Gradonačelnikov kolegij

Broj korisnika socijalne pomoći u Rijeci pao 2 posto i dalje je visok: Dobiva je čak 6.600 domaćinstava

Marinko Glavan

Grad Rijeka će nastaviti s provedbom socijalnih mjera  / Snimio Silvano JEŽINA

Grad Rijeka će nastaviti s provedbom socijalnih mjera / Snimio Silvano JEŽINA

Broj korisnika raznih oblika socijalne pomoći u Gradu Rijeci prošle je godine smanjen za oko dva posto, odnosno socijalnim mjerama bilo je obuhvaćeno 17 tisuća ljudi, istaknula pročelnica za socijalu Ankica Perhat



RIJEKA  Broj korisnika raznih oblika socijalne pomoći u Gradu Rijeci prošle je godine smanjen za oko dva posto, rekla je na kolegiju gradonačelnika pročelnica za socijalu Ankica Perhat, istaknuvši kako su u 2015. godini socijalnim mjerama bila obuhvaćena 6.603 kućanstva s nešto više od 17 tisuća članova.


Za provedbu mjera iz gradske Odluke o socijalnoj skrbi protekle godine utrošeno je 799.936 kuna iz proračuna gradskih komunalnih društava, 744.000,00 kuna iz županijskog proračuna, te 26.396.792 kuna iz proračuna Grada. Ukupno je za zaštitu socijalno ugroženih građana utrošeno 27.940.728 kuna, odnosno 2.926 kuna po korisniku godišnje.


– Prema podacima u Priopćenju o pokazateljima siromaštva, stopa rizika od siromaštva u 2014. godini u Republici  Hrvatskoj iznosila je 19,4 posto. Treba istaknuti da je prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo u Republici Hrvatskoj iznosio 23.760 kune na godinu, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina 49.896 kuna na godinu, odnosno oko 4.158 kuna mjesečno – rekla je Perhat.




Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je u Rijeci zahvaljujući Odluci o socijalnoj skrbi u nekom od oblika pomoći zbrinut daleko veći broj građana nego što bi bio slučaj kada bi se primjenjivali isključivo zakonom propisani minimalni kriteriji.



Spomen-obilježje kojim će biti odana počast i zahvala osobama koje su donirale svoje tijelo za nastavne i znanstvene svrhe bit će postavljeno na Centralnom gradskom groblju Drenova. Od 60 tisuća kuna potrebnih za postavljanje spomen-obilježja, Grad Rijeka će osigurati 20 tisuća kuna, Medicinski fakultet 25 tisuća, a KD Kozala 15 tisuća kuna. Spomen-obilježje čije je postavljanje inicirao Medicinski fakultet bit će postavljeno uz pješačku zonu na jugozapadnom dijelu centralnog križa na groblju Drenova. Na spomeniku u obliku velike ploče stajat će imena i prezimena osoba koje su donirale tijelo. To će, obrazloženo je na kolegiju, omogućiti da jednom godišnje, 13. 10. prigodom Europskog dana darivanja organa, predstavnici Medicinskog fakulteta i studenata polože vijenac i odaju počast osobama koje su donirale svoja tijela.



– Od ukupnog broja korisnika raznih oblika socijalne pomoći, samo 11 posto se odnosi na korisnike kojima je Grad sukladno zakonskoj obvezi osigurao podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji, a ostalih 89 posto korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana. Nastavit ćemo s ovakvom socijalnom politikom, prilagođavati se situaciji te voditi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekao je Obersnel.


Na kolegiju je raspravljano i o Akcijskom planu za smanjenje onečišćenja prizemnim ozonom za grad Rijeku, koji je Grad Rijeka obvezan izraditi sukladno Zakonu o zaštiti zraka, s obzirom na zabilježena prekoračenja ciljnih vrijednosti na mjernim stanicama za kakvoću zraka u Rijeci.


– Cilj ovog Akcijskog plana, čiju je izradu sufinancirala Agencija za zaštitu okoliša, je definirati okvir i plan djelovanja za učinkovito upravljanje kvalitetom zraka u cilju postizanja razina onečišćenja zraka ispod ciljnih vrijednosti za prizemni ozon, na području grada Rijeke u zadanom razdoblju. Vrijeme na koje se odnosi Akcijski plan nije zakonom propisano, već sam akcijski plan daje rokove ostvarivanja mjera – kazala je Tanja Saulig iz Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.


Grad Rijeka bit će domaćin Europskog juniorskog prvenstva u sinkroniziranom plivanju 2016. godine, najavljeno je na kolegiju. Prvenstvo će biti održano u razdoblju od 22. do 26. lipnja ove godine na Bazenima Kantrida.