Utorak, 6. listopada 2015.
Unikatni satovi i kalendari izloženi u kastavskoj Loži

foto Boris Rajković i Andreja Jandrečić pobjednici Festivala vremena

Andreja Jandrečić sa svojim "satom za ispunjavanje želja" / Snimio Sergej DRECHSLER
Andreja Jandrečić sa svojim "satom za ispunjavanje želja" / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor: Andrej Petrak
Objavljeno: 11. rujna 2011. u 17:18

Brojni posjetitelji imali su prilike razgledati fascinantne mjerače vremena, što su ih izradili umjetnici iz cijele Hrvatske, ali i svjedočiti izradi živopisnih satova i kalendara na "licu mjesta"

KASTAV  – Satovi ubijaju vrijeme, smatrao je William Faulkner, ali sa slavnim američkim romanopiscem ne bi se složili svi oni koji su u nedjelju u kastavsku Ložu donijeli svoje vrijeme u obliku satova i kalendara, na drugom izdanju Festivala vremena, u organizaciji udruge Idividi. Ova je originalna manifestacija ponovo privukla brojne posjetitelje, koji su imali prilike razgledati unikatne mjerače vremena, što su ih izradili umjetnici iz cijele Hrvatske, ali i svjedočiti izradi živopisnih satova i kalendara na "licu mjesta" u sklopu ex tempore radionice.

Kutak za stare ure

Sudionici ex tempore radionice mogli su koristiti materijale po želji, a jedino što je bilo bitno jest da satovi rade, odnosno da pokazuju vrijeme. Najviše glasova publike osvojio je sat Borisa Rajkovića , a nagrađenom autoru pripalo je i 1.500 kuna, prikupljenih tombolom. Stručni žiri odlučio je kako je najbolji rad ex tempore radionice onaj Andreje Jandrečić , koja je izradila sat od raznolikih materijala štetnih za okoliš, koje je pronašla tog jutra u kastavskoj šumi. Jandrečić je tako dobila priliku organizirati izložbu u Atelieru Galeriji Lokvina Saše Jantoleka, u sklopu trećeg Festivala vremena sljedeće godine. 

Traži se dobitnik tombole

Posjetitelji Festivala vremena mogli su zaigrati i tombolu, a svaki kupljeni listić služio je ujedno i kao glas za najbolji izložak, čime su ušli u konkurenciju za osvajanje najbolje ocijenjenog mjerača vremena. Najsretnijim bio je posjetitelj s listićem broj 796487 . Sretni je dobitnik osvojio najbolji izloženi rad po glasovima publike, a riječ je o satu Borisa Rajkovića . Vlasnik izvučenog listića može se javiti Tamari Biro na broj telefona 091/223-3607 kako bi preuzeo vrijednu nagradu.

Festival vremena ove je godine ponudio i kutak za stare satove, gdje su svi koji imaju nekakav stari sat ili kalendar kod kuće, ili kod svojih nonića, mogli izložiti svoj mjerač vremena i tako ga pokazati javnosti. Bilo je tu stvarno fascinantnih satnih mehanizama, uključujući jedan antikni srebrni džepni sat, te repliku starog njemačkog sata s tornja.

Sat za ispunjavanje želja

Kastavsku Ložu krasili su satovi lampe, "bubamare", sat u slici ili u obliku pikado ploče, ali i prave skulpture u koje su smješteni satni mehanizmi. Jedinstveni "sat za ispunjavanje želja" izložila je Andreja Jandrečić , studentica kiparstva na riječkoj akademiji primijenjenih umjetnosti.

fest-vremena11
Festival vremena 2011 Kastav

- Odlučila sam napraviti sat potaknuta razmišljanjem o različitim željama koje ljudi imaju. Svakome tko zaželi želju i stavi ovaj sat na glavu, garantirano je da će u trenutku fotografiranja njegova želja biti zapisana, a potom i ostvarena u najkraćem mogućem roku, objašnjava Jandrečić.

Na sjajnu ideju došao je i kastavski umjetnik Marko Valjak , izloživši sat koji pluta u vodi.

- Sat je dio veće instalacije koju želim napraviti u moru. Sama kugla u kojoj je smješten satni mehanizam predstavlja mjehur zraka, koji ima svoje vrijeme putovanja od dna do površine, ali trenutno je zaustavljen u prostoru u sredini, kaže Valjak, koji je izložio i sat izrađen od različitih drvenih naplavina koje je pokupio s plaže.

U sklopu programa u Galeriji atelieru Lokvina Saše Jantoleka otvorena je izložba prošlogodišnjih pobjednika ex tempore radionice Marka Šošića  i Mišela Periše . Šošić je izložio svoje slikarske radove, a kako je pojasnio, riječ je o ambijentima i prostorima koje sanja i kasnije interpretira kao slike.

Sanjivi svjetleći ambijenti

- Koristim dva različita sloja boje, a nakon akrilika nanosim poseban fosforescentni pigment, koji svijetli u mraku. Slike tako, poput sna, sasvim različito izgledaju pri dnevnom svijetlu i u mraku, kaže Šošić.

Periša, student riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, u šali kaže da nema snove, nego ih živi, pa su njegove skulpture zapravo vertikalni objekti u kojima je sadržan trenutak vremena u kojem se događa određena akcija.

Komentari

Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se