Kritike

Bulić na GSV-u: Zapošljavanje sezonaca – izrabljivanje

Orjana Antešić

Udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih čini 26 posto / arhiv NL

Udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih čini 26 posto / arhiv NL

I ove se turističke sezone sa sezoncima kršio zakon »uzduž i poprijeko«, sve relevantne adrese, uključujući i inspekciju rada, znaju za to, ali i dalje nema adekvatnih reakcija i sankcija, tvrdi Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Dalmacije i Kvarnera



 U prvih osam mjeseci na području Primorsko-goranske županije zaposleno je 5.445 sezonskih radnika što je, po njihovom ukupnom broju, čini trećom u Hrvatskoj. U usporedbi s ranijim godinama prisutan je trend pada sezonske radne snage s područja PGŽ-a dok raste udio sezonaca iz drugih dijelova Hrvatske, poglavito iz kontinentalnih županija, koji su ove godine činili gotovo 60 posto od ukupnog broja uposlenih sezonaca. Podaci su to iz izvješća koje je na jučerašnjoj sjednici županijskoga Gospodarsko-socijalnog vijeća iznio v.d. regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Željko Marković. Prema njima, udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih čini 26 posto.



Na jučerašnjoj sjednici županijskog GSV-a bila je i tema o ženama na upravljačkim pozicijama. Predsjednica GSV-a Maša Smokrović u uvodnom je dijelu konstatirala kako je, promatrajući na razini države, udio žena na rukovodećim funkcijama na razini prosjeka EU-a dok je, primjerice, u kategoriji (mikro)poduzetnica Hrvatska čak i iznad, s 37 prema 34,4 posto. Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar iznijela je podatke slijedom kojih Primorsko-goranska županija ima veći udio žena u upravljačkim strukturama od prosjeka ostalih županija. Gošće sjednice bile su predstavnice Hrvatske udruge poslovnih žena »Krug«, dok je predstavnica HUP-a Natali Komen Bujas prezentirala elektroničku bazu podataka poslovnih žena u Hrvatskoj koja je u funkciji od konca prošle godine.





Pitanje sezonaca u turizmu potakla je člana Vijeća i predsjednika Sindikata Istre, Dalmacije i Kvarnera Brunu Bulića da još jednom ukaže na probleme takve vrste zapošljavanja koja, prema stajalištu ovog sindikata, nije ništa drugo nego izrabljivanje radnika. Konstatirao je tako Bulić da se i ove turističke sezone sa sezoncima kršio zakon »uzduž i poprijeko« te da sve relevantne adrese, uključujući i inspekciju rada, znaju za to, ali da i dalje nema adekvatnih reakcija i sankcija, a sve pod krinkom da se »ne talasa« i odradi još jedna turistička sezona. No, to ne može unedogled, istaknuo je Bulić te upozorio kako je broj stalno zaposlenih u turizmu u konstantnom padu, a što u konačnici dovodi do urušavanja razine usluga i kvalitete našeg turističkog proizvoda. Konstatirao je Bulić da u ovoj djelatnosti vlada velika pohlepa kod poslodavaca i da je to jedan od korjena problema.


– Kako drukčije ocijeniti situaciju u kojoj netko s pola svojega godišnjeg profita kupi de facto cijeli jedan otok, kao što je slučaj s kupnjom rapskog Imperiala koji je žila kucavica tog otoka. Istovremeno, isti taj poslodavac ne želi ni razgovarati o 10, 5 ili 2-postotnom povećanju plaća svojih zaposlenika – kazao je Bulić. Na njegov istup i kritike upućene poslodavcima i resornim ministarstvima reagirao je predstavnik HUP-a u Vijeću Josip Rupčić, smatrajući da Bulić proziva previše paušalno i bez konkretnih podataka, na što je Bulić replicirao, između ostalog, podatkom kako u ukupnim prihodima Valamara troškovi rada, prema njegovim navodima, iznose tek 21 posto.