Bez nagrade za životno djelo

Bruka u viškovskom vijeću: Da je čuo raspravu, Marčelja bi se sam zahvalio na nagradi

Andrej Petrak

Prijedlog viškovskog SDP-a, UABA i darivatelja krvi da se nagrada za životno djelo dodjeli Milovanu Marčelji, srušio je predsjednik Vijeća Igor Rubeša, s obrazloženjem da ga nije potpisao predsjednik SDP-a Zoran Milanović, jedini ovlašten za zastupanje te stranke



VIŠKOVO » Općina Viškovo prije godinu dana uvela je nagradu za životno djelo, a prvu takvu nagradu uručio je načelnik Goran Petrc Vladimiru Jugu na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine, no dodjela ove općinske nagrade ipak još uvijek neće prijeći u tradiciju. Javni poziv za dodjelu nagrade ove je godine uredno raspisan, a općinski Odbor za izbor i imenovanja otvorio je jedinu prispjelu kuvertu, onu predlagatelja Općinskog odbora SDP-a Viškovo, viškovskog UABA i Dobrovoljnih darivatelja krvi, s imenom Milovana Marčelje. Članovi Odbora jednoglasno su odlučili poslati jedini prispjeli prijedlog Općinskom vijeću na odlučivanje, ali vijećnici se nisu uspjeli dogovoriti oko dodjele nagrade. Za Milovana Marčelju glasovalo je nedovoljnih sedam vijećnika iz SDP-a i SDSS-a, suzdržani su bili vijećnici HDZ-a i nezavisni Veljko Bezjak, dok je PGS-ov predsjednik vijeća Igor Rubeša odlučio ponovo prakticirati apstiniranje od glasovanja.


   Igor Rubeša upozoravao je na, po njemu, formalne propuste kod kandidiranja Milovana Marčelje i vijećnike podsjećao da prije godinu dana nisu dopustili glasovanje o njegovom prijedlogu za dodjelu općinske plakete. Tada je Rubeša kao vijećnik predložio dodjelu plakete Udruzi umirovljenika koju vodi njegova majka, a Odbor za izbor i imenovanja nije prihvatio njegovu kandidaturu, jer Rubeša nije priložio svoju potvrdu o prebivalištu, niti izvadak iz registra udruga.


  

Ispravno – neispravno


– U slučaju da je predlagač pravna osoba potreban je potpis ovlaštene osobe predlagatelja i ovjeren pečat. Jedina osoba ovlaštena za zastupanje SDP-a je Zoran Milanović, a ne Denis Mladenić, kao predsjednik viškovskog SDP-a. Predlažem da se prijedlog povuče, a natječaj poništi i raspiše novi, rekao je Rubeša.    Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Jadranko Lučić odgovorio je da ima osjećaj da predsjednik Vijeća na silu želi da nešto što je ispravno bude neispravno.    – Stojim iza svojeg Odbora. Svi su zaključili da dokumentacija zadovoljava kriterije, a stručne službe potvrdile su da Mladenićev potpis zadovoljava, jer predlagatelj je Općinski odbor SDP-a, rekao je Lučić. Formalne propuste istaknuo je i Luka Matanić u ime Kluba HDZ-a, a zasmetalo mu je i to što je SDP predložio svog člana za nagradu za životno djelo.    – Milovan Marčelja je skroman, pošten i radišan čovjek. Cijenimo njegov doprinos, još kao dječaka, u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata, kao i njegov humani rad i dobrovoljno darivanje krvi. Iz obrazloženja se vidi da je Marčelja bio divan čovjek, aktivan socijaldemokrat, ali ne čitamo neki njegov posebno istaknuti doprinos Općini Viškovo da bi zaslužio nagradu za životno djelo. Da mi sad glasamo da Marčelji damo 15.000 kuna za sve što je napravio, glasao bih za to, ali ne i da dobije nagradu za životno djelo. Uvažavajući sve njegove zasluge, bit ćemo suzdržani, jer u obrazloženju preteže njegov politički rad u stranci, kaže Matanić.   

Doprinos općinu


Denis Mladenić istaknuo je Marčeljinu ulogu kod formiranja Viškova kao jedinice lokalne samouprave.    – Kad se 1993. godine donosio Zakon o lokalnoj samoupravi ima je veliku ulogu u tome da se zakonodavca osvijesti koje bi trebale biti granice lokalnih samouprava. Bez njegova zalaganja Viškovo bi danas vjerojatno bilo djelom Grada Rijeke. Tražio je da Viškovo bude jedinstvena općina u granicama u kojima i danas postoji, pojasnio je Mladenić, dok je Matanić odgovorio da je Marčelja sigurno u tome imao određenu ulogu, ali da su je imali i ostali.    Damir Petrc kaže da je Marčelja često puta pomicao granice tolerancije i demokracije kao prvi predsjednik viškovskog Općinskog vijeća i u tri mandata kao vijećnik.    – Svaki put kad ubuduće budete imali priliku glasovati o dodjeli nagrade za životno djelo, imajte na umu to da skalu postavite stepenicu više od Milovana. A takvih neće biti puno, rekao je Damir Petrc.    Luka Matanić optužio je SDP da je vijećnike doveo pred svršen čin.    – Vi ste to zamislili na način da je on divan i krasan. Nema drugih prijedloga i zato će biti izabran. On je sigurno zaslužio nagradu za skromnost i radišnost, ali nagradu za životno djelo? Upitajte se vi u SDP-u jeste li poduzeli sve što ste mogli da čovjek bude izabran, kaže Matanić.   

