Preddiplomski studiji

Brucošima u Rijeci 3.659 mjesta, a najviše na Ekonomskom faksu

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

 S 475 upisnih mjesta slijedi Tehnički fakultet, Filozofski raspolaže kvotom od 442 mjesta, dok će Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ponuditi 433 upisna mjesta, a Pomorski  406 studenata



Sveučilište u Rijeci raspisalo je najtječaj za upis u I. godinu preddiplomskih sveučilišnih, integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2016/17. Prijave za studijske programe u ljetnom roku trajat će do 18. srpnja, a u jesenskom roku do 20. rujna.


Izuzetak su visoka učilišta koja provode dodatnu provjeru znanja, vještina i sposobnosti, a riječ je o pet fakulteta na kojima će za sve ili pojedine studijske programe prijave za upise završiti ranije. Radi se o Akademiji primijenjenih umjetnosti na kojoj će se prijave okončati 15. lipnja, te o Filozofskom fakultetu koji s prijavama završava 10. lipnja i o Fakultetu zdravstvenih studija te Medicinskom fakultetu čije će se prijave okončati 31. svibnja, kao i o Odjelu za biotehnologiju koji će prijave za ljetni rok završiti 17. lipnja.


Upisne kvote


Konačnu listu prioriteta studijskih programa kandidat će treba izvršiti u ljetnom roku najkasnije 18. srpnja, isti dan bit će objavljene i konačne rang liste. Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci budućim će se brucošima ukupno ponuditi 3.659 upisnih mjesta, što je povećanje od 194 upisna mjesta u odnosu na lani.




Ukupno su predviđena 2.592 upisna mjesta za redovite studente državljane Hrvatske i EU, što je povećanje za 76 mjesta, 172 upisna mjesta za strance što je povećanje za 58 mjesta, te 895 upisnih mjesta za izvanredne studente što je povećanje za 60 mjesta u odnosu na prošlu godinu.


Najveći dio ukupne upisne kvote otpada na Ekonomski fakultet koji planira upis čak 660 brucoša, a odlukom Senata kvota te visokoškolske ustanove u odnosu na lani povećana je čak za 260 mjesta. Povećanje kvote zatraženo je za sve studije i smjerove Ekonomskog fakulteta, a najveće za smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku i to za 110 upisnih mjesta. Također od iduće akademske godine Ekonomski fakultet uvodi na svim smjerovima studija Poslovna ekonomija mogućnost upisa izvanrednog studija putem razredbenog postupka za kandidate starije od 24 godine.


Sa 475 upisnih mjesta slijedi Tehnički fakultet, Filozofski fakultet raspolaže kvotom od 442 mjesta, dok će Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ponuditi 433 upisna mjesta, a Pomorski fakultet 406. Pravni fakultet planira pak upisati 350 brucoša, Medicinski njih 193, a Fakultet zdravstvenih studija 180. Upisna kvota Građevinskog fakulteta iznosi pak 145 mjesta Učiteljskog fakulteta 80, a Akademije primijenjenih umjetnosti 52 mjesta.


Među Sveučilišnim odjelima po broju upisnih mjesta prednjače Odjel za informatiku koji planira upisati 84 brucoša, dok Odjel za biotehnologiju raspolaže sa 48 upisnih mjesta, Odjel za matematiku sa 45, a Odjel za fiziku s 36 mjesta.


Visina školarine


Što se visine školarina tiče one ostaju na prošlogodišnjoj razini, a za studije koji se izvode u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti te za studije Odjela za matematiku, studije Učiteljskog fakulteta i studije Kulturologije Filozofskog fakulteta školarina iznosi 5.500 kuna.


Za studije koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti, odnosno u nastavnom području tehničkih i biotehničkih struka te za studije Odjela za fiziku školarina iznosi 7.370 kuna, a 9.240 kuna iznos je školarine za studije koji se izvode u umjetničkom području, znanstvenom području prirodnih znanosti (osim matematike i fizike), znanstvenom području biomedicine i zdravstva odnosno nastavnom području struke biomedicine i zdravstva te za studije Odjela za biotehnologiju i diplomski studij Medijske umjetnosti i prakse Akademije primijenjenih umjetnosti.


Participacija redovitih studenata koji prvi put upisuju 1. godinu preddiplomskog stručnog, preddiplomskog sveučilišnog, integriranog sveučilišnog, diplomskog sveučilišnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija podmiruje se u cijelosti iz sredstava državnog proračuna.