Tanya Dimitrova

Bugarska veleposlanica na Ekonomskom fakultetu: Ukoliko želite promijeniti život promijenite ljude s kojima se družite

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci ugostio je NJ.E. Tanyu Dimitrovu, bugarsku veleposlanicu u Hrvatskoj koja je nedavno izdala knjigu »365 danas«. Riječ je o osobnom vodiču do uspjeha, koji kako je kazala autorica, predstavlja svojevrsni dnevnik. Knjiga čitatelju svaki dan postavlja po jedno pitanje te ga vodi putem promjene i ostavreenja ciljeva, a ne dogodi li se to nakon 365 dana veleposlanica je jučer studentima i djelatnicima obećala povrat novca.


– Garantiram da ću svakome tko dođe kod mene s ispunjenom knjigom, a nije ostavrio svoje ciljeve i želje, vratiti novac, kazala je Dimitorova.


Dio svojih znanja i iskustava koje je pretočila u knjigu Dimitrova je jučer iznijela na predavanju »Kako ostvariti svoju misiju«, a svojom dosadašnjom karijerom i obrazovanjem impresionirala je i dekana Ekonomskog fakulteta prof.dr. Alena Hosta koji je Dimitrovu ocjenio kao dokaz da edukacija dovodi do uspješne karijere. Naime, Dimitrova je diplomirala teologiju, završila studij međunarodnih gospodarskih odnosa i studij poslovne uprave. Neko je vrijeme radila kao novinarka, a nakon toga je postala i nakladnica tjednika »Vrijeme« te potom i predsjednica Uprave nevladine organizacije Bulgaria 681. Doktorirala je etnologiju i folkloristiku te obnašala dužnost županice Jambolske županije. Intenzivno je radila na programima međunarodne suradnje s drugim europskim državama čime je popularizirala bugarsku kulturu, a imala je i značajnu ulogu u radu na programima vezanima uz ulazak Bugarske u schengenski prostor. Sve ju je to dovelo do dužnosti koju obnaša danas, a kao bugarska veleposlanica živi i radi u Zagrebu posljednjih pet godina. 




Autorica je nekoliko knjiga, a osim što predano radi na produbljivanju odnosa Bugarske i Hrvatske svojim pisanjem želi pomoći i onima koji još uvijek traže svoj put pa je tako nastala i knjiga »365 danas«. U sklopu predavanja Dimitrova je studente i profesore savjetovala o tome da si postave standarde i ciljeve te se usredotoče na svoje jače strane i krenu u smjeru za koji osjećaju da imaju potencijala kako bi postigli svoje ciljeve. Savjete koje je iznosila potkrijepila je primjerima iz vlastitog života, a jedna od teza koje je iznijela je da je jako bitno s kim se netko druži.


– Mi smo petina ljudi s kojima se družimo. Ukoliko želite promijeniti nešto u životu onda trebate promijeniti ljude s kojima se družite, ustvrdila je Dimitrova.


Svatko sebi, dodala je, mora biti najbitniji u životu, a svoje je predavanje završila pitanjem što bi učinili kada bi svakog dana ispod jastuka našli pet tisuća kuna.– Ako znate odgovor na to pitanje onda ćete znati svoju misiju, zaključila je Dimitrova.