Europske vrijednosti


Načelnik Goran Petrc apelirao je na vijećnike da tu prije svega odlučuju o čovjeku.    – Ne slažem se s Matanićem. Ne znam što smo trebali poduzeti? Lobirati, povlačiti vijećnike za rukav… Pa nagrada je njegova zbog njegovih kvaliteta. Imamo jedan prijedlog, a sad ga nećemo izglasati. Koga ćemo izabrati u budućnosti? Malo će tko pristati da se njegovo ime ovako provlači po raspravama na nekom tijelu. Svi smo se složili oko Milovanovih ljudskih kvaliteta. Nitko na to nije imao primjedbu. Pa zar nije danas životno djelo biti skroman, pošten, radišan? To su europske vrijednosti. Što vas sprječava da dignete ruku za Milovana? Trebate dignuti ruku, a nećete i to je to, kaže Petrc.    Igor Rubeša izrazio je zapanjenost načinom na koji se tumači raspisani natječaj.


Općinsko vijeće Viškova ipak je uspjelo usvojiti odluku o nagrađivanju najboljih sportaša. Nagrade su u pojedinačnoj konkurenciji zaslužili Lorena Jurišić i Tibor Ileš, oboje iz Kick boxing kluba Draga Sušak i Tae kwon do kluba Rijeka. Najbolji klub u ženskoj konkurenciji je Odbojkaški klub Sv. Matej, a u muškoj Boćarski klub Marčelji. Sportskim ekipama pripada po 10.000 kuna, a pojedincima po 5.000 kuna. Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana općine, 10. travnja. Ovo je prvi put da će Općina Viškovo posebnom nagradom nagraditi svoje najbolje sportaše. Igor Rubeša imao je formalne primjedbe i oko ovog javnog poziva i tražio poništenje natječaja, jer da Odbor za sport navodno nije vodio zapisnik kod otvaranja kuverti. No, u tom mišljenju ostao je usamljen među vijećnicima. Predsjednik Odbora Vinko Milardović pobio je Rubešine sumnje, a Luka Matanić u šali je predložio da se Rubešu imenuje u sva moguća povjerenstva u općini za otvaranje ponuda i kuverti.    – Vi budite onaj zadnji koji će sve amenovati, rekao je Matanić.




   – Svi smo mi jednaki, ali neki su očito jednakiji. Imam osjećaj da drugi put za pisanje kandidature za nagradu moram angažirati Silvija Degena. Napravljen je formalni propust, ali toliko ste sujetni da ne želite priznati pogrešku. To je poražavajuće, a bilo bi poražavajuće i za Milovana Marčelju primiti nagradu u ovakvim okolnostima, kaže Rubeša, dok se HDZ-ov Ervin Tomić založio za poništavanje natječaja jer »da Marčelja čuje ovu raspravu i sam bi se zahvalio na nagradi«.


  

Palicom po hrbatu


Načelnik Petrc pitao je Rubešu, zašto u slučaju da postoji formalni propust, nije obavio svoj posao predsjednika Vijeća i skinuo prijedlog odluke s dnevnog reda.    – Tražimo velika djela, a tko je činio velika djela u Viškovu? Jugo je u Novom listu pisao da bi nekoga trebalo opaliti palicom po hrbatu. Mislio je na mene pa je opet dobio nagradu za životno djelo. Milovan ne bi nekoga opalio palicom. Dao bi mu kruha. On je takav čovjek. Ne govorimo o Nobelovoj nagradi. Govorimo o čovjeku. Hoćemo li glasovati za čovjeka? Dobro, svakome na svoju savjest, rekao je Petrc.    Denis Mladenić ocijenio je da je Rubeša pokazao da je sitna duša.    – Samo da izliječite svoje frustracije hladnokvrno ćete ostaviti ruke na stolu. Ne želite dignuti ruku, iako vam je Odbor rekao da je prijedlog dobar. Nisu vam bitne kvalifikacije koje je Milovan postigao u životu, jer tu zapravo ni ne razgovarate o Milovanu, kaže Mladenić. Rubeša mu je odgovorio da bi, u slučaju da stvarno liječi frustracije, potražio za to ovlaštenu osobu.    – U vijećnici sigurno ne mogu izliječiti svoje frustracije, rekao je Rubeša, a Damir Petrc odgovorio mu je da dođe kod njega u kovačiju raditi pa da će zaboraviti na sve frustracije.