Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Misa za bolesnike

Biti blizu onima koji trpe: U Rijeci proslavljen blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2018. u 16:13 2018-02-11T16:13:46+01:00

RIJEKA – Prepuna vjernika bila je danas kapucinska crkva Gospe Lurdske tijekom svečanog misnog slavlja u povodu blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika. Euharistijsko slavlje za bolesnike je u zajedništvu s mnogim riječkim svećenicima predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, a među vjernicima su bili članovi Odbora koji organizira riječko obilježavanje Svjetskog dana bolesnika pod vodstvom dr. Asje Valković Mika, kao i predstavnici riječkih zdravstvenih ustanova koje sudjeluju u organizaciji obilježavanja toga dana – KBC-a, Medicinskog fakulteta, Doma zdravlja PGŽ-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Medicinske škole, te Grada Rijeke i PGŽ-a koji su tradicionalni pokrovitelji obilježavanja toga dana.

Svjetski dan bolesnika ustanovio je sv. papa Ivan Pavao II. 1993. godine i od te se godine taj dan obilježava i u Rijeci. Brojna događanja posvećena bolesnicima i svima koji trpe održana su uoči Dana bolesnika, a središnje je bilo današnja misa u crkvi Gospe Lurdske na kojoj su svećenici bolesnicima podijelili bolesničko pomazanje. Pozdravljajući okupljene u crkvi Gospe Lurdske, župnik domaćin fra Eugen Pavlek rekao je da na toj misi, utječući se Gospi Lurdskoj, vjernici mole jedni za druge, za sve starije, nemoćne i bolesne, kao i sve liječnike i druge zdravstvene radnike koji su u službi zdravlja čovjeka.

Nadbiskup Devčić je u propovijedi, među ostalim, podsjetio na početke svetišta u Lurdu, djevojčicu Bernardicu Soubirous kojoj se tamo ukazala Majka Božja, da je Lurd poznat po mnogim ozdravljenjima, da Marija poziva i na solidarnost s onima koji su pogođeni trpljenjem. Rekao je da je papa Ivan Pavao II. ustanovio Svjetski dan bolesnika želeći da se u svojoj sredini više posvetimo bolesnicima, nemoćnima i slabima, svima koji trpe. Među ostalim je poručio da neka nitko ne bude prepušten sam sebi, nitko isključen, da neka imamo vremena za druge, za bolesne i nemoćne, sve ugrožene.
Župa Gospe Lurdske je naravno slavila blagdan svoje zaštitnice te će večeras blagdansku misu predvoditi biskup krčki mons. dr. Ivica Petanjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.