Neobičan slučaj

“Bučni” kontejneraš: Riječani, je li vas Katrina probudila?

Darko Pajić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U slovenskim medijima između ostalog izvještavalo o dvodnevnoj buci s »Katrine« s nizom izjava građana, koji su se žalili kako ne mogu spavati, a čak im ne pomažu ni troslojna stakla u stanovima



Za razliku od Kopra, u Rijeci nije bilo previše žalbi na buku s broda MSC Katrina, koji je u ponedjeljak poslijepodne stigao na kontejnerski terminal Brajdica, a u utorak isplovio iz riječke luke.


O mogućem problemu unaprijed je pisao naš list i iako se činilo kako je riječ o pretjerivanju, jer doista nitko ne bi trebao raditi problem od uobičajenog dolaska broda u riječku luku, razlog za upozorenje na moguću buku bili su doista brojni medijski napisi iz Slovenije, jer su se građani Kopra, kojima također dolazak bilo kojeg broda nije nikakva vijest, masovno žalili na nesnošljivu buku s »Katrine«.


Slično je bilo i u Trstu, a u Rijeci, barem prema dostupnim informacijama, neke posebno nesnošljive buke nije bilo. 




Zanimljivo je napomenuti kako se u slovenskim medijima između ostalog izvještavalo o dvodnevnoj buci s »Katrine« s nizom izjava građana, koji su se žalili kako ne mogu spavati, a čak im ne pomažu ni troslojna stakla u stanovima.


Problem je do te mjere eskalirao da je tražena reakcija i lokalnih vlasti, a morali su reagirati i u Luci Kopar, gdje su odlučili promijeniti položaj, odnosno okrenuti brod kako bi se buka što manje osjetila, ali ni to nije puno pomoglo.


Priopćeno je također kako je »Katrina« prvi put došla u Kopar, pa je i tamošnje lučke vlasti ovaj problem iznenadio, tim više što je riječ o gotovo novom brodu izgrađenom 2012. godine. Lučke vlasti su također zatražile od predstavnika brodara da učine sve što mogu kako bi se buka umanjila.


Međutim, svemu unatoč građani Kopra su na društvenim mrežama komentirali kako ih smeta nesnošljiv zvuk nalik udarcima bubnja u zatvorenoj posudi, a neki su čak i pokušali izmjeriti buku i objavili kako je ista bila na razini od gotovo 80 decibela.


Zbog svega toga je i u Rijeci »Katrina« dočekana drugačije nego bilo koji drugi brod.


Kako doznajemo i na Brajdicu je »Katrina« došla prvi put, ali su ranije na terminalu već bili brodovi identičnih tehničkih karakteristika i nisu zabilježeni nikakvi posebni problemi. Nakon svega, teško je procijeniti je li u svemu navedenom bilo i dosta pretjerivanja ili se »Katrina«, nakon neugodnih iskustava u Trstu i Kopru, ipak uspjela stišati u Rijeci.


U svakom slučaju buku u luci treba pratiti i pokušati svesti na najmanju moguću mjeru, a to je moguće samo uz redovne kontrole za koje je zadužena Lučka uprava Rijeka.


Monitoring stanja okoliša Lučka uprava provodi dva puta godišnje, a osim buke kontrolira se i kvaliteta zraka, sedimenti mora i otpadne vode. Dosad nije utvrđeno kako postoji buka iznad dozvoljenih vrijednosti.


Ipak, šteta je što mjerenja buke nije bilo u vrijeme boravka »Katrine«, jer bi se tada precizno znalo jesu li zabilježena bilo kakva značajnija odstupanja zbog broda, koji je u Kopru i Trstu proglašen ekstremno bučnim.