Riječki ured za probaciju našao posao za dvjestotinjak osuđenika

Bolje rad, nego zatvor: Umjesto dana iza rešetaka, dva sata rada za opće dobro

Slavica Kleva

Na probacijski rad upućuju se počinitelji blažih kaznenih djela za koje se propisuju zatvorske kazne do godine dana. Na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije osuđenike prima šezdesetak tvrtki  



Osnovni smisao sankcije zamjene zatvorske kazne do jedne godine ili zamjena za novčanu kaznu radom za opće dobro, omogućiti je osuđenoj osobi izvršenje kazne na slobodi, a u korist i za dobrobit društvene zajednice. Manje napučeni zatvori, pa time i manji troškovi na razini državnog proračuna, dodatne su prednosti probacijskog rada.



U Kazalištu Ivana pl. Zajca osuđene osobe uglavnom pronađu posao u transportu, slaganju pozornice i demontaži pozornice i poslovima vezanim za transport kulisa do kazališnog skladišta. Jedna od osoba koja svoju kaznu odrađuje u riječkom kazalištu je i A.M., koji je bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog krađe, ali mu je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro.   – Imam 37 godina, petero djece i sretan sam što sam dobio mogućnost da odradim kaznu na ovaj način, kazao nam je A.M., zadovoljan što nije u zatvoru.   – Trenutno odrađujem poslove u Kazalištu Ivana pl. Zajca i prezadovoljan sam. Sklapam i rasklapam pozornice, radim u transportu i kada mi šef kaže da trebam biti na poslu ja i dođem. Uglavnom, od osam sati ujutro do podneva i ponovo oko 22 sata. Skupi se dnevno sedam sati pa tih 360 sati koliko moram odslužiti odužit će se i na ljetne mjesece. Bio sam ovisnik o drogama, navukao sam se na heroin, hvala dragom Bogu čist sam već pet godina. Redovito se testiram, javljam se u probacijski ured i u Kalvariju, ne pada mi na pamet više krasti, a kamoli biti u zatvoru, kazao nam je A.M.


Riječ je o osuđenim osobama za blaža kaznena djela, za koje sudac u konačnici i donosi odluku na prijedlog tužitelja o mogućoj zamjeni zatvorske sankcije za rad za opće dobro. Tada na scenu stupa probacijski službenik koji je ovlašten za obavljanje probacijskih poslova, provodi stručan nadzor nad pravomoćno osuđenim počiniteljem tijekom izvršavanja sankcije i mjere na slobodi.




   – Riječ je o počiniteljima blažih kaznenih djela, za djela za koja se propisuju zatvorske kazne do godine dana, pojašnjava situaciju na širem riječkom i ličkom području voditeljica riječkog ureda za probaciju Tatjana Smolić Ročak.


Nema diskriminacije


– Šezdesetak pravnih osoba trenutno je uključeno u realizaciju rada za opće dobro. Suradnja gotovo sa svim pravnim subjektima na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, području našeg djelovanja je izuzetno dobra. U prvom redu to su riječke tvrtke Čistoća, Kozala, Rijeka promet, Parkovi plus, zatim Dom za stare i nemoćne Kantrida, Dom za starije i nemoćne Nina na Čavlima, HNK Ivana pl. Zajca, Prihvatilište za beskućnike »Ruže svetog Franje«, Azil za napuštene životinje u Viškovu, Udruga prijatelja životinja Capica, Udruga za terapijsko jahanje PEGAZ i još mnoge druge koje spremno odgovaraju na naše upite i zahtjeve.


   Jedan dan zatvora zamjenjuje se s dva sata rada za opće dobro. Ukoliko je riječ o osobi osuđenoj na šest mjeseci zatvora koja kazna je zamijenjena radom za opće dobro, vrlo se brzo dođe do računice da osuđeni mora odraditi oko 360 sati rada. Navedeni broj sati može se odraditi u tri do četiri mjeseca ili duže, ovisi gdje se sankcija odrađuje i može li osuđenik raditi svaki dan osam sati, pojašnjava Smolić Ročak.


   Naglašava kako do sada nije bilo nikakvih prijava bilo kakve vrste diskriminacije prema tim ljudima.


Gdje živiš, tu radiš


– Spomenula bih i odličnu suradnju s gradskim komunalnim društvom u Senju, Domom za slabije i nemoćne na Malom Lošinju, jer ukoliko je riječ o osobi s područja malološinjskog ili creskog arhipelaga, onda će takva osoba odraditi na tom području. Imamo ugovor s Gradskim društvom Crvenog križa na Rabu, Domom zdravlja na Malom Lošinju, ali i s Gradom Mali Lošinj. Odlično surađujemo s Domom za starije i nemoćne »Mali Kartec« u Krku, nastavlja voditeljica.



