Nezavisni kandidat za gradonačelnika

Burić: Korupciju šire oni koje je postavio Linić i njegov nasljednik Obersnel

Marinko Glavan

Marinko Koljanin i Hrvoje Burić, Foto: S. DRECHSLER

Marinko Koljanin i Hrvoje Burić, Foto: S. DRECHSLER

Ostanak ove vlasti bio bi samo nastavak dosadašnje politike. Vrijeme je za promjene i nadam se da će Riječanke i Riječani prepoznati program Rijeka budućnosti i dati nam svoje povjerenje, rekao je Burić



RIJEKA Korupcija u sustavu upravljanja gradskom imovinom širi se od 1993. godine, a šire je oni koje je postavio Slavko Linić i kasnije njegov nasljednik Vojko Obersnel, poručio je Hrvoje Burić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke.


Burić je istaknuo kako samo od iznajmljivanja poslovnih prostora Grad godišnje uprihodi oko 90 milijuna kuna, no cijeli sustav upravljanja gradskom imovinom, prema njegovim riječima, ne radi u interesu građana Rijeke, nego klijentelističkih skupina i podobnih gradskoj vlasti.


– Podsjetit ću samo na dio te korupcijske hobotnice, aferu »lančić«, u kojoj je Željka Marković, ravnateljica direkcije za poslovne prostore osuđena na godinu i pol dana zatvora zbog primanja mita kako bi skrojila natječaj po mjeri.




Priča tu nije stala nego je nastavljena kroz slučaj Vladimira Benca, pročelnika suspendiranog zbog koruptivnih radnji u upravljanju gradskom imovinom. Godinama kao vijećnik upozoravam da odgovornost snose gradonačelnik Vojko Obersnel, Željka Marković, Vladimir Benac, ali i mnogi drugi.


U prvom redu oni koji rade internu reviziju jer ona ne funkcionira. Ljudi koji od 1993. godine naovamo nisu u stanju uočiti sve te nepravilnosti također moraju snositi svoj dio odgovornosti, rekao je Burić.


Korupcija i pogodovanje odabranima urušili su, dodao je, povjerenje Riječana u institucije Grada.


– Naši sugrađani osjećaju se prevarenima i izigranima. Ostanak ove vlasti bio bi samo nastavak dosadašnje politike. Vrijeme je za promjene i nadam se da će Riječanke i Riječani prepoznati program Rijeka budućnosti i dati nam svoje povjerenje, rekao je Burić.


Kandidat za njegova zamjenika, Marinko Koljanin, poručio je kako će Burić biti gradonačelnik svih građana Rijeke.


– Neće biti gradonačelnik samo osamnaest posto onih koji su glasovali za njega, kao Vojko Obersnel. SDP sada ima slogan Rijeka za sve, a do sad je Rijeka bila samo za njih i za podobne.


Vojko Obersnel izjavio je nedavno da će koncepcija razvoja Rijeke biti temeljena na svejtonazoru. To je izjava za anale. On priča o konzervativnoj revoluciji koja prijeti Rijeci, a sve se to svodi na pokušaje da se konzervira sadašnje stanje.


Hrvoje Burić bit će gradonačelnik i lijevih i desnih, a nas Riječane ne treba braniti niti jedna stranka, jer oduvijek smo bili i bit ćemo otvoreni prema svima, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili boju kože. Mi imamo naš, riječki svjetonazor, rekao je Koljanin.