Kupalište za kućne ljubimce na Brajdici, drugo u Rijeci, privlači sve veći broj kupača

Brajdica: Šljunčana plaža kakvu su psi dosad samo sanjali

Jelena Sedlak

Bez namjere da je uspoređujemo s onom na Kantridi, upada u oči koliko je ova plaža pitomija, s postupnim ulaskom u vodu, bez krupnog kamenja kakvog je ona na Kantridi prepuna, a tu su i tuševi i košare za smeće



RIJEKA  Pseća plaža na Brajdici, odmah ispod teniskog igrališta na Pećinama, otvorena je tek ove sezone i druga je riječka plaža određena za pse i njihove vlasnike. Premda je donedavno bila skoro pusta, jer većina Riječana za nju i nije znala, za ovih je pasjih vrućina prepuna, gotovo kao ona na Kantridi.


Za našeg dvosatnog jutarnjeg boravka na suncem podgrijanoj plaži, na oko 35 Celzijevih stupnjeva, bez ijedne sjene ili utočišta od sunca i bez parkinga kakvog ima Kantrida, kroz nju je prodefiliralo desetak posjetitelja i isto toliko pasa, a kažu da ih dnevno ima i stotinjak.



Velimir Glavan je stigao sa sinom Erikom i kćeri Kristinom s Drenove, u pratnji neodoljivog petomjesečnog američkog staford terijera. Sjedi izgreban na suncu i kaže, nema veze, psić ga je slučajno dohvatio u moru, a kako im je to prvi pas, tek se uči kako to izbjeći. O plaži sve najbolje.– Prvi put smo ovdje, čuli smo da je plaža krasna, prilaz je bolji, prva liga, kaže Velimir, a djeca zaokružuju priču u »super je!«.




Tek toliko da se razbije predrasuda o »pustoj« plaži. I bez namjere da je uspoređujemo s onom na Kantridi, upada u oči koliko je ova plaža pitomija, s postupnim ulaskom u vodu posutim sitnim šljunkom, bez grota i krupnog kamenja kakvog je ona na Kantridi prepuna.


Doduše, ima to i lošu stranu, jer na negodovanje vlasnika pasa, ovu plažu pune i oni obični kupači, koji pse inače vide samo na slikama. I ne samo da se usude kvariti imidž plaže i zauzimati mjesto namijenjeno isključivo njihovim ljubimcima, nego se i bune kada im pas priđe i nedajbože »obilježi« svoj teritorij. Rekli su nam to kroz šalu kupači koje smo jučer zatekli na plaži.


Čisto more


– Ovo je prava plaža, ali ovi dođu bez pasa pa se još bune kad im pas priđe, a vidite kolike su Pećine, mogli bi na bilo koju drugu plažu, govori Nensi Ban s Viškova, koja za ovu plažu ima samo riječi hvale.


– More je čisto, ujutro nije nikad prenapučeno, ali kasnije je katastrofa. Ima jedan tuš i crijevo za ispiranje psećeg krzna, sasvim dovoljno. Još da nam je neka ograda, da nam psi ne odlete pod neki auto, ali ne želim biti nezahvalna, jedva smo i ovo dočekali, dodaje Nensi. Njena prijateljica s Viškova Sanja Vuković  također preferira plažu na Brajdici jer ima širi ulaz, jer nema grota i jer je mnogo veća.


– A bila bi još i bolja da ne dolaze i ljudi bez pasa, koji zaista mogu birati bilo koju drugu plažu na Pećinama, jer nam ovako samo zauzimaju mjesto i još se i bune, pa na kraju to opet ispada da nemamo pseću plažu, govori Sanja.


– Nemaju se što buniti ako je plaža za pse, pridružuju nam se u razgovoru Ana i Željko Cvitan koji su s Pomeria došetali s kujicom Lunom. Jedva dočekamo da imamo neku plažu za pse i onda navale i ovi drugi, no nekakve tolerancije mora biti. Dobro bi bilo da se još malo poradi na čistoći, pa i mi svaki put kad dođemo ponešto pokupimo i spremimo, govore Cvitani, bacajući usput desetogodišnjoj Luni kamenčiće u vodu, koje ona zdušno pokušava naći. Dodaju kako je njima najbolje vrijeme za plažu od 8 do 10 sati, ali i u samo ta dva sata prođe i po 30 ljudi.


Vrećice za otpad


Silvana Hrvatin i njen Bubi na plažu su došli prvi put, pa Bubi koji inače zna biti svađalica, drži jezik za zubima i samo se trudi isplivati na obalu.


– Baš sam zadovoljna, ima čak i tuš, košaru za smeće, vrećice za skupljanje otpada ako ga pas napravi, psići su svi zaigrani i ni jedan se ne svađa, mislim da ću ovamo češće dolaziti, kaže Silvana.Barny je na plažu stigao sa svojim vlasnicima Duškom i Suzanom Čulić s Vežice. Maltezer šicu neće u vodu, a vlasnici ga nagovaraju: »Hajde, vidi kako je super«, a nama kažu: »Tako je čisto, samo da ostane tako i dalje«.

– Oduševljena sam ovom plažom, ne krije svoje mišljenje Zagrepčanka Danijela Hanić, u Zagrebu je problem dobiti i obično pseće igralište, tako da je ovo pravo osvježenje i zapravo sramota za jedan tako veliki grad kao što je Zagreb, jer kako to da je ovdje to sve moguće? Možda kad bi se ovaj dio još nekako zagradio radi sigurnosti pasa, govori vlasnica prelijepog retrivera Kolosa.