Plaćanje kriptovalutom

Bitcoin Isus je stigao u Rijeku: Kakav je to posao Roger Ver danas dogovorio u Navisu?

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA Rijeka je među prvim gradovima u Hrvatskoj u kojoj će se moći plaćati bitcoinom, virtualnom kriptovalutom. Plaćanje će biti moguće u na tri lokacije – u hotelu Navis, Grad Baru i Cukarikafeu. Tim povodom Rijeku je posjetio i Roger Ver, jedan od najvećih i najutjecajnih ljudi u svijetu kriptovaluta, koji se među prvima odlučio raditi s bitcoinom.


Ver, multimilijunaš s adresom u Japanu, vlasnik je bitcoin.com-a i »novčanika« s više od četiri milijuna korisnika te je vođa je Bitcoin Cash pokreta. U Hrvatsku je došao posredstvom slovenske tvrtke Eligma, koja nudi plaćanje kriptovalutama na više od 300 lokacija u Sloveniji, a sada se krenula širiti i u našoj zemlji.


Roger Ver je u bitcoine počeo ulagati 2011. kada je iste te godine na virtualnoj valuti zaradio svoj prvi milijun. Tada je vrijednost rasla s početnih 30 centi na 32 dolara.




Svoje prvi bitcoine kupio je po cijeni od jednog dolara. Njegovo virtualno bogatstvo je od 2011. godine doslovno eksplodiralo. Ver tvrdi da se ne osjeća bogatijim, ali da je njegovo bogatstvo “mnogo likvidnije nego što bi bilo s normalnim bankovnim računom”.


Iako je Ver samo jedan od stotine vlasnika te virtualne valute, njegov odnos prema bitcoinu je i više od pukog vlasništva. Zbog svojeg promoviranja valute i pomaganju osnivanja više desetaka poslova povezanih s bitcoinom dobio je nadimak ‘Isus bitcoina’.


– Nadimak mi je dao Peter Vessenes, predsjednik Fondacije bitcoin dok smo bili na zajedničkom roštilju na kojem sam desecima djece objašnjavao što je bicoin dok su upijali svaku moju riječ. Peter je tada komentirao da djelujem poput Isusa sa svojim sljedbenicima, kazao je Ver za MSNBC.


Roger Ver poznat je i po raznim kontroverzama koje je izazivao. Godine 2002. osuđen je na 10 mjeseci zatvora, jer je prodavao eksploziv na eBayu. Četiri godine kasnije odselio se iz Kalifornije u Japan, a potom se odrekao američkog državljanstva. Od 2014. godine ima državljanstvo karipske države Sveti Kristofor i Nevis.