Tužba za klevetu

Bivši ministar Linić tužio aktivisticu: ‘Slavica Šota ne želi stati!’

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zašto Slavica Šota nastavlja s optužbama, upitao se Linić. Odgovor je u sudskim zapisnicima. Izjavila je da će te stvari govoriti do kraja života, rekao je Linić



RIJEKA – Okrivljena Slavica Šota je tijekom ranijeg kaznenog postupka, također zbog klevete, nakon završetka rasprave, u trenucima kada je sutkinja očekivala da napustimo sudnicu, ustala i pokazala rukom na mene te rekla: »Ovaj čovjek ovdje je lopov!« U drugom slučaju je, iznoseći na sudu svoju obranu, izjavila da sam korumpiran, da sam zloupotrebljavao radno mjesto, udruživao se radi počinjenja kaznenih djela, te da sam vlasnik nekog računa u Trstu, vezanog za korupciju. Na koncu i da sam sudionik u pokušaju ubojstva njenih unuka. Ne osporavam ničije pravo na obranu, ali u njoj ne bi trebalo biti neistina i kleveta.


Izjavio je to jučer Slavko Linić, bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića i potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana, svjedočeći na suđenju kojeg je on pokrenuo dvjema privatnim tužbama kojima je za klevetu optužio Slavicu Šota, riječku aktivisticu i poduzetnicu. Obje Linićeve tužbe svoje ishodište imaju u Šotinim izjavama s ranijeg procesa, potječu iz sudnice, iz vremena kada se riječkoj aktivistici također sudilo pod optužbom za klevetu. Taj kazneni postupak okončan je pravomoćnom presudom kojom je Slavica Šota osuđena na uvjetnu novčanu kaznu od 8.666 kuna zbog triju kaznenih djela, dvije klevete i uvrede.


Ne prašta porez


– Znam da sam bio javna osoba, na mnogim funkcijama, te tako podložan kritikama. Moglo me se okarakterizirati kao dobar, loš, uspješan ili ne, ali ne da sam bio osoba koja se povezuje s kaznenim djelom, naglasio je Linić, objašnjavajući da je, dok je bio u radnom odnosu, svašta čuo i pročitao o sebi i svom radu, da se nije puno sporio s takvim osobama.




– Ali, kada jesam, sporove sam dobio, jer nije bilo dokaza da sam lopov i korumpiran, istaknuo je Linić, koji se i zapitao zašto Slavica Šota nastavlja s optužbama.


– Odgovor je u sudskim zapisnicima. Izjavila je da će te stvari govoriti do kraja svog života. Pokrenula je i nekoliko građanskih parnica zbog pretrpljenih duševnih boli i naknade štete, vezanih za moje funkcije gradonačelnika i ministra financija. U građanskim parnicama prisutne su iste klevete i uvrede. Ona ne namjerava stati, govori stvari za koje je svjesna da su klevete i neistine. Ne vidim drugi način obrane od ovakvih kleveta, osim tražiti zaštitu pred hrvatskim pravosuđem – podvukao je Linić.


Bivši ministar financija je naglasio da u vrijeme kada su izrečene sporne Šotine izjave protiv njega nije bila podignuta ni jedna optužnica niti pokrenuta ijedna istraga.


Linić je jučer nanovo kategorički opovrgnuo da je vlasnik bankovnog računa u Trstu, oko kojeg se isplela koruptivna priča. Obrazložio je da je ranije vodio sudski postupak protiv portala Index zbog objave netočnih informacija, da je tražena provjera računa u Trstu, a provedeno istraživanje, u kojem je sudjelovalo i hrvatsko pravosuđe, pokazalo je da taj račun nije njegov. Odbacio je i Šotine tvrdnje da su »brojni dugovi« oprošteni nekim poznatijim gospodarstvenicima s kojima ga se moglo vidjeti u društvu, a osvrnuo se i na izjavu da je »opasan čovjek«.


– Na svojim funkcijama sam se najviše bavio problemom izbjegavanja plaćanja obveza i poreza. Rekao sam da to ne praštam i da sam u tom smislu »opasan čovjek«, pojasnio je Linić.


Odgovarajući na pitanje Šotinog branitelja, odvjetnika Slobodana Večerine, Slavko Linić je za Mirju Tomas, bivšu tajnicu direktora Jadranskog pomorskog servisa koja je iznijela podatak da je u Trstu imao bankovni račun na koji je primao mito, konstatirao da ju je koristila i u prvi plan isticala Šota.


Pogrešan upit


Slavica Šota je od Linića tražila objašnjenje zna li kakvu vrstu računa hrvatski građanin može otvoriti u stranoj zemlji i može li to biti i tekući račun. Šota je nakon toga konstatirala da je, prema podacima kojima ona raspolaže, upit talijanskoj financijskoj policiji oko istrage o tome je li Linić imao račun u Trstu bio »potpuno krivi«, jer je stigao odgovor da Linić nije vlasnik tekućeg računa. Linić je na sve to kazao da je u rasvjetljavanje tog pitanja, osim talijanske policije, sudjelovalo hrvatsko Državno odvjetništvo, da je istraga trajala dvije godine, a završila je jasnom porukom i zaključkom da Linić nije vlasnik ni jednog računa, niti ima veze s bilo kojim drugim bankovnim računom u Trstu.


– Piše li tamo izričito da niste imali račun u Trstu? – uporna je bila Slavica Šota. Linić je odgovorio da je istraga obuhvatila sve račune Jadranskog pomorskog servisa.


– Mog imena nema, podvukao je bivši ministar financija, naglašavajući i da istraga u biti i nije vođena protiv i oko njega.


Linićev zastupnik, odvjetnik Saša Jelušić, ponovio je prijedlog obrane da sud pribavi spis predmeta riječkog Općinskog suda u kojem je Šota pravomoćno oglašena krivom, a iz njega će biti razvidno da Linić nije bio pod istragom niti optužen za bilo koje kazneno djelo, kao i parnični spis, koji će demistificirati spekulacije oko navodnog Linićevog računa u Trstu. Linićev branitelj je podvukao kako je neophodno pribaviti i ovaj drugi spis jer je sud u toj parnici utvrdio da Linić nije nikada bio vlasnik bankovnog računa u Trstu. Sudac Zlatko Kojundžić prihvatio je ove prijedloge


Narcisoidni Milanović


Šota je, između ostalog, pitala Linića i zašto je smijenjen s mjesta ministra financija, našto je dobila odgovor da je u svibnju 2014. godine smijenjen odlukom tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, a u pozadini su se nalazili međusobni osobni sukobi.


– U pitanju su narcisoidni pogledi Milanovića na moj uspješan rad, konstatirao je Linić.