuštanjem.


– Vijećnici gotovo svih stranaka ovih dana izjavljuju kako su svi »spremni za izbore, ako je to potrebno«. To su izjavili i SDP-ovi partneri iz PGS-a, pa HNS-a, pa čak i u osobnim razgovorima sa SDP-ovim vijećnicima vidim da su i oni »spremni za izbore, ako je to potrebno«. Zato će Bura kroz narednih sedam dana kontaktirati sve gradske vijećnike poimenično da vidimo da li su svi zaista spremni otići na nove izbore, kao što lažno tvrde i obmanjuju Riječane. Ako su svi za to, onda bez problema imamo i 19 potpisa za samoraspuštanje, izjavio je Hrvoje Burić iz Bure, komentirajući raspad vijećničke većine.


On tvrdi da su riječki biravi prevareni već na izborima prošle godine: »HNS je bio žestoka oporba Obersnelu, a sad su promijenili paradigmu i glavni su mu koalicijski partner. Sad očekujemo i drugi čin, sa Listom za Rijeku i Marinkom Koljaninom, za koje je sam predsjednik SDP-a Marko Filipović izjavio da na njih računa. Ne želimo više sudjelovati u prevari birača i tražit ćemo od vijećnika da se izjasne«, rekao je Burić.




Upozorio je i da će se zaduženje Grada za potrebe Energa svejedno odraditi, iako su vijećnici baš zbog toga da ne bi amenovali novi kredit od 9,9 milijuna kuna bili napustili sjednicu prošlog tjedna. »Evo gradonačelnik će iskoristiti svoje ovlasti i dati dozvolu za jamstva za zaduženje Energa od 7,5 milijuna kuna. Kao i za kompleks Rikard Benčić, pritom se Grad zadužuje za vrijeme kad Obersnel više neće biti gradonačelnik, pa će prva rata naplate stići tek 2020. godine«, upozorava Burić.


Zbog svega toga, kako kaže, najbolje je da se izbori za vijeća mjesnih odbora koji uskoro slijede, održe zajedno s novim lokalnim izborima za Gradsko vijeće.


– Sportski klubovi u Rijeci su na izdisaju, proračun više ne može servisirati osnovne potrebe, a izbori za vijeća mjesnih odbora dosta koštaju. Zato najbolje da se održe novi izbori i za mjesne odbore i za Gradsko vijeće istovremeno, zaključio je Hrvoje Burić.