Probacijski službenik će najprije s osobom uključenom u probacijski sustav obaviti preliminaran razgovor ali po potrebi uključiti i druge službe i stručne osobe. U prvom redu policiju, centar za socijalni rad, ustanovu za liječenje ovisnosti, nevladine organizacije i razne stručne osobe. Nadzor izvršavanja obveza koje je odredio tužitelj odnosno državni odvjetnik, može uključiti odlazak probacijskog službenika u dom osuđene osobe, razgovor s članovima njegove obitelji.   Osuđena osoba mora uredno izvršavati rad za opće dobro sukladno utvrđenim rokovima i dinamici izvršavanja, redovno se mora javljati probacijskom uredu zbog usmjeravanja i podrške tijekom izvršavanja sankcije te bez odgode mora obavijestiti probacijski ured o promjeni mjesta prebivališta ili boravišta. Prema osobi uključenoj u probaciju zabranjeno je nezakonito postupanje i diskriminacija, zajamčena je zaštita osobnosti i tajnost osobnih podataka te ima pravo pritužbe na postupanje probacijskog službenika.   Ukoliko dođe do poteškoća u izvršavanju naloženih obveza, nepridržavanje dogovorenih aktivnosti, probacijski službenik odmah obavještava tužitelja, a posljedica može biti nastavak kaznenog progona.


   – Na razini države sklapamo ugovor primjerice s Hrvatskim šumama, Hrvatskom udrugom tjelesnih invalida pa se osuđeni upućuju na rad za opće dobro na pojedine lokacije koje su pod ingerencijom državnih tvrtki. U Selcu surađujemo s Klubom Adriatic koji posjeduje objekte u nadležnosti MORH-a, pa u Uvali Slana osuđeni su zaposleni na uređenju, čišćenju i održavanju kampa. U Korenici surađujemo s poduzećem Komunalac, kao i u Otočcu, a u Križpolju imamo ugovor s Obiteljskim domom »Đurđica«. Slično kao i u Delnicama s Domom za starije i nemoćne osobe »Domska vila Vinka«. Trenutno je na odsluženju kazne radom za opće dobro uključeno dvjestotinjak osoba temeljem presuda Općinskog i Županijskog suda u Rijeci ali može biti pravomoćna presuda bilo kojeg suda u Hrvatskoj jer osuđenik služi rad za opće dobro u mjestu prebivališta ili boravišta. U redovitom smo kontaktu i s pravnim osobama i osuđenicima, pojašnjava voditeljica Smolić Ročak.


   Postupak je vrlo jednostavan. Kada presuda postane pravomoćna, iz Ureda za probaciju pozovu osuđenu osobu na razgovor i objasne joj o čemu je riječ.


   – U razgovoru doznajemo zapravo što su njegovi interesi, čime se bavi, kakve ima vještine i njegov trenutni status, zaposlen ili je osoba bez posla.


Jednostavan postupak


Ima slučajeva da su osobe nakon što su nekoliko mjeseci provele u tvrtki na odsluženju rada za opće dobro postale »pravim zaposlenicima« iz jednostavnog razloga što su se pokazali vrijednim i dobrim radnicima, a stjecajem okolnosti prije odrađivanja kazne nisu bili zaposleni. I to je nešto najbolje što volimo čuti, dodaje voditeljica.


   Dogodi se da je određeni broj presuda u smislu realizacije »na čekanju«, kada se osoba ne može odmah uključiti u odsluženje rada za opće dobro. Dogodi se i da osoba traži da odsluži kaznu što je prije moguće jer se trajno seli iz države pa nastoje i takvim osobama izaći u susret. Postoje i takozvani vikend poslovi, primjerice čišćenje azila za napuštene životinje, ali onda se oduži odsluženje jer je riječ o vikendu pa je i manji broj sati.


   – Ono što je najbitnije u probacijskom radu jest činjenica da su osuđenici shvatili suštinu probacije i da se dobro osjećaju. Koristim prigodu da pozovem javno sve zainteresirane pravne osobe s područja Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a koje su ekološkog ili komunalnog karaktera da se jave Probacijskom uredu u Rijeci kako bismo dogovorili suradnju, zaključili Ugovor o izvršavanju rada za opće dobro, poručila je voditeljica Smolić Ročak.