Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Dan obrtništva u Art kinu Croatia

foto Budi majstor, upiši strukovnu školu: Predstavljena obrtnička i strukovna zanimanja osnovcima PGŽ-a

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2019. u 22:13 2019-04-05T22:13:56+02:00

Vjerujte sebi, odaberite strukovno obrazovanje i ne vjerujte kad vam govore da je to manje vrijedno, poručio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec

RIJEKA »Budi majstor, upiši strukovnu školu«, glavna je poruka koju je Obrtnička komora Primorsko-goranske komore odaslala u uši tristotinjak osmaša iz Rijeke, Delnice, Čabra, Vrbovskog, Bribira, Matulja i Kraljevice koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Art kina Croatia, a sve to u organizaciji Obrtničke komore PGŽ-a koja je ovu manifestaciju ove godine održala već drugi put, četvrtu godinu zaredom kako bi predstavila obrtnička i strukovna zanimanja i strukovne škole učenicima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije i potaknula učenike da za svoj životni poziv odaberu neko strukovno zanimanje.

– Vjerujte sebi, odaberite strukovno obrazovanje i ne vjerujte kad vam drugi govore da je to manje vrijedno. Svoje znanje vi ćete izbrusiti, bit ćete majstori, a Obrtnička komora će vam ove godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i poduzetništva i obrta i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava mjesečno stipendirati s 1.800 kuna. Razmislite dobro, pa odlučite, i zapamtite da kad nešto napravite svojim rukama, ima posebnu vrijednost, posebnu vrijednost ima i kad postanete mentor i na druge prenesete svoja znanja, poručio im je jučer predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Dan obrtništva i poduzetništva u Art kinu Croatia, snimio Marko GRACIN

Predsjednik HOK-a PGŽ-a Dalibor Kratohvil savjetovao je osmašima da budu mudri, jer da će nakon strukovne škole lako naći posao i moći postati svoj gazda.

Upravo to i želi Ivan Margetić iz Čavala. On je jedan od srednjoškolaca koji su jučer u Art kino Croatia došli prezentirati svoje obrtničke i strukovne škole.

– Školujem se za stolara u Strojarsko brodograđevnoj školi, jer mi tata ima stolarski obrt, koji ću preuzeti, kazao nam je Ivan.

Dan obrtništva i poduzetništva u Art kinu Croatia, snimio Marko GRACIN

Valentino Kukurin odlučio se za zanimanje keramičara i pohađa Građevinsku školu.

– Može se dobro zaraditi ako si dobar majstor, a meni se to zanimanje jako sviđa, pa ću možda zato i biti dobar majstor, smatra Valentino.

Srednjoškolka Anja Batinac puna je planova, a učenica je drugog razreda Trgovačko tekstilne škole u Rijeci i odmah nam je ukazala na odjeću u kojoj je došla na prezentaciju svoje škole.

– To su dizajnirale učenice trećeg razreda, ja sam drugi, isto smjer dizajner odjeće. Ova škola ima puno stručnih predmeta, šivanje, crtanje, krojenje, dizajniranje, a matematiku imamo samo dvije godine, smješka se Anja i kaže da misli da će nakon škole naći posao u struci.

Dan obrtništva i poduzetništva u Art kinu Croatia, snimio Marko GRACIN

– Ako i ne budem dizajnerica odjeće, mogu biti krojačica, a mogu upisati i fakultet jer je ovo četverogodišnja škola, kaže Anja.

Zanimljivim programima jučer su se predstavile Obrtnička škola i Ugostiteljska škola iz Opatije te Trgovačka i tekstilna škola, Strojarsko-brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja i Graditeljska škola za industriju i obrt iz Rijeke.

Dan obrtništva i poduzetništva u Art kinu Croatia, snimio Marko GRACIN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.