Duhovni rast

Blagdan Male gospe obilježen na Trsatu, mons. Mile Bogović predvodio euharistijsko slavlje

Katarina Blažević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Opasno je u »Školi za život« učiti pojedinca kako uspješno iskoristiti prilike da bi sebe stavio ispred drugih, tako se postaje sebičnjak, a ne velik čovjek. Danas su nažalost mnogi usredotočeni i uživaju u tome da su prvi. Škola neće ništa novoga stvoriti, ali može pomoći učenicima da spoznaju divna djela



RIJEKA – Marijanska svetišta i crkve diljem Hrvatske su proslavile spomendan rođenja Blažene Djevice Marije odnosno tzv. Malu Gospu. Među njima se našlo i najstarije marijansko svetište – Majke Božje Trsatske kojega su usprkos velikom nevremenu pohodili mnogi vjernici svih uzrasta.


Trodnevna priprava za Malu Gospu na Trsatskom svetištu započela je u četvrtak molitvom krunice te svetom misom koju je predvodio fra Vedran Kos. Tijekom svete mise zbor Schola Cantorum je vjernicima izvodio kršćanske pjesme što su nastavili i završetkom mise kratkim koncertom.


Sličan program se odvio i u petak kada su nakon svete mise koncert održali Trio Flores. U subotu, dan prije proslave Male Gospe, Svetište Majke Božje Trsatske dočekalo je hodočasnike Porečke i Pulske biskupije na čelu sa svećenicima i biskupom mons. Draženom Kutlešom, zbog čega se toga dana nije održala uobičajena hodočasnička misa. Umjesto nje, u Svetištu su zavjetnu misu porečko-pulske biskupije održali u 11 sati, a misu je i predvodio porečko-pulski biskup mons. Kutleša.




Na sam spomendan rođenja Blažene Djevice Marije u nedjelju održalo se euharistijsko slavlje koje je predvodio gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović. Tijekom mise on se osvrnuo na duhovni rast čovjeka kojega je povezao i s početkom školske godine.



– Sutra kreće škola, vrijeme naročitog rasta, pa je važno znati kako čovjek može rasti. Od Marije možemo naučiti kako postati ono što želimo, a upravo je Marija bila duhom velika jer je ona govorila Bogu: »Neka mi bude po tvojoj riječi«.


Jedino tako čovjek može rasti – veličajući Boga i slušajući njegovu poruku, rekao je mons. Bogović dodavši nekoliko riječi i o novoj školskoj reformi, tzv. »Školi za život«.



– Opasno je u »Školi za život« učiti pojedinca kako uspješno iskoristiti prilike da bi sebe stavio ispred drugih, tako se postaje sebičnjak, a ne velik čovjek. Danas su nažalost mnogi usredotočeni i uživaju u tome da su prvi. Škola neće ništa novoga stvoriti, ali može pomoći učenicima da spoznaju divna djela u prirodi, svijetu i sebi, zaključio je mons. Bogović.


Blagdan Male Gospe obilježen je i na Pantovčaku gdje je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima.



Svetište Majke Božje Trsatske Povelju je dobilo zbog iznimnog doprinosa u očuvanju stoljetnog svetišta kao nacionalnog duhovnog i kulturnog nasljeđa u kojem hrvatski narod iskazuje svoje poštovanje i traži zagovor i milost Majke Božje, a predsjednica Republike je naglasila kako marijanska svetišta u našem narodu imaju posebno duhovno značenje i važnost za svakog katoličkog vjernika i za povijest marijanskih pobožnosti.