NL Bura

Burić: Riječki SDP i Obersnel u službi IDS-a

Damir Cupać



Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić izjavio je da su riječki SDP i gradonačelnik Vojko Obersnel u službi IDS-a, a ne građana Rijeke zbog toga što nisu poduzeli sve kako bi naplatili dug od 15 milijuna kuna po osnovi komunalne naknade od Uljanik grupe.


– Ne želimo da informacije vise u zraku i da su nedorečene. Podsjećam da je Gianni Rossanda, tada kao predsjednik Uprave Uljanik grupe, dva dana prije ostavke, upisao na dvije nekretnine u vlasništvu tvrtke Grad Pulu temeljem duga po osnovi komunalne naknade. Riječ je o dva samačka hotela. A Grad Rijeka je izgubio više od 15 milijuna kuna, a nije to učinio. Gradonačelnik Obersnel tvrdi da je štitio interese radnika, a dug brodogradilišta »3. maj« je iznosio oko 500.000 kuna. U isto vrijeme, dug Uljanik strojogradnje diesel je iznosio oko 8,8 milijuna kuna. Od 2013. godine pa do stečaja te tvrtke u gradski proračun nije uplaćena ni lipa duga komunalne naknade. To je dokaz da su riječki SDP i Obersnel pogodovali Uljanik strojogradnji, ocijenio je Burić. Dodao je da je u isto vrijeme »3. maj« dao pozajmicu Uljaniku, a ta pulska tvrtka nije platila dug komunalne naknade.


– U pet godina nisu se sjetili u Gradu Rijeci tražiti garanciju za plaćanje duga kao što je to napravio Grad Pula. Usporedbe radi, Grad Rijeka je povećao komunalnu naknadu i uprihodovao 1,7 milijuna kuna više. Indirektno građani Rijeke nadoknađuju minus koji je nastao zbog loše odluke gradonačelnika. Sada se komunalna naknada ne naplaćuje ni poduzeću Brodokomerc. I u jednom i u drugom slučaju ne plaća se uz spregu politike. Na kraju će sve platiti građani Rijeke. Može biti sram riječki SDP i Obersnela jer prazne takujine građanima nauštrb svojih političkih lobiranja. Neka Obersnel nadoknadi taj novac ili neka podnese ostavku, zaključio je Burić.