Kandidat za gradonačelnika

Burić: Za propali projekt Fenixvea Obersnel mora biti kažnjen

Damir Cupać

Hrvoje Burić i Marinko Koljanin na Trgu Ivana Klobučarića, Foto: S. JEŽINA

Hrvoje Burić i Marinko Koljanin na Trgu Ivana Klobučarića, Foto: S. JEŽINA

Ovaj propali projekt, nekadašnji Fenixve, spomenik je nesposobnosti aktualnog gradonačelnika i njegove vlasti, rekao je Burić



RIJEKA Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Hrvoje Burić upozorio je na platou ispred Osnovne škole Nikola Tesla da je nedopustivo da netko na propali projekt potroši 21,5 milijuna kuna novca građana Rijeke i da zbog toga ne bude kažnjen.


– Ovaj propali projekt, nekadašnji Fenixve, spomenik je nesposobnosti aktualnog gradonačelnika i njegove vlasti. Podsjećam da je sve krenulo 1995. godine kada su uništeni park i igralište i da je do 2005. godine na tom mjestu bila bara.


Predvidjeli su gradnju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i nove gradske knjižnice, ali 2012. godine na vidjelo je izašlo da postoje problemi sa statikom.




Prostor je ostao prazan, a do kraja 2015. godine potrošeno je 21,5 milijuna kuna za projekt koji nikada nije realiziran, a budući da su istekle građevinske dozvole, ni neće.


U 2016. godini Vojko Obersnel otpisao je 13 milijuna kuna, a sada nas očekuje otpisivanje još osam milijuna kuna. U isto vrijeme nije zaboravio zadužiti grad za 24 milijuna kuna kako bi se gradili dječji vrtići.


Dakle, s jedne strane imamo propali projekt, a s druge strane novo zaduženje. Novac koji je nepotrebno potrošen mogao je poslužiti za gradnju vrtića. Onaj koji je planirao kako je planirao ne zaslužuje novi mandat i neće ga dobiti, uvjeren je Burić.


Njegov zamjenik Marinko Koljanin naveo je da otpočetka tvrdi da su građani nezadovoljni i revoltirani načinom na koji funkcionira riječka vlast.


– Da je na takav način potrošen privatan novac, netko bi odgovarao. Aktualna vlast uvijek traži neke isprike, ali ovaj propali projekt rezultat je isključivo njihove nesposobnosti. Kada dobijemo izbore, vratit ćemo igralište i park djeci. Da bi to ostvarili, grad treba iščupati iz kandža SDP-a, poručio je Koljanin.