Ženska inicijativa HNS-a Rijeka

Blanka Havelka upozorila na neravnopravan položaj žena na tržištu rada

Biljana Savić

Žene slabije plaćene od mauškaraca - poručile riječke HNS-ovke / Snimio Ivica TOMIĆ

Žene slabije plaćene od mauškaraca - poručile riječke HNS-ovke / Snimio Ivica TOMIĆ

Potrebno je jače poticanje u vidu pružanja sustavne pomoći u edukaciji i informiranju kako žena, tako i poslodavaca, jer je to jedini način da počnemo živjeti u društvu jednakih šansi za sve, bez obzira na spol. Usvajanje Istanbulske konvencije je korak u dobrom smjeru, ali sada trebamo početi i s konkretnim mjerama, kako to ne bi ostala samo slova na papiru, kazala je Havelka



RIJEKA Ženska inicijativa HNS-a Rijeka na nedavnoj je skupštini izabrala novo vodstvo, pa je Blanka Havelka izabrana za predsjednicu, Milena Milih i Beatrice Frković za potpredsjednice, dok će funkciju tajnice u nadolazećem četverogodišnjem mandatu obavljati Edita Dragović.


Na današnjoj je konferenciji za novinare novoizabrana predsjednica istaknula da će mandat iskoristiti za borbu protiv svih oblika diskriminacije, a posebnu pažnju skrenula je na neravnopravan položaj žena na tržištu rada kao, kako je ocijenila, jedan od najvećih problema s kojima se žene susreću u današnjem društvu.


 – Potrebno je jače poticanje u vidu pružanja sustavne pomoći u edukaciji i informiranju kako žena, tako i poslodavaca, jer je to jedini način da počnemo živjeti u društvu jednakih šansi za sve, bez obzira na spol. Usvajanje Istanbulske konvencije je korak u dobrom smjeru, ali sada trebamo početi i s konkretnim mjerama, kako to ne bi ostala samo slova na papiru, kazala je Havelka.




Beatrice Frković istaknula je da žene u Hrvatskoj čine 52 posto stanovništva i ocijenila da su neproporcionalno zastupljene u političkom životu države i lokalnih zajednica.


 – Podzastupljene su u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti na svim razinama – od državne do lokalne. Tako je i u Rijeci, od 37 gradskih vijećnika, imamo samo 12 žena, a oba zamjenika gradonačelnika i gradonačelnik su muškarci, kazala je Frković.


Dragović se dotakla podataka Europske unije koji ukazuju na to da su u 2016. godini žene bile u prosjeku za 16,2 posto slabije plaćene od muškaraca, što znači da su zarađivale 84 eurocenta u odnosu na svaki zarađeni euro muškarca.


 – Ženske mirovine iste su godine bile za čak 24 posto manje nego mirovine muškaraca, a razlike u plaćama prema Eurostatu u Hrvatskoj su 8,7 posto. Razlika je manja nego u EUu, ali ipak postoji, naglasila je Dragović i rekla da se društvo u cjelini treba zalagati za potpunu ravnopravnost na tržištu rada u smislu zaštite ženske radne snage i poticanje osobnog razvoja kroz obrazovanje.


 – Statistike o ravnopravnosti na tržištu rada i visini plaće jasno pokazuju postojanje »staklenog stropa« za žene, pogotovo u tradicionalnim sredinama gdje se često žene ne ohrabruje za iskorake u pogledu obrazovanja i promjene radnog mjesta, poručila je Edita Dragović kazavši da je potrebno uložiti dodatne napore u izjednačavanje mogućnosti i brisanju razlika u kontekstu onoga što se smatra tradicionalnim vrijednostima.