Zabrana ispijanja alkohola dočekana "na nož"

Briga Obersnela za nas… Tjera nas s Konta, a što nam nudi kao alternativu?!

Biljana Savić

Što gradska vlast zapravo želi? Njima je svejedno pijemo li mi ili ne, jer da im nije svejedno, branili bi mladima pijenje i u kafićima. Dakle, samo nas žele skloniti s očiju turista i stranaca. U kafiću, u stanu, smijemo se opiti do smrti, a ovdje ne smijemo, dakle, bitno je mjesto, a ne mi i naše zdravlje



RIJEKA Slušajte, ovo što Grad Rijeka planira napraviti, odnosno zabraniti nam okupljanje na Kontu ima itekakav smisao. Ali samo za masku Grada Rijeke, za njenu promidžbi kao grada u kojemu je noću tajac, u kojemu mladi samo uče i bave se sportom, a za vikend piju kamilicu. Što gradska vlast zapravo želi napraviti?


Njima je svejedno pijemo li mi ili ne, jer da im nije svejedno, branili bi mladima pijenje i u kafićima, a to ne brane. Dakle, Grad Rijeka samo nas želi skloniti s očiju turista i stranaca, gradonačelnika nije briga pijemo li ili ne pijemo. U kafiću, u stanu, smijemo se opiti do smrti, a ovdje ne smijemo, dakle, bitno je mjesto, a ne mi i naše zdravlje. 


  Teško je ovo ne citirati, ali ipak ćemo preskočiti ime i prezime, jer mišljenje je to jednog maloljetnog, 17-godišnjeg Riječanina kojega smo u subotu navečer zatekli s društvom na Kontu. Nije bilo kao inače kad se treba slikati za novine i reći nešto s imenom i prezimenom, pa obično bude »Nemojte mene, nemojte mene«. Preksinoć je bilo »Mogu li ja, dajte mene!«. 


 Kazna 500 kuna




Svi su imali svoj stav i to stav kojega su htjeli javno iznijeti o prijedlogu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela Gradskom vijeću o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu prema kojima je konzumiranje alkohola na javnim površinama postalo prekršaj koji će se kažnjavati s 500 kuna, a za provedbu ove mjere bit će zaduženo komunalno redarstvo u suradnji s policijom, jer komunalni redari nemaju zakonsko pravo legitimirati građane. 


  »Svakodnevno se susrećemo s problemom maloljetničkog konzumiranja alkoholnog pića. Iako zakonodavstvo i društvo ne prihvaćaju takvo ponašanje, rezultati istraživanja upozoravaju na sve nižu dobnu granicu konzumiranja alkohola kod maloljetnika i pojavu trenda namjernog opijanja, što uzrokuje niz nepovoljnih posljedica u socijalnom djelovanju. Uočene su sve češće pojave okupljanja mladih, što uključuje i maloljetnike, koji ispijaju alkoholna pića u gradskim parkovima, na trgovima, gatovima i javnim parkiralištima, najčešće tijekom vikenda u noćnom periodu. Svrha zabrane konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama očituje se u smanjenju materijalne štete kao posljedice vandalskih ispada alkoholiziranih građana, usmjerenih na uništavanje i oštećivanje gradske imovine i javnih površina općenito, kao i pozitivan utjecaj na buku, odnosno remećenje javnog reda i mira na tim okupljalištima«, dio je obrazloženja u Gradu Rijeci. 


 Skromnije ne može


– Kakav vandalizam?! Pa iza nas se ne treba čistiti, ni jedna klupica nije uništena, ni jedno rasvjetno tijelo, još se brinemo da recikliramo boce i pristojno ih dajemo sakupljačima, mi smo svi ovdje velika obitelj, kaže nam 18-godišnja Tea Teodorović. Gledajte, mi za izlazak na Kont jednom tjedno potrošimo 10 kuna. Boca brendyja je 40-ak kuna, a velika coca-cola 12 kuna, 50 kuna za nas pet je sasvim dovoljno. Gledam neke mlade kojima roditelji daju 500 kuna za jedan izlazak u kafić, pa zar je normalno djetetu dati da spiska 500 kuna u kafiću za jednu noć. I mi bismo išli u kafić da imamo više love, kaže Tea. 


