Jednoglasna odluka

Borisu Zahariji nagrada za životno djelo Općine Čavle

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Zaharija ove godine navršava 70 godina života, 48 godina aktivnog društvenog rada i 45 godina lovstva, a nagrađen će biti na prijedlog LD-a Jelen za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, kao i drugih djelatnosti posebno značajnih za razvoj Općine



ČAVLE Nagrada za životno djelo Općine Čavle ove se godine dodjeljuje Borisu Zahariji, predsjedniku Lovačkog društva Jelen Čavle, za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, kao i drugih djelatnosti posebno značajnih za razvoj Općine Čavle, jednoglasna je to odluka koju je na posljednjoj sjednici donijelo Općinsko vijeće Čavle, na prijedlog Lovačkog društva Jelen. Kako je istaknuto u obrazloženju odluke, Boris Zaharija ove godine navršava 70 godina života, 48 godina aktivnog društvenog rada i 45 godina lovstva.


Godišnje nagrade


Također jednoglasnom odlukom čavjanskih vijećnika godišnje nagrade Općine Čavle dodjeluju se Udruzi Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, za osobite uspjehe u razvoju kulturne baštine i Carrolini Bajrić, članici Boćarskog kluba Čavle ŠB, za osobite uspjehe u razvoju sporta i sportske kulture. Udrug Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, koju su za godišnju nagradu predložili Boćarski klub Frankopan i Pikado klub Grobnik, ove godine slavi pedeset godina maškaranih običaja i trideset godina sudjelovanja na Riječkom karnevalu, gdje je od 2008. do 2016. godine imala tri kraljice – Teu Kik, Ninu Simčić i Stellu Paris. Uspješnu sportašicu Carrolinu Bajrić za godišnju nagradu predložio je njezin matični klub, BK Čavle ŠB, zbog njezinih iznimnih sportskih rezultata.


Kako je istaknuto u obrazloženju odluke, Bajrić je nekoliko puta bila državna prvakinja, a puno puta osvajala je drugo ili treće mjesto na prvenstvima Hrvatske. Prošle je godine proglašena najboljom juniorkom, u izboru Hrvatskog boćarskog saveza, kao i najboljom igračicom.





Ove će godine Općina Čavle dodijeliti i nagradu za izuzetna dostignuća, koja će, na prijedlog načelnice Ivane Cvitan Polić, a koji je, također jednoglasno, podržalo Općinsko vijeće Čavle, biti dodijeljena mladoj znanstvenici Marini Cvetković iz Zastenica, zbog razvitka inovativne tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima. Za svoju inovativnu tehnologiju, Cvetković je pridobila patent Republike Hrvatske, a tehnologija se nalazi u postupku pridobivanja patenta i na međunarodnoj razini. Također, kao studentica bila je stipendistica Općine Čavle.



Veći proračun


Čavjanski su vijećnici usvojili i prvi rebalans proračuna koji je povećan za blizu 4,5 milijuna kuna te sada iznosi 41.160.000 kuna. Jedan od glavnih razloga povećanja je višak prihoda iz prošle godine u iznosu od 2.473.760 kuna, koji se raspoređuje tako da je 1,7 milijuna kuna namijenjeno proširenju groblja Cernik, 600 tisuća kuna za otkup zemljišta u Sobolima te 173.760 kuna za dogradnju baze podataka GIS. Također, dio sredstava namijenjenih kapitalnom projektu rekonstrukcije i dogradnje OŠ Čavle prebacuje se u ovu godinu zbog slabije realizacije projekta u prošloj godini, a čemu su uzrok bile loše vremenske prilike.


Primorsko-goranska županija dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova milijun kuna namijenjenih za dogradnju čavjanske škole te dodatnih 300 tisuća kuna za grobnički kaštel i Dom Platak, zbog čega se povećavaju kapitalne pomoći iz županijskog proračuna. Uveden je i novi prihod od 200 tisuća kuna, a riječ je o kapitalnoj pomoći Hrvatske turističke zajednice temeljem prijave na natječaj za sredstva za obnovu Malog doma na Platku.