Bijeg od rata

Bogati Rusi i Ukrajinci sele na Kvarner, plaćaju milijune

Robert Frank

Naglasak stavljaju upravo na vile, samostojeće obiteljske kuće s većom ograđenom okućnicom, čim bliže moru ili s panoramskim pogledom na more, poželjan je i bazen, premda nije uvjet. Stanovi su im također interesantni, međutim moraju biti veće kvadrature



RIJEKA » Dok se Ukrajinom rasplamsavaju sukobi koji nakon ruske intervencije na Krimu prijete otvorenim ratom i podjelom države na zapadni, proeuruposki i istočni, proruski dio, oni s viškom novca u Ukrajini, ali i Rusiji kao da užurbano traže mogućnost da dio kapitala, vjerojatno kako bi ga očuvali pred sve neizvjesnijom budućnosti, plasiraju u kupnju luksuznih nekretnina.


Riječka agencija za kupoprodaju nekretnina »Dogma«, potvrdio nam je njen vlasnik Branko Papeš, ovih je dana kontakirana od strane jedne inozemne agencije u prometu nekretninama koja posluje na području čitave Rusije i Ukrajine.



Ulagači se, preko rusko-ukrajinske agencije za kupoprodaju, također raspituju za tehničke informacije vezane za našu regiju, škole, vrtiće, infrastrukturu, dobivanje prebivališta i slično. Po svemu sudeći, ne radi se samo o kupcima vila za odmor i povremeni boravak, već se među njima iskazuje i interes za doseljavanje na ovo područje, kaže Papeš.    Najimućniji ipak biraju Azurnu obalu    Klijenti pripadaju srednjem sloju bogataša, budući da najimućniji ipak preferiraju oduvijek popularnu Azurnu obalu. Obzirom na pojačan interes od strane agencija koje zastupaju ruske i ukrajinske ulagače, oglasili smo potrebu za takvim nekretninama te smo sukladno tome zaprimili veći broj ekskluzivnih kuća na području opatijske, ali i crikveničke rivijere, objašnjava Papeš.




– Upit je vezan za pojačanu potražnju njihovih klijenata za nekretninama na Jadranu. Klijenti iz Ukrajine i Rusije intezivno su zainteresirani za našu rivijeru, prvenstveno opatijsko područje, ali i čitav Kvarner s otocima.


Naglasak stavljaju upravo na vile, samostojeće obiteljske kuće s većom ograđenom okućnicom, čim bliže moru ili s panoramskim pogledom na more, poželjan je i bazen, premda nije uvjet. Stanovi su im također interesantni, međutim moraju biti veće kvadrature, i to u manjim novim zgradama, takozvanim urbanim vilama koje također pružaju intimu. U obzir dolaze i veći stanovi u starim austro-ugarskim vilama. Iznosi novca koje su ruski i ukrajinski kupci spremni izdvojiti za kupnju luksuznih nekretnina na obalnom području Primorsko-goranske županije kreću se u rasponu od 500 tisuća eura pa na više, do nekoliko milijuna eura. Prioritet naravno imaju nekretnine koje se nalaze prvi red do mora, kaže Papeš.


Objašnjava da su kriteriji klijenata, kako mu je javljeno iz strane agencije koja zastupa potencijalne ruske i ukrajinske ulagače, dosta visoki.


– Ne žele kupiti bilo što i pozicija im je, sasvim razumljivo, možda i najvažnija. Uostalom, kod luksuznih nekretnina pozicija je oduvijek i bila najjači adut. Naša regija pokazala im se vrlo interesantnom upravo radi atraktivnih nekretnina, razvedene obale, blizine mora te ipak, unatoč poznatim stranim ljetovalištima, manjom gužvom. Svemu tome treba pridodati i veliku intimu koja se podrazumjeva, kaže Papeš.


Uz kupnju, pojasnio je, ima i klijenata koje interesira unajmljivanje. Potražju se potpuno opremljene nekretnine, te servis koji se odnosi na čišćenje, uređenje okoliša i slično.