40 godina

Boćarski klub Krenovac iz Čavli slavi veliki jubilej

Sanja Gašpert

Prostorije BK Krenovac

Prostorije BK Krenovac

Klub je osnovan 20. travnja 1980. godine te je ostvario lijepe rezultate. Uspješno se natječe u Prvoj županijskoj ligi, a kada se situacija s koronom normalizira, znat ćemo jubilej dostojno i proslaviti, ističe prvi blagajnik Krenovca Grozdan Manjgotić



ČAVLE – Ove godine Boćarski klub Krenovac slavi veliki jubilej – četrdeset godina od njegova osnutka. Inicijativu za osnivanje kluba, u travnju 1980. godine, pokrenuo je danas pokojni Ante Reljac, a rezultat njegove inicijative bila je osnivačka skupština koja je održana u nedjelju, 20. travnja 1980. godine u separeu tada kultnog buffeta Jelen, vlasnice Jelke Miculinić, u Čavlima.


Te nedjelje, točno u podne okupilo se petnaest mještana Podrvnja i Podčudnića, zaljubljenika u boćarski sport i izabrano je prvo predsjedništvo koje su činili predsjednik Ante Reljac, tajnik Dušan Vlašić i blagajnik Grozdan Manjgotić.


Svi predsjednici


– Klub smo nazvali Krenovac, kako zovemo središte ova naša dva sraštena mjesta. Od tadašnje Mjesne zajednice Čavle dobili smo jednu prostoriju u društvenoj zgradi na adresi Podčudnić 109, sada Krenovac 2, dvorište i dolac u produžetku, uz glavnu prometnicu.




Tu je u idućim mjesecima niknulo boćalište i to dobrovoljnim radom velikog broja mještana. Isprva smo uspjeli osposobiti tri joga, a kako se tih 80-ih godina tek razvijalo ovo sadašnje natjecateljsko boćanje mesinganim boćama, javila se potreba za još jednim jogom i boćalište je poprimilo sadašnji izgled, kaže Grozdan Manjgotić, prvi blagajnik BK-a Krenovac i dugogodišnji član.


Manjgotić dodaje da je krajem osamdesetih godina tadašnja Mjesna zajednica Čavle klubu ustupila još jednu prostoriju, sadašnji separe, i tako su nastali temelji kluba koji uspješno i časno funkcionira sve do danas, na ponos svih svojih mještana, koji su ga i sagradili.


– Trebalo bi se prisjetiti svih predsjednika od osnutka do danas, jer su dali velik doprinos opstanku i razvoju našeg voljenog kluba – Ante Reljac, Milan Perušić, Berislav Širola, Zdenko Demark, Sanjin Linić, Ratko Linić, Saša Ban, Boris Matejčić i Toni Linić.


Trenutno se klub uspješno natječe u Prvoj županijskoj ligi, a kada se situacija s koronom normalizira, znat ćemo ovaj jubilej i dostojno proslaviti, ističe Grozdan Manjgotić.


Korona ispraznila jog


Na vrijednu obljetnicu, uspjehe i postignuća Boćarskog kluba Krenovac ponosni su i u Općini Čavle.


– Iskrene čestitke našem Boćarskom klubu Krenovac na velikoj obljetnici. Zbog koronavirusa njihov jog je neobično prazan, jer smo se svi navikli na živost gotovo svakog vikenda na Krenovcu, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Podsjeća da Općina Čavle sredstvima proračuna redovno podupire rad šest boćarskih klubova, ove godine iznos je oko 70 tisuća kuna za pomoć u radu klubova, a 130 tisuća kuna za održavanje Boćarskog doma Hrastenica, bez ostalih boćališta na otvorenom koja se također održavaju.


– Imamo pet boćališta u naseljima, dva na Platku, od čega je veliko četverostazno izgrađeno prošle godine te već petnaest godina imamo veliki Boćarski dom na Hrastenici. Boćarski dom zadnje je dvije godine bio domaćin kupa europskih prvakinja u boćanju, a pamtimo i domaćinstvo svjetskog prvenstva u muškom boćanju.


Naši klubovi i dalje su mjesta okupljanja, druženja i rekreacije, dok je BK Čavle Škola boćanja najistaknutiji i najnagrađivaniji klub s našeg područja, kaže Cvitan Polić.