HDZ-ovi kandidati

Burić i Staničić: Antagonizam Komadine i Obersnela je prepreka razvoju PGŽ-a i Rijeke

Damir Cupać

Majda Burić i Kristjan Staničić na riječkom Korzu, Foto: Ivica TOMIĆ

Majda Burić i Kristjan Staničić na riječkom Korzu, Foto: Ivica TOMIĆ

Hrvatska je u Europsku uniju ušla 1. srpnja 2013. godine, a Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka nisu napravili po tom pitanju nikakav pomak, kažu HDZ-ovi kandidati za županicu Majda Burić i gradonačelnika Rijeke Kristjan Staničić



RIJEKA – Kandidatkinja HDZ-a za županicu Majda Burić i kandidat te stranke za gradonačelnika Kristjan Staničić obećali su da će za četiri godine Primorsko-goranska županija i Rijeka izgledati potpuno drugačije nego danas i to zahvaljujući projektima koji će se realizirati europskim sredstvima.


– A ne kao što je to sada slučaj, da zbog neodgovornog ponašanja Komadine i Obersnela stagniramo zbog toga što oni nisu u stanju povući europska sredstva. Hrvatska je u Europsku uniju ušla 1. srpnja 2013. godine, a Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka nisu napravili po tom pitanju nikakav pomak.


Prema službenim podacima, PGŽ do 1. svibnja 2016. godine nije povukao ni jedan euro iz europskih fondova. Cilj regionalne samouprave nije samo, kako to oni kažu, odgovorno trošenje proračuna, već multipliciranje županijskoga budžeta, a što je moguće kvalitetnim projektima koji bi se financirali europskim novcem. Da to može biti tako, svjedoči Splitsko-dalmatinska županija. Za sve je to izravno odgovoran Zlatko Komadina, uvjerena je Burić.




U isto vrijeme, nastavila je, Vlada je preko Ministarstva regionalnog razvoja povukla oko 1,3 milijarda eura, što je 3.250 kuna po glavi stanovnika. 


– Očito je da županijska vlast ne može, ne zna ili neće. Možda postoji strah od europskih pravila i od evaluacije projekata, a što je europska procedura. Tako postoji Katalog investicija, što je dobro, taj dokument završava riječima kako se Županija raduje dolasku investitora, ali problem je u tome što ih nema. Jedan od razloga za to je činjenica da se manje od 0,5 posto županijskoga proračuna troši na poduzetnike i obrtnike.


Primjerice, župan Komadina nikada nije bio u službenom posjetu industrijskoj zoni Kukuljanovo. Prvo što ću napraviti je županijski ured čiji će zadatak biti priprema poduzetnika za izradu projekata za apliciranje prema europskim fondovima. Otvorit ćemo i ured u Bruxellesu. Budući da ćemo dobiti izbore i u Rijeci, suradnja s gradonačelnikom će biti izuzetno dobra i neće biti nikakvih antagonizama jer nam je cilj raditi na dobrobit građana, izjavila je Burić.


Kristjan Staničić uvjeren je da se kvalitetnom suradnjom sa Županijom može postići potrebna sinergija koja će omogućiti iskorake u svakom smislu.


– Vlada je dodijelila 50 milijuna eura riječkoj urbanoj aglomeraciji, a mi ćemo ta sredstva usmjeriti u poduzetničku i gospodarsku infrastrukturu. Obersnel ne zna što bi s tim novcem, ali mi i te kako znamo. Jedan od problema je i razvojna agencija Porin koja trenutno služi za uhljebljavanje, a mi ćemo to promijeniti, zaključio je Staničić.