Energov sustav

Brunata šalje ovrhe za nikad izdane račune

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

 Ovrhe za neplaćene račune za očitavanje i raspodjelu u sezoni grijanja 2013./2014. su izdane na različite iznose, ovisno o zgradi, između 120 i 150 kuna, koliko navodno duguju Brunati, uvećanih za troškove ovrhe u iznosu od 250 kuna, pa bi ovršeni vlasnici stanova ukupno u prosjeku trebali platiti oko četiristo kuna svaki



RIJEKA Brojne Riječane korisnike centralnog grijanja ovih su dana neugodno iznenadile ovrhe na ime neplaćenih naknada za uslugu očitavanja razdjelnika te raspodjelu troškova grijanja tvrtki Brunata, koja obavlja tu uslugu za većinu od deset tisuća kućanstava spojenih na Energove toplane, iako im sami računi po kojima su ovršeni, kako tvrde, nikada nisu izdani.


Ovrhe za neplaćene račune za očitavanje i raspodjelu u sezoni grijanja 2013./2014. su izdane na različite iznose, ovisno o zgradi, no uglavnom se kreću između 120 i 150 kuna, koliko navodno duguju Brunati, uvećanih za troškove ovrhe u iznosu od 250 kuna, pa bi, prema ovršnim prijedlozima što ih je poslao odvjetnik Robert Hršak, ovršeni vlasnici stanova ukupno u prosjeku trebali platiti oko četiristo kuna svaki.


Više od pola »ovršenih«


O tome da nešto »ne štima« svjedoči i broj ovršenih stanara, koji u pojedinim zgradama premašuje pedeset posto od ukupnog broja stanova, što je u potpunoj koliziji s, primjerice, Energovim podacima prema kojima inače višestruko veće račune za troškove grijanja uredno podmiruje preko devedeset posto korisnika. Tako je u zgradi, na adresi Tihovac 6, čak 28 vlasnika stanova, od ukupno 52, primilo ovršni prijedlog prema kojemu navedeni iznos duga i troškova ovrhe moraju platiti u roku od osam dana, a u suprotnom se troškovi ovrhe povećavaju na 560 kuna, uvećanih za zakonsku zateznu kamatu. Slična je situacija i u zgradi u Ulici Nike Katunara 13, te brojnim drugima, a svi dosadašnji pokušaji predstavnika stanara i samih vlasnika stanova da od Brunate dobiju objašnjenje te da se ovrhe povuku i naplati samo iznos troškova očitavanja i obračuna, ostali su bez rezultata. Potvrdio nam je to i Josip Gedini, predstavnik stanara zgrade Tihovac 6, koji je i osobno u više navrata kontaktirao Brunatu.– Radi se o zgradi koja je upravo u postupku izdvajanja iz Energovog sustava i prelaska na vlastitu kotlovnicu, te u kojoj nema poteškoća s naplatom samoga grijanja. Osim toga, čak 28 vlasnika stanova dosad je dobilo prijedlog ovrhe, a riječ je o relativno malim iznosima, do 144 kune, za cijelu godinu, tako da ne može biti logično da toliki broj njih nije platio račun. Svi su revoltirani jer tvrde kako nikad od Brunate nisu dobili uplatnice, odnosno račune za trošak očitanja i raspodjelu troškova, pa nisu ni mogli platiti račun. Dodatno u prilog njihovim tvrdnjama ide i činjenica da Brunata još uvijek nije poslala ni račune za prošlu sezonu grijanja, (2014./2015. op.a.), iako je već gotovo polovica siječnja. Pokušao sam telefonom kontaktirati odgovorne u Brunati, no rečeno mi je kako će se povratno javiti, što nisu učinili. U više navrata obraćao sam se i e-mailom, ali opet bez rezultata. Ne znam što učiniti i kako da se te ovrhe izbjegnu – ogorčen je Gedini.

Inače, prema ugovoru koji su suvlasnici stanova potpisivali s Brunatom prilikom ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila, jasno je određeno da Brunata mora jednom godišnje korisniku usluge ispostaviti račun, što prema tvrdnjama stanara nije učinjeno, te bi čak moglo predstavljati i temelje za raskid ugovora.  


Plaćanje greške




Brunati su se, prema dopisima koji su nam dani na uvid, obraćali i sami stanari pojedinačno, ali i upravitelji zgrada, poput Rijeka stana, upozoravajući na masovnost ovrha te činjenicu da većina ovršenih nikada nije primila uplatnice, uz zahtjev da se odluke o ovrhama storniraju te stanarima ispostave novi računi. U šturim odgovorima koje potpisuje Maja Barišić iz Brunate, takva je mogućnost svaki put otklonjena, uz objašnjenje kako Brunata nije u mogućnosti povući već pokrenute postupke ovrhe.


Objašnjenje iz Brunate pokušali smo dobiti i sami, tražeći i podatak o ukupnom broju ovršenih, no jednako kao i Gediniju, rečeno nam je kako će naš upit biti proslijeđen zaduženima za obračun te ćemo odgovor dobiti naknadno. Do završetka ovog broja odgovor nismo dobili, ali bez obzira na to, zbog samog broja ovršenih u pojedinim zgradama čiji su se predstavnici odlučili obratiti javnosti, teško je vjerovati da pedeset ili šezdeset posto njih nije platilo baš Brunatin račun, nešto veći od sto kuna godišnje, kad ih većina uredno podmiruje ostale, višestruko veće troškove stanovanja. Zbog toga, ali i svega što se proteklih godina događalo u Energovom sustavu centralnog grijanja, nedopustivo je da stanari ponovno plaćaju nečiju grešku, ovoga puta neizdavanje računa.