  – Ja ne bih, ja ne bih – buni se 21-godišnji Andrej Matijević. I da svaki dan imam 500 kuna koje moram potrošiti na cugu, ne bih išao u kafić. Gdje da u Rijeci idem? Na cajke?. Ako nema Palacha, onda ću biti ovdje, ako me odavdje potjeraju, naći ćemo već neki stan ili drugu lokaciju, ali svake subote ćemo izaći. Volim biti na Kontu, jer tu si na mobitel pustimo muziku koju želimo, vidimo samo one ljude koje želimo i tu smo sretni. Najsretniji bih bio u Palachu, ali eto, grad nam ga ne da. Zatvorili su naš život, našu mladost, sve su nam zatvorili s Palachom, a sad nam žele zatvoriti Kont, i to oni isti koji su i sami ovdje proveli dio mladosti. Kako samo ne razumiju da je Kont dio identiteta riječke mladeži, kaže mlađahni Andrej. 



Dora Silvani kaže da je novi pravilnik koji sprema Grad Rijeka kršenje prava mladih.   – Svatko tko je punoljetan ima pravo piti gdje god hoće, ako pritom ne ugrožava druge, ne devastira prostor i ne remeti javni red i mir. Mi to ne radimo. Mi se kulturno družimo i preko ceste nas se ne čuje, kaže Dora.   Iz njene ekipe kažu kako moraju preko student servisa raditi i po sat vremena kako bi zaradili za samo jedan »bambus« na, primjerice, Nini, i da im ne pada na pamet trošiti novac kojega nemaju na mjestima koja im se ne sviđaju i u kojima se svako malo dogodi incident, za razliku od miroljubivog Konta.   – Zar da obujem štikle i idem na Ninu, užasno me nervira sve ovo, oni naprosto ukidaju mjesto koje je desetljećima okupljalište mladih, kaže. Zar da obujem štikle i odem na Ninu, dobacio je jedan mladac i zaradio pljesak cijelog Konta.


 Vratite nam Palach!


Na pitanje što bi volio u Rijeci za zabavu, odgovara:  

  – Koncerte. E, onda mi ne treba ni ovih 10 kuna za cugu, jer ni na jednom koncertu ne pijem, to je glupo, onda se ne bih mogao sjetiti svakog detalja s koncerta, želim sve doživjeti bez omaglice, kaže nam Andrej, a s njim se slaže i njegova ekipa i tvrdi nam da s koncerta nikada kući nije došla pripita. 


  – Napišite da nam vrate Palach, Palach je naš život, kako nam mogu to oduzeti. Napišite da je Palach jedino mjesto gdje smo sretni. Osim Konta. Gledajte, ovdje na Kontu skuplja se alternativa cajkama i gradskoj vlasti, mi slušamo probranu glazbu, mi razgovaramo o glazbi i literaturi, nitko ovdje nije pijan i ne riga, nitko ne viče i ne svađa se. Mi smo obrazovani, imamo puno tema za razgovor, razmjenjujemo razmišljanja, radimo neku vrstu parlaonice, ovo je kvalitetno provođenje vremena, a ne ulazak u birc i iskapljivanje cuge za cugom, uz lošu glazbu i bez riječi. I moji su roditelji odrasli na Kontu, a vjerojatno i vi. Ali, politika Rijeke ne voli alternativu, jer alternativa je pametnija od njih, zato nas gura ća. Toliko je praznih prostora u gradu, ali Rijeka nam ništa ne nudi, oko Građevinske škole je prostora koliko hoćete, najjeftiniji klub kad bi tamo napravili, nitko sretniji od nas. I ovo opijanje, ma nije to opijanje. Ok, dogodi se nekome tu i tamo, ali nisu li svi prošli tu fazu mladosti, ne govorimo o svakodnevnom, nego jednotjednom pijenju, i to ne opijanju, kaže nam jedna 17-godišnjakinja.