Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Grad Grobnik

Bogatija ponuda Kaštela: Nastavlja se obnova najstarijeg grobničkog spomenika kulture

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 17:04 2017-09-18T17:04:45+02:00

Ugostiteljski objekt Castrum, obnovljen pod nadzorom konzervatora, uređen je kao bar, zapošljava troje ljudi, a otvorenjem kuhinje njihov će se broj još povećati

GRAD GROBNIK Općina Čavle nastavlja s revitalizacijom i obnovom te stavljanjem u funkciju postojećih prostora Kaštela u Gradu Grobniku, čemu će zasigurno pridonijeti i subotnje otvorenje novog ugostiteljskog objekta. Riječ je o baru Castrum, koji vodi Andrej Grgić, vlasnik tvrtke Fine dining.

Zakup prizemlja

– Prije godinu dana uzeo sam u zakup prostor u prizemlju grobničkog Kaštela, koji ima ugostiteljsku namjenu. Riječ o prostoru površine stotinjak »kvadratnih« metara, koje sam u proteklim mjesecima dijelom vlastitim, a dijelom kreditnim sredstvima obnavljao, sve pod nadzorom konzervatora, s obziromna to da je riječ o spomeniku kulture. Trenutačno je prostor uređen kao bar, s ponudom toplih napitaka, bezalkoholnih i alkoholnih pića. U tijeku je i uređenje prostora za kuhinju, koja će biti otvorena za mjesec dana, a u kojoj će se spravljati specijaliteti domaćeg kraja. U uređenju prostora pomogla je i Općina Čavle, najviše prilikom ishodovanja potrebne papirologije – kaže Grgić.

U baru, koji će za goste biti otvoren od utorka do subote od 9 do 23 sata, nedjeljom od 8 do 22 sata, dok će ponedjeljkom biti zatvoren, trenutačno su tri zaposlena, a otvorenjem kuhinje njihov će se broj povećati.
Otvorenje ugostiteljskog objekta u grobničkom Kaštelu pozdravlja i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, koja kaže kako nakon dugo vremena u Kaštelu ponovo postoji i ugostiteljska ponuda, uz nadu da će se ona uskoro i proširiti i pridonijeti oživljavanju najstarijeg grobničkog spomenika.

– Nakon nekoliko godina, konačno smo i ovaj prostor stavili u funkciju ugostiteljske djelatnosti. Kulturno-turističku ponudu Kaštela zasigurno je teško ostvarivati bez ugostiteljske ponude, posebice kada je objekt na ovoj razini, stoga je proširenje ponude itekako dobrodošlo – kaže Cvitan Polić.

Putevima Frankopana

Dodaje kako je u Kaštelu Grobnik započela jedna vrlo dobra priča, pa se tako kroz ulaganja od pola milijuna kuna izvode arheološka istraživanja atrija i rješavanja dugogodišnjeg problema oborinskih voda. Kaštelu su u ovoj godini odobrena sredstva u visini od gotovo tri milijuna kuna u sklopu EU projekta Putevima Frankopana, a realizirat će se u idućoj godini kroz uređenje i opremanje sjeverne i južne kule.

– Ove godine izradili smo dokumentaciju za prijavu na drugi EU projekt, Castels, a njegovom bi realizacijom kat Kaštela bio potpuno preuređen te bi se riješilo grijanje i hlađenje prostora. U planu je uređenje postojećih prostora, etnološke zbirke, Muzeja suvremene likovne umjetnosti i prostora Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, sanitarnog čvora, kao i pristupa za invalide – ističe Cvitan Polić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.